Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανδημία - Εγκλωβισμένη σε έναν Covid-free «παράδεισο»

Πανδημία – Εγκλωβισμένη σε έναν Covid-free «παράδεισο»

Στην αρχή της πανδημίας, η 27χρονη Ζόι αποφάσισε να ταξιδέψει για ένα Σαββατοκύριακο στη νησιωτική Τόνγκα, στο νότιο Ειρηνικό. Ενάμιση χρόνο μετά, είναι ακόμη εγκλωβισμένη εκεί, λόγω κλεισίματος των συνόρων

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η 27χρονη Ζόι Στίβεν από τη Βρετανία δεν έχει φορέσει ότι μία φορά μάσκα. Όχι ότι είναι αρνήτρια του κοροναϊού.

Βρέθηκε, απλά, από την αρχή αυτού του υγειονομικού εφιάλτη εγκλωβισμένη σε ένα από τα ελάχιστα μέρη στον πλανήτη που ήταν και παραμένουν Covid-free!

Όλα, λέει η ίδια σε ανάρτηση στο Instagram άρχισαν με ένα ταξίδι-αστραπή που αποφάσισε να κάνει για ένα Σαββατοκύριακο του περσινού Μαρτίου στην Τόνγκα.

Μία χώρα 107 νησιών και μόλις 100.000 κατοίκων, στον νότιο Ειρηνικό, που την άνοιξη του 2020 αποφάσισε να επιβάλει άμεσα σκληρό lockdown και να κλείσει τα σύνορά της, με το που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στα γειτονικά Φίτζι.

Κάπως έτσι λοιπόν, η Ζόι -που λατρεύει τα ταξίδια, τα τελευταία δυόμιση χρόνια ζει στην Κίνα και εργάζεται σε ταξιδιωτικό πρακτορείο, ως ξεναγός σε οργανωμένα ταξίδια στη Βόρεια Κορέα- εγκλωβίστηκε σε αυτόν τον μικρό νησιωτικό «παράδεισο», ο οποίος παραμένει κλειστός για τον έξω κόσμο εδώ και 18 ολόκληρους μήνες.

Πηγή: @tongadiaries

Αποφεύγοντας…. την καραντίνα

«Έφυγα από την Κίνα τον Ιανουάριο του 2020 για να πάω για μαθήματα γλώσσας στην Κορέα», γράφει η Ζόι.

«Μετά, πήγα στα Φίτζι και από εκεί τον Μάρτιο στην Τόνγκα», περιγράφει, σε μία περίοδο όπου πίσω στον τόπο διαμονή της, στα κινεζικά εδάφη, η πανδημία ήδη εξαπλωνόταν και η ίδια προσπαθούσε ως εκ τούτου να αποφύγει την καραντίνα.

Στόχος της, λέει, δεν ήταν να μείνει στη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού.

«Είναι το μεγαλύτερο Σαββατοκύριακο της ζωή μου», γράφει σαρκαστικά για την μακρά εκεί παραμονή της, στο ειδικό για την… περίσταση λογαριασμό @tongadiaries που έχει ανοίξει στο Instagram και στο vlog της, στο κανάλι της στο YouTube.


Τις πρώτες εβδομάδες νόμιζε ότι σύντομα θα μπορούσε να φύγει, περιγράφει. Όμως η καραντίνα και τα κλειστά σύνορα παρέμεναν στη Τόνγκα σε ισχύ.

Όταν η πανδημία είχε αρχίσει να «αγριεύει», σαρώνοντας πια και την πατρίδα της, τη Βρετανία, επέλεξε τελικά να μην επιβιβαστεί σε πτήση επαναπατρισμού όσων ξένων βρίσκονταν στην Τόνγκα, η οποία είχε τελικό προορισμό την Ευρώπη.

Στους μήνες που έκτοτε μεσολάβησαν -στη διάρκεια των οποίων εργαζόταν διαρκώς με το vlog της, δούλευε περιστασιακά με τηλεργασία και φρόντιζε το σπίτι μιας οικογένειας αλλοδαπών, που είχαν αποκλειστεί εκτός της Τόνγκα- οι αντοχές της δοκιμάστηκαν αρκετές φορές.

Ένα κυκλώνας προκάλεσε ζημιές στην οικία όπου διέμενε, καταστρέφοντας αρκετά από τα λιγοστά προσωπικά υπάρχοντά της.

Η είδηση, δε, ότι η γιαγιά της πέθανε από κοροναϊό στη Βρετανία, τη βρήκε σε μία περίοδο όπου δεν είχε πια καμία δίοδο διαφυγής.

Πηγή: @tongadiaries

Ζώντας στον παράδεισο

Αποδεχόμενη ότι αυτός θα είναι ο νέος τόπος της για τους επόμενους μήνες, η Ζόι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την περίσταση.

Με την άρση της αυστηρής καραντίνας -και με τα σύνορα κλειστά- τροφοδοτούσε το vlog της και τον λογαριασμό της στο Instagram με ταξίδια εντός των συνόρων της Τόνγκα.

Συνέχισε διαδικτυακά τις σπουδές της στον τομέα της επικοινωνίας.

Εμβολιάστηκε πλήρως κατά της Covid-19, μέσω του προγράμματος COVAX.

Μετείχε στην οργάνωση του ετήσιου μαραθωνίου, συγκεντρώνοντας χρήματα για μία εγχώρια φιλοζωική οργάνωση.

Και τώρα, μαζεύει τις βαλίτσες της για τη Βρετανία, καθώς από το τέλος του Αυγούστου αναμένεται να ξαναρχίζουν κάποιες πτήσεις.

Κρατά ωστόσο μικρό… «καλάθι». Και λόγω της εμπειρίας της. Αλλά και επειδή το πρόγραμμα των πτήσεων διαρκώς αλλάζει.

«Η αναχώρησή μου θα είναι φυσικά πολύ γλυκόπικρη», λέει στο CNN Travel, «καθώς κατά κάποιον τρόπο κατέληξα να ξεκινώ μια νέα ζωή εδώ».

«Μου λένε: “μα καλά, πώς μπορείς να εγκαταλείψεις έναν παράδεισο;”. Πράγματι είναι ωραία εδώ, όμως δεν είναι αυτή η πραγματική ζωή μου».

Έπειτα από τόσο καιρό απομόνωσης, παραδέχεται ότι φοβάται λίγο αυτό που αγαπά περισσότερο: τα ταξίδια.

«Δεν ξέρω πώς θα αισθανθώ. Θα πρέπει να περιμένω να φανεί, όταν θα βρεθώ ξανά σε πραγματικές συνθήκες».

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024