Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου – Τι να μην κάνεις όταν συναντιέσαι με άγνωστα σκυλάκια στο δρόμο

Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου – Τι να μην κάνεις όταν συναντιέσαι με άγνωστα σκυλάκια στο δρόμο

Ναι, είναι χαριτωμένα. Όχι, δεν έχουν πάντα την όρεξή σου.

Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου σήμερα και όποιο site κι αν ανοίξεις κάπου θα βρεις από ένα κείμενο που απευθύνεται σε κηδεμόνες τρισχαριτωμένων κατοικίδιων.

Αυτό το κείμενο, όμως, δεν απευθύνεται σε αυτούς. Ή μάλλον απευθύνεται και σε κάποιους από αυτούς – που θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα – αλλά κυρίως απευθύνεται σε εσένα. Σε εσένα που μπορεί να έχεις γάτα, να έχεις κουνέλι ή καγκουρό, αλλά σκύλο δεν έχεις. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να έχεις, όμως προς το παρόν δεν έχεις.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να μάθεις και πώς να τους συμπεριφέρεσαι στο δρόμο. Ρίξε έστω μια ματιά, κάν’ το για χάρη τους. Τη γιορτή τους έχουν.

Τα λάθη που κάνεις…

Εσύ που τα λατρεύεις

Έχεις όλες τις καλές προθέσεις του κόσμου. Βλέπεις ουρίτσα να κουνιέται και σκέφτεσαι αμέσως ότι θέλεις να τα κατσιάσεις. Όλοι το παθαίνουμε, ανθρώπινο είναι. Όμως εσύ παρασύρεσαι – ή δεν το σκέφτεσαι καν. Και ορμάς χωρίς να ρωτήσεις κανέναν.

Ξέρεις κάτι; Κάποια σκυλάκια μπορεί να είναι φοβικά. Και να σε δαγκώσουν. Μετά ο μόνος που θα φταίει θα είσαι εσύ – αλλά ο μόνος που θα την πληρώσει, ενδεχομένως ακόμα και με τη ζωή του, είναι ο σκύλος.

Και τα φοβικά σκυλάκια που δεν θα σε δαγκώσουν, δεν είναι ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Κανείς δεν σου εγγυάται ότι ο σκύλος δε θα τιναχτεί στο δρόμο, με την πιθανότητα να τον χτυπήσει αυτοκίνητο να είναι απολύτως υπαρκτή.

Ρώτα πρώτα. Τζάμπα είναι.

Εσύ που ξέρεις καλύτερα από όλους

Εσύ έχεις σκύλο. Όχι απλώς έχεις σκύλο, εσύ χαραμίζεσαι που δεν είσαι εκπαιδευτής. Είσαι σίγουρος ότι τα σκυλάκια σε λατρεύουν ακριβώς όσο κι εσύ. Και μπορεί να ρωτήσεις πριν χαϊδέψεις – ή να σε προλάβουν και να σε προειδοποιήσουν – όμως όταν σου πουν «καλύτερα όχι», έχεις την απάντηση στο τσεπάκι: «Έχω κι εγώ σκύλο, μην ανησυχείς».

Και ξέρεις τι γίνεται μετά; Ακριβώς αυτό που σου είπε ο κηδεμόνας του σκύλου ότι θα γινόταν. Γιατί, bro, μπορεί να έχεις γνωρίσει ένα εκατομμύριο σκυλιά. Αλλά δεν έχεις γνωρίσει το δικό μου. Φαντάσου να σου έλεγε κάποιος ότι «ξέρει από ανθρώπους». Χαλάρωσε και άκουσε αυτούς που το έχουν όντως μεγαλώσει το ζωντανό.

Εσύ που αδιαφορείς πλήρως

Με εσένα συνήθως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Συνεχίζεις εσύ την πορεία σου, εμείς τη δική μας, όλοι είμαστε ευχαριστημένοι. Εκτός από μια κατηγορία ανθρώπων που κανείς δεν έχει καταλάβει τι σκέφτονται: Εκείνοι που την ώρα που το σκυλάκι εκπληρώνει την κεντρική αιτία της βόλτας του, αποφασίζουν να περάσουν ακριβώς από δίπλα του. Ή από πάνω του.

