Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ψεύτρα» ζυγαριά; Και όμως μπορεί να συμβεί

«Ψεύτρα» ζυγαριά; Και όμως μπορεί να συμβεί

Ποιες ημέρες να αποφύγουμε τη ζυγαριά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε συνηθίζουμε να ελέγχουμε την πρόοδό μας με τη βοήθεια της ζυγαριάς. Όταν όμως ζυγιζόμαστε σε καθημερινή βάση, παρατηρούμε ότι ο αριθμός που αναγράφεται στη ζυγαριά μας αλλάζει σημαντικά από μέρα σε μέρα.

Και ενώ ορισμένες φορές μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη μεταβολή (π.χ. τα burgers που φάγαμε το προηγούμενο βράδυ), κάποιες άλλες ευθύνονται παράγοντες που μπορεί να μην είχαμε υπόψη.

Πότε μας λέει ψέματα η ζυγαριά;

Όταν περιμένουμε ή έχουμε περίοδο

Πιθανότατα δεν υπάρχει γυναίκα που έχει ζυγιστεί τις ημέρες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου της και δεν έχει τρομάξει με το νούμερο που είδε να αναγράφεται στη ζυγαριά. Αυτή η αύξηση του βάρους οφείλεται στην κατακράτηση υγρών και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, δηλαδή μπορεί να είναι από ελάχιστη μέχρι και πάνω από 2 κιλά. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πρόσκαιρη κατάσταση, εκτός αν τα συμπτώματα της περιόδου μάς οδήγησαν σε υπερφαγία που αύξησε μόνιμα το βάρος μας.

Όταν έχουμε φάει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και κατ΄ επέκταση να αυξήσουν παροδικά το βάρος μας. Η πλούσια σε αλάτι διατροφή προκαλεί την πιο συχνή μορφή κατακράτησης υγρών και υπεύθυνο για αυτή τη δράση του αλατιού είναι το βασικό του συστατικό, το νάτριο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Ενώ μία μικρή ποσότητα νατρίου είναι απαραίτητη για αυτές τις λειτουργίες, η υπερβολική κατανάλωση νατρίου προκαλεί την ενεργοποίηση διάφορων μηχανισμών που οδηγούν σε κατακράτηση υγρών. Ακόμη κι αν αποφεύγουμε το αλάτι στη μαγειρική μας, το νάτριο κρύβεται σε πολλά τυποποιημένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, τα κράκερ, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, το fast food, τα αλλαντικά και τα τυριά.

Όταν έχουμε φάει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Η κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και κατ’ επέκταση σε αύξηση του σωματικού μας βάρος. Σκεφτείτε ότι ως πηγή ενέργειας, οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μυς και στο συκώτι ως γλυκογόνο, με κάθε γραμμάριο γλυκογόνου να χρειάζεται 2-3 γραμμάρια νερού για να αποθηκευτεί. Έτσι, όσο περισσότερο γλυκογόνο έχει αποθηκευτεί στο σώμα μας τόσο περισσότερο νερό συγκρατείται. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες χάνουν γρήγορα βάρος αρχικά, αφού εξαντλείται το αποθηκευμένο γλυκογόνο και αποβάλλεται μεγάλη ποσότητα υγρών.

Όταν έχουμε γυμναστεί έντονα

Όταν ξεκινάμε να προπονούμαστε με βάρη μπορεί να δούμε το βάρος μας να αυξάνεται, επειδή ο οργανισμός μας αποθηκεύει μυϊκό γλυκογόνο για να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των μυών μας. Αυτή η αντίδραση προκαλεί την απότομη αύξηση του βάρους μας λόγω των συγκρατούμενων υγρών. Από την άλλη, μπορεί το βάρος μας να μειωθεί μετά από μια έντονη προπόνηση, επειδή έχουμε αποβάλει υγρά μέσω της εφίδρωσης.

Όταν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή

Η κατακράτηση υγρών αποτελεί παρενέργεια πολλών φαρμάκων, με την εξωγενή λήψη κορτιζόνης να αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία κατακράτησης υγρών από φαρμακευτικά σκευάσματα.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024