Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Εκπαιδευτικοί και μαθητές στα «χαρακώματα» της σχολικής χρονιάς

ΗΠΑ – Εκπαιδευτικοί και μαθητές στα «χαρακώματα» της σχολικής χρονιάς

Τα μαθήματα στις ΗΠΑ γίνονται με νεύρα τεντωμένα. Τα κρούσματα ανηλίκων πολλαπλασιάζονται. Σχολεία ήδη κλείνουν, στη «σκιά» της παραλλαγής «Δέλτα». Καθηγητές επιλέγουν ακόμη και την παραίτηση, εν μέσω ενός χαώδους σκηνικού με τους εμβολιασμούς και τη χρήση μάσκας

Με τα σχολεία σε λειτουργία ανά την αμερικανική επικράτεια, με μαθήματα δια ζώσης -σε ορισμένες πολιτείες πρόσφατα, σε άλλες από τις αρχές Αυγούστου- τα κρούσματα κορωναϊού αυξάνονται δραματικά σε παιδιά και εφήβους.

Μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα, οι νέες καταγεγραμμένες μολύνσεις ανηλίκων ξεπέρασαν τις 250.000, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, πρόκειται για πάνω από το ένα τέταρτο (26,8%) των συνολικών κρουσμάτων που καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα, σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Αυτά, ενώ το 50% των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών και το 58% των εφήβων μεταξύ 16 και 17 ετών έχουν προλάβει να λάβουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Το αντίστοιχα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων στις ηλικιακές αυτές κατηγορίες είναι 37% και 46%.

Αν και τα περισσότερα παιδιατρικά περιστατικά δεν είναι σοβαρά, έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ καταγράφει σταθερή αύξηση των νοσηλειών ατόμων ηλικίας έως 17 ετών τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι 1-2 παιδιά στα 100.000 νοσηλεύτηκαν λόγω κοροναϊού την εβδομάδα που έληξε στις 14 Αυγούστου: πενταπλάσιο ποσοστό συγκριτικά με την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Αύξηση καταγράφεται και στις περιπτώσεις πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C): μία σπάνια αλλά επικίνδυνη επιπλοκή, που σχετίζεται με την Covid-19 και εμφανίζεται λίγες εβδομάδες μετά την μόλυνση με κοροναϊό, ακόμη και σε ασυμπτωματικούς φορείς της νόσου.

Ο αριθμός αυτών των περιστατικών έως τις 22 Αυγούστου αυξήθηκε, σύμφωνα με τα CDC, κατά 6% συγκριτικά με τα τέλη Ιουλίου.

Οι δε θάνατοι παιδιών το ίδιο διάστημα από αυτό το σύνδρομο έφτασαν τους 41, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 10% σε μηνιαία βάση και τη μεγαλύτερη στη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Στο μεσοδιάστημα, περισσότερα από 1.400 σχολεία σε 278 σχολικές περιφέρειες και σε συνολικά 35 πολιτείες έχουν ήδη σταματήσει τα δια ζώσης μαθήματα, σύμφωνα με την οργάνωση Burbio.

Το φθινόπωρο του φόβου

Η κατάσταση βαίνει σαφώς προς επιδείνωση, προειδοποιούν τώρα αρμόδιοι φορείς και ειδικοί, καθώς «φουντώνει» κατά τόπους η διαμάχη για την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς για το προσωπικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και στη χρήση μάσκας από δασκάλους και μαθητές.

Μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας αποτελούν οι -ρεπουμπλικανικού ελέγχου κυρίως- νότιες πολιτείες, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ, στη Φλόριντα, όπου οι εμβολιασμοί και η χρήση μάσκας στις τάξεις είναι σε προαιρετική βάση, με απόφαση του (υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ και φερόμενου επίδοξου προεδρικού υποψηφίου, το 2024) Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη, Ρον ΝτεΣάντις.

Από τα μέσα Αυγούστου, τα δημόσια σχολεία της Μαϊάμι-Ντέιντ έχουν αναφέρει τουλάχιστον 13 θανάτους μελών του προσωπικού τους, που αποδίδονται στην Covid-19. Σε αυτούς, συγκαταλέγονται δύο εκπαιδευτικοί.

Πλέον, υπό τον φόβο της «Δέλτα» και ενός εφιαλτικού φθινοπώρου, πολλές σχολικές περιφέρειες αψηφούν τις εντολές του κυβερνήτη.

Όχι μόνο στη Φλόριντα, αλλά και και στο Τέξας, όπου ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ απαγόρευσε από τον Μάιο την υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας σε σχολεία και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Μετά το άνοιγμα των σχολείων στην πολιτεία και την αύξηση των κρουσμάτων, το διάταγμά του του μπήκε τελικά στον «πάγο», με δικαστική εντολή.

Πανεπιστήμια… διχόνοιας

Ανάλογο είναι το χαοτικό σκηνικό και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.

