Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μανωλόπουλος - Πόσο πιθανό είναι να επαληθευτεί ο Μπουρλά

Μανωλόπουλος – Πόσο πιθανό είναι να επαληθευτεί ο Μπουρλά

Σύμφωνα με τον κ. Μανωλόπουλο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο η πιθανότητα είναι μικρή

Για την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια νέα, ανθεκτική στα εμβόλια μετάλλαξη του κοροναϊού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις του CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο καθηγητής τόνισε πως είναι μικρή η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς οι μεταλλάξεις αποτελούν μια φυσική διαδικασία του ιού «που δεν την ελέγχουμε ούτε μπορούμε να την προβλέψουμε».

«Όσο υπάρχει ο ιός μέσα σε οργανισμούς, συνεχώς αναπαράγεται σε δισεκατομμύρια αντίγραφα και κάθε φορά που αναπαράγεται ένα στέλεχος ιού μπορεί να γίνει κάποια μετάλλαξη. Γίνονται πολλές μεταλλάξεις συνεχώς. Οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία, αλλά μπορεί να προκύψει κάποια μετάλλαξη που να του δώσει κάποια ευνοϊκά χαρακτηριστικά, όπως αυτό που έχουμε στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα», τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Μανωλόπουλος.

Γιατί έθεσε το ζήτημα ο Μπουρλά

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Μπουρλά θέτει το ζήτημα κυρίως για να υποστηρίξει τη δυνατότητα που έχουν τα mRNA εμβόλια να τροποποιηθούν γρήγορα, έτσι ώστε να καλύπτουν και στελέχη που έχουν μεταλλάξεις που δεν τις κάλυπταν πριν.

«Και αυτό είναι μια δυνατότητα που μας δίνει το mRNA εμβόλια και ήταν πολύ πιο δύσκολο με τις προηγούμενες τεχνολογίες», σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπουρλά, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να εμφανιστεί στο μέλλον μια παραλλαγή του κοροναϊού που να είναι ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια.

Μιλώντας στο Fox, τόνισε ότι «κάθε φορά που εμφανίζεται μια παραλλαγή παγκοσμίως, οι επιστήμονές μας εστιάζουν πάνω της και εξετάζουν κατά πόσο αυτή η παραλλαγή μπορεί να ξεφύγει από την προστασία του εμβολίου μας».

«Δεν έχουμε εντοπίσει καμία ακόμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πιθανό μια μέρα να εμφανιστεί. Έτσι έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο με το οποίο μέσα σε 95 μέρες, από την στιγμή που αναγνωρίσουμε την παραλλαγή, να έχουμε ετοιμάσει ένα εμβόλιο ειδικά προσαρμοσμένο σε αυτή την παραλλαγή» υπογράμμισε.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024