Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Επνιξαν» την Αττική τα αιωρούμενα σωματίδια

«Επνιξαν» την Αττική τα αιωρούμενα σωματίδια

Συναγερμός από τις μετρήσεις σε πολλά σημεία του Λεκανοπεδίου εξαιτίας της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη

Επίπεδα-ρεκόρ άγγιξαν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην Αττική εξαιτίας της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη και τις άλλες περιοχές.

Τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων (PM 2,5) ξεπέρασαν τα 250 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου (ακόμη και στο κέντρο της πόλης), τα 200 μικρογραμμάρια σε Ιλιον και Πεύκη και τα 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στις νότιες περιοχές της Αττικής.

Πώς ερμηνεύεται αυτό; Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το ημερήσιο όριο είναι τα 25 μικρογραμμάρια και το ετήσιο τα 10 μικρογραμμάρια, ενώ για την ΕΕ υπάρχει μόνο ετήσιο όριο που είναι τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σύμφωνα με ειδικούς, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιακά νοσήματα.

«Ασφυξία»

Την ίδια ώρα, όπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Υποδομής «ΠΑΝΑΚΕΙΑ»), η αντίστοιχη συγκέντρωση σε μαύρο άνθρακα (BC), χαρακτηριστικό δείκτη ατελούς καύσης (δηλαδή καπνιά), ήταν περίπου 20 φορές (!) περισσότερο από τις συνήθως παρατηρούμενες αυτήν την εποχή.

Οι συγκεντρώσεις του μαύρου άνθρακα μετρήθηκαν στον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, με τις μέσες ωριαίες τιμές κατά περίπτωση να υπερβαίνουν τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Ρύπανση και θάνατοι

Αύξηση των τιμών στα αιωρούμενα σωματίδια σημαίνει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Και στην Ελλάδα, τουλάχιστον 8.500 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο εάν μειώνονταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – και ειδικότερα οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων.

Από αυτούς τους θανάτους, οι 6.487 μπορούν να αποδοθούν στην ετήσια έκθεση σε συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στα αστικά και ημιαστικά κέντρα, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να αφορούν πληθυσμούς της Αθήνας (58%) και της Θεσσαλονίκης (13%). Οι υπόλοιποι 2.115 θάνατοι αφορούν αγροτικές περιοχές.

Και τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά μας, αφού η «γειτονιά μας», δηλαδή η περιοχή της Μεσογείου, είναι από τις περιοχές του πλανήτη που αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα με ισχυρά κύματα ζέστης.

Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις, ο αριθμός των ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση για τον πληθυσμό της Αθήνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% το διάστημα 2021-2050, με περαιτέρω αύξηση έως τα τέλη του 21ου αιώνα, σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς 1961-1990.

Το δυσμενέστερο σενάριο προβλέπει πως ο αριθμός των ωρών με μεγάλη δυσφορία στην περιοχή της Αθήνας πρόκειται να αυξηθεί το διάστημα 2017-2100 πάνω από 150% σε σχέση με την τριακονταετία 1971-2000.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024