Νέες ρυθμίσεις με τις οποίες θα καθίσταται αυστηρότερος ο κανονισμός που διέπει τις υπηρεσίες ψηφιακών πληρωμών από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Google της Alphabet, εξετάζει η αυστραλιανή κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζος Φρίντενμπεργκ, δήλωσε ότι «θα εξετάσει προσεκτικά» αυτό και άλλες επισημάνσεις έκθεσης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της κυβέρνηνσης, σχετικά με το κατά πόσο το σύστημα πληρωμών συμβαδίζει με την πρόοδο της τεχνολογίας και τις αλλαγές στη ζήτηση των καταναλωτών.

Υπηρεσίες όπως το Apple Pay, το Google Pay και το κινεζικό WeChat Pay, που έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, δεν χαρακτηρίζονται επί του παρόντος ως συστήματα πληρωμών, καθιστώντας τα εκτός του κανονιστικού συστήματος.

«Εάν δεν κάνουμε τίποτα για τη μεταρρύθμιση του ισχύοντος πλαισίου, θα είναι μόνο η Silicon Valley αυτή που θα καθορίσει το μέλλον του συστήματος πληρωμών, ένα κρίσιμο κομμάτι της οικονομίας μας», δήλωσε ο Φρίντενμπεργκ στην Australian Financial Review

Πρόσφατα η BIS, η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, με έδρα την Ελβετία, κάλεσε όλους τους κρατικούς φορείς και τους τραπεζικούς θεσμούς να κινηθούν ταχύτατα όσον αφορά τον έλεγχο της δραστηριότητας των Big Tech στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών. Στο επίκεντρο τίθεται η αυξανόμενη επιρροή τους και o τεράστιος όγκος δεδομένων που διαθέτουν η Google, το Facebook, η Amazon και η Alibaba.

Η σχετική έκθεση, την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση της Αυστραλίας, συνιστά να προσδιορίσει η κυβέρνηση εταιρείες τεχνολογίας ως παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, διευκρινίζοντας το ρυθμιστικό καθεστώς των ψηφιακών συναλλαγών.

Συνιστά, επίσης, να καταρτιστεί ένα στρατηγικό σχέδιο για το ευρύτερο οικοσύστημα πληρωμών και να αναπτύξουν ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο πλαίσιο αδειοδότησης για τα συστήματα πληρωμών.

Η Reserve Bank of Australia (RBA), η οποία είναι επί του παρόντος αρμόδια για τον προσδιορισμό του ποιος είναι ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών, ανέφερε ότι οι πληρωμές μέσω ψηφιακού πορτοφολιού (digital wallet) αυξήθηκαν στο 8% των προσωπικών συναλλαγών με κάρτες το 2019, από 2% το 2016.

Η Commonwealth Bank of Australia, η οποία έχει υπολογίσει ότι οι συναλλαγές με ψηφιακά πορτοφόλια υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση έως τον Μάρτιο, σε 2,1 δισ. δολάρια Αυστραλίας, έχει παροτρύνει τις ρυθμιστικές αρχές να αντιμετωπίσουν «θέματα ανταγωνισμού» και να λάβουν υπόψη τις επιπτώσεις της χρήσης τους σε ζητήματα ασφάλειας.

Πηγή: OT.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr