Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αριάνα Σαγίντ - Κινηματογραφική διαφυγή από το Αφγανιστάν για την ποπ σταρ

Αριάνα Σαγίντ – Κινηματογραφική διαφυγή από το Αφγανιστάν για την ποπ σταρ

Η Αφγανή ποπ σταρ έφυγε «κάτω από την μύτη» των Ταλιμπάν, καλυμμένη από την κορυφή μέχρι τα νύχια

Η Αφγανή ποπ σταρ, Αριάνα Σαγίντ, που χρησιμοποίησε τη διεθνή φήμη της για να ακουστούν δυνατότερα οι εκκλήσεις για σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών, διέφυγε από την πατρίδα της, ενώ οι Ταλιμπάν καταλάμβαναν την Καμπούλ, καλυμμένη από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Η Σαγίντ, που ζούσε μέχρι σήμερα μεταξύ Τουρκίας, Βρετανίας και Αφγανιστάν, βρισκόταν στην Καμπούλ τους τελευταίους μήνες με σκοπό να ανοίξει ένα κατάστημα ενδυμάτων.

Όπως είπε στο πρακτορείο Reuters, στις 14 Αυγούστου κάποιος της τηλεφώνησε, προειδοποιώντας την ότι οι Ταλιμπάν πλησιάζουν στην πρωτεύουσα.

Μαζί με τον αρραβωνιαστικό της, τον Χασίμπ Σαγιέντ, έκλεισαν θέσεις σε ένα αεροπλάνο που θα αναχωρούσε την επομένη ημέρα: ήταν 15 Αυγούστου και οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ.

Η υπερπλήρης εμπορική πτήση δεν απογειώθηκε ποτέ, είπε η Αριάνα Σαγίντ, περιγράφοντας σκηνές πανικού και τον ήχο των πυροβολισμών γύρω από το αεροδρόμιο.

Καθώς φοβήθηκε ότι θα την αναγνώριζαν οι μαχητές Ταλιμπάν, έφυγε μαζί με τον Χασίμπ από το αεροδρόμιο και βρήκαν καταφύγιο σε συγγενείς τους στην πόλη.

Την επόμενη ημέρα άκουσαν ότι οι Ταλιμπάν έκαναν έρευνες από σπίτι σε σπίτι στη γειτονιά τους. Έφυγαν και πάλι για το αεροδρόμιο, με την Αριάνα να φοράει αυτή τη φορά νικάμπ, ένα πέπλο που αφήνει έκθετα μόνο τα μάτια.

Είχαν μαζί τους τον μικρότερο ξάδελφο του Χασίμπ, για να δίνουν την εντύπωση ότι ήταν μια οικογενειακή έξοδος.

«Περάσαμε από πέντε φυλάκια ελέγχου των Ταλιμπάν. Ένας από αυτούς σταμάτησε το αυτοκίνητό μας. Μόλις είδε εμένα και το μικρό αγόρι, μας είπε: Φύγετε», αφηγήθηκε η Σαγίντ, από το ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον όπου φιλοξενείται σήμερα, όπως μεταδίδει σχετικά το ΑΠΕ.

Ο Χασίμπ Σαγιέντ, που επέβαινε σε άλλο αυτοκίνητο, έφτασε πρώτος στο αεροδρόμιο. Εκεί τον αναγνώρισε ένας Αφγανός και είπε σε έναν Αμερικανό αξιωματούχο:

«Αυτός είναι ο αρραβωνιαστικός μιας διάσημης τραγουδίστριας στο Αφγανιστάν, αφήστε τον να περάσει επειδή αν τον πιάσουν θα τον σκοτώσουν».

Ο Σαγιέντ, που είναι Καναδός πολίτης, πέρασε στον χώρο του αεροδρομίου και από εκείνη επικοινώνησε με την αρραβωνιαστικιά του. Οι συγγενείς του την συνόδευσαν στο αεροδρόμιο.

Αναχώρησαν τελικά με αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο το πρωί της 17ης Αυγούστου, με προορισμό την Ντόχα του Κατάρ.

Δύο ημέρες αργότερα έφτασαν στις ΗΠΑ και πλέον σχεδιάζουν να πάνε στην Κωνσταντινούπολη μέσω Άμστερνταμ.

«Στάθηκα τυχερή που βγήκα από το Αφγανιστάν. Αλλά τι θα απογίνουν οι άλλοι που είναι εκεί;» διερωτήθηκε η Αριάνα, η οποία έχει τη βρετανική υπηκοότητα. Στο ξενοδοχείο φορούσε ένα μπλουζάκι με την αμερικανική σημαία στο μανίκι, που της το έδωσαν στην Ντόχα, αφού έφυγε από την Καμπούλ μόνο με τα ρούχα που φορούσε εκείνο το βράδυ.

Η Αριάνα Σαγίντ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχνάει τους Αφγανούς και ιδίως τις γυναίκες και τα παιδιά.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, τόσο πολλά κορίτσια, τόσες πολλές γυναίκες πήγαν στο σχολείο, εκπαιδεύτηκαν. Τόσο πολλές είναι σήμερα δασκάλες, γιατροί… τόσα επιτεύγματα. Πώς γίνεται να τελειώσουν όλα, έτσι απλά;» διερωτήθηκε.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024