Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Επιστροφή μετ’ εμποδίων στα θρανία, στη «σκιά» της παραλλαγής «Δέλτα»

ΗΠΑ – Επιστροφή μετ’ εμποδίων στα θρανία, στη «σκιά» της παραλλαγής «Δέλτα»

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις ΗΠΑ είναι ήδη επεισοδιακή. Οι μολύνσεις ανεμβολίαστων ανηλίκων και μελών του σχολικού προσωπικού αυξάνονται,, οδηγώντας σε ακυρώσεις δια ζώσης μαθημάτων και μεταφέροντας τον ιό στο σπίτι

Για άλλους μετρά ήδη δύο εβδομάδες, για εκατοντάδες χιλιάδες άρχισε την περασμένη Δευτέρα και για κάποιους η έναρξη θα είναι τον Σεπτέμβριο.

Όπως και να έχει, η νέα σχολική χρονιά στις ΗΠΑ (η έναρξη της οποίας ορίζεται ανά πολιτεία) ξεκινά για μαθητές και εκπαιδευτικούς με ένα μείγμα αισιοδοξίας και βαθύ προβληματισμού για την επόμενη ημέρα.

Είναι η τρίτη που γίνεται στη «σκιά» του κοροναϊού, αυτή τη φορά με μαθήματα δια ζώσης, αλλά και με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» να σαρώνει.

Η αρχή είναι ήδη επεισοδιακή.

Ορισμένες τάξεις, π.χ. στη Φλόριντα, έχουν ήδη μπει σε καραντίνα. Σχολεία στη Χαβάη και στο Μισισίπι επέστρεψαν στην τηλεκπαίδευση.

Σε αρκετές περιφέρειες, κυρίως σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη των μαθημάτων, εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα.

Παρά εν τω μεταξύ την οδηγία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ είναι για χρήση μάσκας από όλους στις σχολικές αίθουσες, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης (δόσεις χορηγούνται σε ανήλικους από 12 ετών και άνω), σε τουλάχιστον επτά πολιτείες οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες έχουν άρει την υποχρέωση χρήσης μάσκας.

Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών

Σε εθνικό επίπεδο, τα κρούσματα κοροναϊού αυξητική τάση μεταξύ μαθητών και σχολικού προσωπικού, κυρίως όσων μελών δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και την Ένωση Νοσοκομείων Παίδων, πάνω από 180.000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό το διάστημα 13-19 Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση 48% σε εβδομαδιαία βάση.

Τα ποσοστά εμβολιασμού, σε εθνικό επίπεδο, ακολουθούν εν τω μεταξύ αντίστροφη πορεία. Και στους ενήλικους, αλλά και στους ανήλικους, όπου οι ρυθμοί χορήγησης της πρώτης δόσης επιβραδύνθηκαν για δεύτερη εβδομάδα: κατά 18% στην ηλικιακή κατηγορία 12-15 ετών και κατά 15% στους 16-17 ετών.

Συνολικά, το 47% των παιδιών 12-15 ετών και το 56% των εφήβων 16-17 ετών στις ΗΠΑ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων είναι αντίστοιχα 34% και 44%.

Ανησυχητικά, τα στοιχεία των CDC δείχνουν αύξηση των νοσηλειών ανηλίκων με Covid-19. Μεταξύ 7-13 Αυγούστου, ο μέσος όρος ήταν 272, έναντι 223 που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Κι αν και τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από Covid-19, «τα νοσοκομεία παίδων ετοιμάζονται για ακόμη περισσότερα περιστατικά, καθώς ανοίγουν ξανά τα σχολεία», γράφει η Wall Street Journal.

«Προσλαμβάνουν περισσότερες νοσοκόμες», αναφέρει το δημοσίευμα, «επιταχύνουν τον καθαρισμό δωματίων, καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη διαθεσιμότητα κλινών και προετοιμάζουν προσωπικό για αύξηση περιστατικών με πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο ή MIS-C)».

«Μια σπάνια κατάσταση, που μπορεί να εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση από Covid-19, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οργανική βλάβη ή ακόμα και σε θάνατο χωρίς τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση».

Διευρύνεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Ζητώντας την υποβολή πιστοποιητικών ανοσοποίησης έως τις 19 Νοεμβρίου, η σχολική περιφέρεια στο Κάλβερ Σίτι, έξω από το Λος Άντζελες ήδη άνοιξε -με επιστολή προς τους γονείς- τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των μαθητών άνω των 12 ετών, πέραν του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού.

Το μέτρο, γράφουν οι New York Times, «πιθανότατα την καθιστά μια από τις πρώτες δημόσιες σχολικές περιφέρειες που απαιτεί τον εμβολιασμό των μαθητών».

Ταυτόχρονα, μετά την πλήρη έγκριση που έλαβε το σκεύασμα της Pfizer από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για χορήγηση σε άτομα άνω των 16 ετών, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού στα σχολεία επεκτείνεται.

Νέα προσθήκη στη σχετική λίστα, μετά το Λος Άντζελες, το Σικάγο και την πολιτεία της Ουάσιγκτον, είναι και η πόλη της Νέας Υόρκης, που έδωσε
διορία έως τις 27 Σεπτεμβρίου σε όσα από τα 148.000 μέλη του προσωπικού στη μεγαλύτερη αυτή σχολική περιφέρεια των ΗΠΑ δεν ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το 90% των εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Στο μεσοδιάστημα, έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση ανά την αμερικανική επικράτεια για τον εμβολιασμό παιδιών και κάτω των 12 ετών.

«Ξανά και ξανά βλέπουμε παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο και μετά να μένουν σπίτι -είτε έπειτα από έκθεση (στον κοροναϊό), είτε επειδή νοσούν τα ίδια», λέει στο NPR η Νικόλ Μπράξλεϊ, γιατρός στα επείγοντα νοσοκομείου στο Σακραμέντο.

«Ξαφνικά, ολόκληρες οικογένειες βρίσκονται εκτεθειμένες» στην Covid-19, παρατηρεί, ακόμη και σε μέλη που είναι πλήρως εμβολιασμένα.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024