Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Εμμανουέλα της ηδονής και του αισθησιασμού

Η Εμμανουέλα της ηδονής και του αισθησιασμού

Το όνομά της έγινε συνώνυμο της ποθητής γυναίκας

Ελάχιστοι αγνοούν την ύπαρξη της αιθέριας Εμμανουέλας.

Οι ταινίες της, τις δεκαετίες των 70s και 80s ήταν θρυλικές.

Το περιεχόμενο των ταινιών ήταν τολμηρό, τόσο για τον κινηματογράφο, όσο και για την εποχή.

Και ναι,έκαναν την Εμμανουέλα σύμβολο του σεξ, του αισθησιασμού και της ηδονής.

Πέρσι το καλοκαίρι, ενημερωθήκαμε πως η ζωή της Ολλανδέζας Σίλβια Κριστέλ θα γίνει σειρά. Σε έξι επεισόδια θα επιχειρήσουν να πουν την ιστορία της, όπως την έγραψε η ίδια στην αυτοβιογραφία της «Γυμνή».

Η Εμμανουέλα ήταν μεταφορά του βιβλίου της Εμανουέλ Αρσάν, με την Σίλβια Κριστέλ να την υποδύεται σε ηλικία 22 ετών.

Η Κριστέλ δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αφού έφυγε από την ζωή σε ηλικία 60 ετών το 2012.

Αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας: καρκίνο στο φάρυγγα και οξύ εγκεφαλικό.

Η Σίλβια Κριστέλ ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο. Το 1973 σε ηλικία 21 ετών, κέρδισε τον τίτλο «Miss European Television», την ίδια χρονιά που πρωταγωνίστησε στην ολλανδική ταινία «Naked Behind the Fence».

Λίγο αργότερα, ο Γάλλος σκηνοθέτης Τζαστ Ζακ της πρόσφερε ένα ρόλο στην πρώτη ταινία του, Emmanuelle (1974), η οποία σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία με την Κριστέλ να πρωταγωνιστεί και στις επόμενες ταινίες της κινηματογραφικής σειράς.

Εμμανουέλες έγιναν κι άλλες.

1.Η κλασική, η τίμια Εμανουέλα

Εμμανουέλα (Emmanuelle, 1974) Σκηνοθεσία: Ζιστ Ζεκέν. Παίζουν: Σίλβια Κρίστελ, Ντανιέλ Σαρκί, Μαρίκα Γκριν.

Η Εμμανουέλα (Σίλβια Κριστέλ) είναι νεαρή, «σχεδόν» παρθένα, μοντέλο και «σχεδόν» σύζυγος Γάλλου διπλωμάτη (Ντανιέλ Σαρκί) στην Άπω Ανατολή. Για να απαλείψει τα δύο «σχεδόν» πετά από το Παρίσι στην Μπανγκόκ, για να συναντήσει το σύζυγό της. Ο Ζαν, ο σύζυγος, αρνείται να είναι κτητικός και μάλιστα την παρακινεί να ζήσει μια σειρά από ερωτικές συνευρέσεις, που ξεκινούν από το πεδίο του kinky για να καταλήξουν σε εκείνο του bizarre.

Παρά ταύτα, η Εμμανουέλα παραμένει μια παιδούλα με αθώο βλέμμα ακόμη και μέσα στον κυκεώνα της ερωτικής παραζάλης.

2.Η δεύτερη ταινία

Εμμανουέλα No2: Η Αντιπαρθένα (Emmanuelle: L’Antivierge, 1975) Σκηνοθεσία: Φρανσίς Τζιακομπέτι. Παίζουν: Σίλβια Κριστέλ, Ουμπέρτο Ορσίνι, Κατρίν Ριβέ.

Η Εμμανουέλα (Σίλβια Κριστέλ) ταξιδεύει στο Χονγκ Κονγκ όπου πρόκειται να συναντήσει το σύζυγό της Ζαν (Ουμπέρτο Ροσίνι). Μαζί θα ζήσουν διάφορες ερωτικές περιπέτειες, καθώς αναζητούν εμπειρίες πότε μεταξύ τους και πότε με άλλους συντρόφους, μεταξύ των οποίων η νεαρή όσο και παρθένα κόρη του πρεσβευτή Άννα-Μαρία (Κατρίν Ριβέ) και ένας Αμερικανός πιλότος, ο Κρίστοφερ (Φρεντερίκ Λαγκάς).

Ένα χρόνο μετά την πρώτη «Εμμανουέλα», η Σίλβια Κριστέλ επιστρέφει πιο ώριμη, πιο έμπειρη και πιο νυμφομανής από ποτέ. Η αισθησιακή σκηνή του μασάζ (full-bodied massage) από τρεις μασέζ έχει μείνει δικαίως στην ιστορία του soft πορνό.

3.Εμμανουέλα, η Ασιάτισσα

Η Εμμανουέλα του Χονγκ Κονγκ (Il Mondo dei Sensi di Emy Wong / Yellow Emanuelle, 1977) Σκηνοθεσία: Μπίτο Αλμπερτίνι. Παίζουν: Τσάι Λι, Τζουζέπε Παμπιέρι, Ιλόνα Στάλερ.

Έπειτα από μια άγρια νύχτα κραιπάλης στο Χονγκ Κονγκ, ένας τολμηρός Βρετανός πιλότος αεροπορικής εταιρείας, ο Τζορτζ Τέιλορ (Τζουζέπε Παμπιέρι), δέχεται επίθεση από συμμορία κακοποιών, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο.

Όταν ανακτά τις αισθήσεις του, ανακαλύπτει ότι θεράπουσα γιατρός του είναι η πανέμορφη Έμι Γουόνγκ (Τσάι Λι), την οποία δεν αργεί να ερωτευτεί. Όμως, εκείνη τον πληροφορεί πως, ακολουθώντας ένα πανάρχαιο έθιμο της Άπω Ανατολής, είναι αρραβωνιασμένη με έναν άντρα που δεν έχει συναντήσει ποτέ.

4. Εμμανουέλα από την…Αραπιά!

Η Μαύρη Εμμανουέλα / Η Μαύρη Εμμανουέλα στο Νησί της Αφροδίτης (Emanuelle: Queen of Sados, 1980) Σκηνοθεσία: Ηλίας Μυλωνάκος. Παίζουν: Λάουρα Γκέμσερ, Γκαμπριέλε Τίντι, Λίβια Ρούσο.

Αφού για πολλά χρόνια ανέχεται την κακοποίηση από το σύζυγό της Βίκτορ (Παντελής Αγγελόπου), η Εμμανουέλα (Λάουρα Γκέμσερ) –θεϊκά ολόμαυρη εν τοιαύτη περιπτώσει– φτάνει στο σημείο που πρέπει «να πει το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι».

Και λέει το «μεγάλο ναι», προσλαμβάνοντας ένα δολοφόνο, προκειμένου να στείλει τον άντρα της να συναντήσει τους προγόνους του και την Εμμανουέλα να «κολυμπήσει» στα λεφτά του «ηρωικώς πεσόντος» συζύγου της.

Με τέτοιο δόλιο τρόπο γίνεται διαχειρίστρια της τεράστιας περιουσίας του εκλιπόντος, η οποία όμως ανήκει στην ανήλικη κόρη του Λίβια (Λίβια Ρούσο).

Οι δύο γυναίκες ταξιδεύουν στην Κύπρο, για να ελέγξουν τις επιχειρήσεις τους, τις οποίες διευθύνει ο Ρόμπερτ (Γκόρντον Μίτσελ) με τη γυναίκα του Ιλόνα (Νάντια Νέρι).

H Λάουρα Γκέμσερ, εδώ, πιο καυτή από ποτέ.

Και υπάρχουν κι άλλες Εμμανουέλες…Ίσως κάποιες άγνωστες σε εμάς!

Το όνομα στάθηκε ως brand name του σεξ και του soft porno.

Η θλιβερή (πραγματική!) ιστορία της Σίλβια Κριστέλ

Μπορεί στις ταινίες της να ήταν μία αισθησιακή ύπαρξη με φλογερό κορμί και έντονη σεξουαλικότητα, ωστόσο η πραγματικότητα για την Σίλβια Κριστέλ, ήταν βγαλμένο από δράμα.

Έπεσε θύμα βιασμού σε πολύ μικρή ηλικία και οι εξαρτήσεις την οδήγησαν στην αυτοκαταστροφή.

Γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1952 στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Ο γαλλικής καταγωγής πατέρας της διατηρούσε ένα μικρό ξενοδοχείο και όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία της, όταν ήταν 9 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν πελάτη.

Οι γονείς χώρισαν το 1966 και η Σίλβια με τη μικρή της αδελφή Μαριάνε έζησαν με τη μητέρα τους. Ως μαθήτρια ξεχώριζε, καθώς με δείκτη νοημοσύνης 165 κατάφερε να περάσει τέσσερις τάξεις.

Ήθελε να γίνει δασκάλα, αλλά σε νεαρή ηλικία αναγκάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Εργάστηκε σε μπαρ, ως γραμματέας σε εταιρεία, ακόμα και σε βενζινάδικο.

Στα 17 της μετά την κατάκτηση του τίτλου Miss TV Europe το 1973, άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο και στη συνέχεια άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για κινηματογραφική καριέρα.

Τον επόμενο χρόνο γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως πρωταγωνίστρια του σοφτ-πορνό Εμμανουέλα (Emmanuelle), μιας ταινίας που σκηνοθέτησε ο Ζιστ Ζεκέν κι έβαλε το είδος στις καθωσπρέπει κινηματογραφικές αίθουσες, ως αποτέλεσμα της αλλαγής των ερωτικών ηθών τη δεκαετία του ’60.

Η Εμμανουέλα παραμένει ακόμη και σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του γαλλικού κινηματογράφου. Ακολούθησαν άλλες δύο συνέχειες της ίδιας ταινίας με πρωταγωνίστρια την Κριστέλ.

Στη συνέχεια, η κινηματογραφική της διαδρομή δεν είχε την ανάλογη επιτυχία.

Μοναδική εξαίρεση, η ερωτική κωμωδία του 1981 Χαμός στο κρεβάτι μου (Private Lessons).

Υποδυόταν μια τριαντάρα νοικοκυρά, η οποία σαγηνεύει ένα 15χρονο μαθητή.

Δέσμια της εικόνας και του ρόλου της στην Εμμανουέλα, η Κριστέλ δεν κατάφερε να απαγκιστρωθεί από τον ερωτικό κινηματογράφο.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024