Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο – Υψηλότερη προστασία σε όσους είχαν νοσήσει από κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος

Εμβόλιο – Υψηλότερη προστασία σε όσους είχαν νοσήσει από κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος

Η λεγόμενη διασταυρούμενη ανοσία φαίνεται ότι αφορά και τoν εμβολιασμό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος είναι καλύτερα προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τον πανδημικό κοροναϊό, επιβεβαιώνει μελέτη στο Science.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η προηγούμενη λοίμωξη από κοροναϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα ίσως αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

H διασταυρούμενη ανοσία οφείλεται σε Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία φθίνουν με την ηλικία –μια διαπίστωση που ίσως εξηγεί εν μέρει γιατί οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από την Covid-19, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη αφορά τα βοηθητικά Τ-κύτταρα, τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα σε περίπτωση λοίμωξης και θυμούνται τον παθογόνο παράγοντα για χρόνια.

«Στη διάρκεια της λοίμωξης από τους πιο ακίνδυνους κοροναϊούς, το ανοσοποιητικό σύστημα χτίζει ένα είδος προστατευτικής ‘γενικής μνήμης’ για όλους τους κοροναϊούς» εξηγεί η δρ Κλαούντια Γκίζεκε-Τίελ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité του Βερολίνου.

Οι εξέτασαν 800 υγιή άτομα που υποβάλλονταν ανά διαστήματα σε διαγνωστικά τεστ για τον κοροναϊό. Συνολικά 17 από τους εθελοντές προσβλήθηκαν στο διάστημα της μελέτης.Τα 17 αυτά άτομα υποβλήθηκαν σε λεπτομερείς εξετάσεις, οι οποίες αποκάλυψαν ότι η ανοσιακή αντίδραση έναντι του SARS-CoV-2 περιλάμβανε Τ-κύτταρα που είχαν παραχθεί σε προηγούμενες λοιμώξεις από τους τέσσερις κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος.

Τα κύτταρα αυτά αναγνώριζαν περιοχές της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιούν οι κοροναϊοί για να εισέρχονται στα ανθρώπινα κύτταρα. Η ίδια πρωτεΐνη είναι στόχος όλων των σημερινών εμβολίων Covid-19.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές εξέτασαν 32 υγιείς εθελοντές πριν και μετά τον εμβολιασμό τους, οπότε διαπίστωσαν αυξημένη ανοσιακή απόκριση σε όσους έφεραν Τα βοηθητικά Τ-κύτταρα που αναγνωρίζουν τους κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος.

Οι εθελοντές αυτοί παρουσίαζαν ταχύτερη παραγωγή αντισωμάτων και Τ-κυττάρων μετά την πρώτα κιόλας δόση του εμβολίου.

Σε ένα άλλο σκέλος της μελέτης, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα βοηθητικά Τ-κύτταρα 570 υγιών ατόμων και διαπίστωσε ότι η διασταυρούμενη ανοσία φθίνει με την πάροδο των ετών.

«Η λοίμωξη από ενδημικούς κοροναϊούς προσφέρει οφέλη στα πιο νεαρά άτομα, βοηθώντας τα να αντιμετωπίσουν τον SARS-CoV-2 ή να αναπτύξουν ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Δυστυχώς, το όφελος είναι λιγότερο εμφανές στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» αναφέρει η δρ Τίελ.

Στους ηλικιωμένους, προσθέτει, η μειωμένη απόκριση στον εμβολιασμό ίσως μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναμνηστικές δόσεις.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024