Έως και 40.000 ασθενείς του κοροναϊού αναμένεται να εγγραφούν σε μεγάλη μελέτη για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19 που θα ξεκινήσει φέτος στις ΗΠΑ με χρηματοδότηση 470 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ελπίδα είναι ότι η μελέτη θα αποκαλύψει τον βιολογικό μηχανισμό της λεγόμενης μακράς Covid, μια ποικιλία συμπτωμάτων που επιμένουν για μήνες μετά την ανάρρωση από Covid-19.

Κόπωση, πονοκέφαλος, δύσπνοια, δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης, άγχος και κατάθλιψη είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της μυστηριώδους πάθησης, η οποία πλήττει το 10 με 30 τοις εκατό των ασθενών Covid-19, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Ο μόνος τρόπος να βρούμε την άκρη είναι οι πολύ μεγάλες μελέτες» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας που χρηματοδοτεί την προσπάθεια.

Στη μελέτη θα εγγραφούν ως εθελοντές ενήλικες και παιδιά που διαγιγνώσκονται με ήπια ή σοβαρή Covid-19 προκειμένου να προσδιοριστούν οι παράγοντες που οδηγούν σε μακροχρόνια συμπτώματα.

Η μελέτη δεν θα εξετάσει υποψήφιες θεραπείες, θα μπορούσε όμως να ανοίξει το δρόμο για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν επίσης το κατά πόσο ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο για μακρά Covid.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο