Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός – Ένας στους τρεις Αμερικανούς προσβλήθηκε τον πρώτο χρόνο της πανδημίας

Κοροναϊός – Ένας στους τρεις Αμερικανούς προσβλήθηκε τον πρώτο χρόνο της πανδημίας

Μόνο ένα στα τέσσερα κρούσματα εκτιμάται ότι περιλαμβάνονται στον επίσημο απολογισμό.

Ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό, εκτιμά μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature. Μέχρι τα τέλη του 2020, ένας στους τρεις Αμερικανούς είχε προσβληθεί από Covid-19.

Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2 στις 3.142 κομητείες των ΗΠΑ. Το μοντέλο τροφοδοτήθηκε με δεδομένα για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τους τοπικούς πληθυσμούς και την κινητικότητα του πληθυσμού.

Η μελέτη δείχνει ότι την πρώτη χρονιά της πανδημίας ο κοροναϊός προσέβαλε το 31% του αμερικανικού πληθυσμού, ή 103 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στο ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο σε μεγάλες πόλεις όπως το Σικάγο (48%), το Λος Άντζελες (52%), το Μαΐάμι (42%) και τη Νέα Υόρκη (44%).

Το ποσοστό ξεπερνά το 60% σε πολιτείες όπως η Βόρεια και Νότια Ντακότα, η Μινεσότα, το Ουισκόνσιν και η Άιοβα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Χάρη στην αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων, το ποσοστό των λοιμώξεων που καταγράφηκαν ως επιβεβαιωμένα αυξήθηκε από το 11 στο 25 τοις εκατό από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Παρόλα αυτά, «η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων δεν καταμετρήθηκαν στα επιβεβαιωμένα κρούσματα» λέει ο καθηγητής Τζέφρι Σάμαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας, σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

«Τα μη καταγεγραμμένα κρούσματα, τα οποία συχνά είναι ήπια ή ασυμπτωματικά, είναι αυτό που επιτρέπει στον ιό να διαδίδεται γρήγορα στον ευρύτερο πληθυσμό» επισημαίνει.

Το θετικό πάντως είναι ότι στη διάρκεια του 2020 μειώθηκε η θνησιμότητα του κοροναϊού από το 0,8% στο 0,3% των επιβεβαιωμένων περιστατικών. Η μέγιστη θνησιμότητα καταγράφηκε στη Νέα Υόρκη και άλλες αστικές περιοχές με επιβαρυμένα συστήματα υγείας.

Ακόμα 100.000 νεκροί;

Σε μια άλλη εξέλιξη, προβολές του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι ΗΠΑ θα μετρήσουν ακόμα 100.000 νεκρούς από την πανδημία από σήμερα μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Οι προβολές ανακοινώθηκαν από την Κοινοπραξία Μοντελοποίησης Covid-19 στο Τέξας, την οποία παρακολουθεί στενά ο αμερικανικός Τύπος.

Οι ερευνητές πάντως τόνισαν ότι πρόκειται για προβολή και όχι για πρόβλεψη και ότι η πραγματική πορεία της πανδημίας θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών.

Το νούμερο των 100.000 θανάτων θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό αν όλοι οι πολίτες φορούσαν μάσκα, εκτιμούν οι ερευνητές σύμφωνα με το Associated Press.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024