Αγαπητοί και αγαπητές. Θυμηθείτε όλες εκείνες τις φορές που ήσασταν στην τουαλέτα κάποιου μαγαζιού και είχατε κάποιον απ’ έξω να σας χτυπά την πόρτα (και να προσπαθεί να την ανοίξει) από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Παίρνει περίπου ένα λεπτό μέχρι ο σκύλος να ολοκληρώσει το έργο του και ο συνοδός του – αν έχει λίγη τσίπα – να το μαζέψει από το δρόμο. Ή κάντε ένα λεπτό υπομονή ή κάντε μια μικρή παράκαμψη. Τι σας ζητάνε;

Εσύ που θέλεις να κάνεις καμάκι

Βλέπεις έναν άνθρωπο, άντρα ή γυναίκα με το σκύλο του. Με τον σκύλο του που δεν έχει απαραίτητα στρατιωτική πειθαρχία, γιατί στην Ελλάδα ζούμε, εννιά στους δέκα δεν έχουν λεφτά για εκπαιδευτή, κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Και αυτός ο άνθρωπος δίπλα στο σκύλο σου φαίνεται όμορφος – βοηθάει και το pet που δίνει πόντους συμπάθειας – και σκέφτεσαι: «Να η ευκαιρία μου. Θα το χαϊδέψω και θα πιάσω κουβέντα».

Αλλά το σκυλάκι εμφανώς δεν θέλει. Και γαβγίζει. Ή τραβάει σαν τρελός. Την ώρα που ο συνοδός του προσπαθεί να ισορροπήσει στο ένα πόδι για να πετάξει το σακουλάκι στον κάδο, ενώ τον συγκρατεί με το λουρί και φοβάται λίγο και μη σε δαγκώσει. Αν δεν το έχεις κάνει δεν μπορείς να φανταστείς πως είναι, αλλά πρέπει να το πιστέψεις: Υπάρχουν τσίρκο που βγάζουν λεφτά με λιγότερα.

Αν συμβαίνουν, λοιπόν, όλα αυτά, και δεν θέλεις να εκμηδενίσεις τις πιθανότητες αυτή η γνωριμία να τελειώσει πριν αρχίσει, σταμάτα. Στο κάτω-κάτω, άλλαξε στρατηγική. Μίλα από μακριά, ρώτα κάτι για το σκύλο αντί να απλώνεις το χέρι σου. Δεν μας νοιάζει καθόλου αν θα σε συμπαθήσει με την πρώτη ματιά.

Τι πρέπει  όντως να κάνεις:

  • Ρώτα αν το σκυλί ενδιαφέρεται για χάδια. Κανένας κηδεμόνας δεν θα στο κρύψει, οι περισσότεροι χαίρονται που τα σκυλάκια τους είναι αξιολάτρευτα.
  • Ακόμη κι αν σου φαίνεται ότι ο σκύλος θέλει, ρώτα. Μπορεί να είναι προφανές ότι έχεις μπροστά σου ένα τριχωτό ζαχαρωτάκι που θα σου γυρίσει κοιλίτσα μετά από τρία millisecond, όμως μπορεί ο συνοδός του να βιάζεται. Ή να ξέρει ότι μετά θα πηδήξει πάνω σου και θα σε γλείψει, και ότι εννιά στις δέκα εσύ θα γκρινιάξεις που συνέβη αυτό.
  • No means no και στα τετράποδα. Αν σου πουν όχι, μην το προσπαθήσεις καν. Δεν χρειάζεται. Μετά από δύο τετράγωνα θα συναντήσεις ένα άλλο. Μπορεί να είναι και πιο χαριτωμένο από το δικό μου.
  • Μάθε στο παιδί σου τι πρέπει να κάνει. Αν το νήπιο έρθει τρέχοντας και ο σκύλος το δαγκώσει θα φταις εσύ, αλλά ο κηδεμόνας του σκύλου θα την πληρώσει. Μάθε του να προσεγγίζει τα σκυλιά με ηρεμία, να τους προσφέρει το χεράκι του κάτω από το κεφάλι τους για να το μυρίσουν και μην το αφήνεις να τους τραβάει τα αυτιά λες και είναι λούτρινα. Μπορεί αυτό να μην πάει πολύ καλά.
  • Μην δυσκολεύεις τη ζωή μας αν δεν δυσκολεύουμε τη δική σου. Ναι, αμέτρητοι ιδιοκτήτες σκύλων είναι εντελώς ανεύθυνοι με κάθε πιθανό τρόπο και πολλοί δρόμοι είναι σαν βομβαρδισμένοι ακριβώς εξαιτίας αυτής της ανευθυνότητας. Δεν φταίμε όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων συνολικά για αυτό. Επίσης δεν μας ενδιαφέρει αν μισείς τα σκυλιά, αν θεωρείς ότι παραείναι μεγάλη ευθύνη ή αν πιστεύεις ότι το να έχει σκύλο μια γυναίκα σημαίνει ότι δεν θα την παντρεύεται κανείς (πραγματική ιστορία). Μπορούμε να απολαύσουμε όλοι την πόλη μας, τετράποδοι και μη, χωρίς προστριβές και αναίτια γκρίνια.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024