Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο - Εννέα ευρωπαϊκές χώρες συνιστούν τρίτη δόση χωρίς να περιμένουν έγκριση του ΕΜΑ

Εμβόλιο – Εννέα ευρωπαϊκές χώρες συνιστούν τρίτη δόση χωρίς να περιμένουν έγκριση του ΕΜΑ

Περιμένετε την έγκρισή μας, λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Εννέα χώρες της Ευρώπης έχουν δώσει το πράσινο φως για χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης των εμβολίων Covid-19, αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί για «νομικούς κινδύνους» αν αυτό γίνει χωρίς έγκριση σε επίπεδο ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία συνιστούν αυτή τη στιγμή τη χρήση ενισχυτικών δόσεων, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να πράξει το ίδιο το φθινόπωρο.

Ακόμα 13 ευρωπαϊκές χώρες συζητούν το θέμα, σύμφωνα με το ECDC.

Ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει επανειλημμένα δηλώσει πως απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για την έγκριση ενισχυτικών δόσεων.

«Αυτή τη στιγμή οι ενισχυτικές δόσεις δεν περιλαμβάνονται στην έγκριση της διάθεσης των εμβολίων κατά της Covid-19 και δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε επιστημονική αξιολόγηση από τον EMA, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα» ανέφερε η Κομισιόν σε δήλωσή της προς το Reuters.

«Η ευθύνη για την απόφαση να περιληφθούν ενισχυτικές δόσεις στις εκστρατείες τους εμβολιασμού εξακολουθεί να έγκειται στα Κράτη Μέλη», αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται: «Εφόσον δεν έχει δοθεί έγκριση για τη διάθεση στην αγορά ενισχυτικών δόσεων, τροποποιείται η νομική ευθύνη των εταιρειών».

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στην περίπτωση μη αναμενόμενων παρενεργειών, που μπορούν να συνδεθούν με τις ενισχυτικές δόσεις, τα κράτη της ΕΕ μπορεί να φέρουν πλήρως την ευθύνη για οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες και αιτήματα αποζημιώσεων.

Η Επιτροπή αναφέρει πάντως ότι η νομική ευθύνη των εταιρειών δεν εξαφανίζεται εντελώς αν οι ενισχυτικές δόσεις χορηγηθούν χωρίς την έγκριση του EMA. Για παράδειγμα, αν μια παρενέργεια έπειτα από ενισχυτική δόση προκληθεί από ζητήματα που αφορούν στην παρασκευή του εμβολίου, ο κατασκευαστής του εμβολίου εξακολουθεί να έχει νομική ευθύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024