Μετά και την πλήρη έγκριση του εμβολίου της Pfizer για άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, η American College Health Association τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό για όλους τους φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, το τρέχον εξάμηνο, φοβούμενη τα χειρότερα για τους επόμενους μήνες.

Περισσότερα από 1.000 κολέγια και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ το έχουν ήδη εφαρμόσει, σύμφωνα με τον ιστότοπο The Chronicle of Higher Education.

Η γενική σύσταση των CDC, εν τω μεταξύ, είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως εμβολιαστικού status, ειδικά δε σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμό και υψηλά επίπεδα μολύνσεων.

Ωστόσο, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική σε αρκετές πανεπιστημιουπόλεις.

Ειδικά -όπως καταγράφουν οι New York Times, – σε εννέα πολιτείες -Αριζόνα, Αρκάνσας, Αϊόβα, Οκλαχόμα, Φλόριντα, Νότια Καρολίνα, Τέξας, Γιούτα και Τενεσί- όπου οι κυβερνήτες έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει την υποχρεωτικότητα σε εμβολιασμούς και στη χρήση μάσκας, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με διακοπή της χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια.

Το αποτέλεσμα; Στις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων, τα κρούσματα αυξήθηκαν σε πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά, μεταξύ αυτών στο Αρκάνσας, στη Βόρεια Φλόριντα και στο Τέξας.

Τρία μεγάλα πανεπιστήμια στην Αριζόνα, έχουν ήδη αψηφίσει την απαγόρευση του κυβερνήτη Ντάγκ Ντούσεϊ.

«Το ηθικό μας είναι στο κατώτερο επίπεδο όλων των εποχών», προειδοποιεί στην αναφορά του το διδακτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έως το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, καθηγητές υπέγραψαν επιστολές, ζητώντας να γίνει τουλάχιστον υποχρεωτική η χρήση μάσκας στη διάρκεια των δια ζώσης μαθημάτων.

Παραιτήσεις και απολύσεις καθηγητών

Αντιμέτωποι με τη χαωτική κατάσταση και με βαθιά την αίσθηση ενός αδιεξόδου, ορισμένοι -λίγοι προς το παρόν- καθηγητές υπέβαλαν παραίτηση ή απολύθηκαν, αρνούμενοι να διδάξουν υπό αυτές τις συνθήκες.

«Απλώς δεν μπορούσα να εκτελέσω ένα καθήκον, λειτουργώντας αντίθετα στην ηθική μου και στην επιθυμία μου να προστατέψω τους μαθητές μου και την ευρύτερη κοινότητα», λέει στους ΝΥΤ η Κόντι Λούντκε, καθηγήτρια Βιολογίας και συντονίστρια εργαστηρίου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, που απολύθηκε προσφάτως.

Ο Τίμοθι Γουίλσον, καθηγητής Μηχανικής στο Αεροναυτικό Πανεπιστήμιο Embry-Riddle, στη Φλόριντα, παραιτήθηκε την πρώτη κιόλας ημέρα των μαθημάτων.

Μέσω διαδικτύου, αποκάλυψε ότι είναι θετικός στον HIV. Και χαρακτήρισε το λιγότερο «λάθος» την πολιτική του ιδρύματος για προαιρετική χρήση της μάσκας.

Ο Τζέιμς Τίρνεϊ, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δήλωνε αντίθετα απογοητευμένος από την υποχρεωτικότητα του μέτρου.

Του ήταν δύσκολο, περιγράφει, να καταλάβει τι τον ρωτούσαν οι φοιτητές κάτω από το κάλυμμα του προσώπου, ενώ «έπρεπε να κάνω τον κακό» όταν την είχαν στο πηγούνι.

Τελικά παραιτήθηκε, όταν οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για μαθητές και καθηγητές.

Ελλείψει διδακτικού προσωπικού, εν τω μεταξύ, το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια «επιστράτευσε» τον 88χρονο συνταξιούχο καθηγητή Ψυχολογίας, Έργουιν Μπέρνστιν, για παραδόσεις μαθημάτων.

Όταν όμως ανήρτησε την πινακίδα «Όχι μάσκα, όχι μάθημα» στην τάξη του, εξιστορεί, δέχθηκε επίπληξη και του ζητήθηκε να την κατεβάσει, «επειδή παραβίαζα την εντολή του κυβερνήτη».

Μπροστά στην άρνηση φοιτητών του να φορέσουν μάσκα, παραιτήθηκε και επέστρεψε στη συνταξιοδότησή του.

Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, από την άλλη, η σύσταση προς τους καθηγητές είναι να επιστρατεύσουν την πειθώ ή και να καλοπιάνουν με διάφορους τρόπους τους φοιτητές, για να φορέσουν μάσκα. Ένας από τους προτεινόμενους, είναι να τους προσφέρουν… μπισκότα.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου τόνισε ότι πρόκειται για άτυπη σύσταση, και όχι για επίσημο πρόγραμμα κινήτρων.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, λίγο φαίνεται να «πιάνει» στη νοτιοαμερικανική πολιτεία «τόπο»…

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024