Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Apple – Νέα τεχνολογία θα σκανάρει τα iPhone για υλικό παιδικής πορνογραφίας

Apple – Νέα τεχνολογία θα σκανάρει τα iPhone για υλικό παιδικής πορνογραφίας

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον της ιδιωτικότητας των χρηστών

Τις λεπτομέρειες λειτουργίας ενός συστήματος που θα εντοπίζει υλικό παιδικής πορνογραφίας ανακοίνωσε η Apple για τις συσκευές της που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.

Προτού μια εικόνα αποθηκευτεί στο iCloud Photos, η νέα τεχνολογία θα πραγματοποιεί έρευνα για να εξετάσει κατά πόσον αντιστοιχεί σε κάποια γνωστή φωτογραφία παιδικής πορνογραφίας.

Η Apple ανακοίνωσε ότι στις περιπτώσεις που εντοπίζεται αντιστοιχία, ένας εργαζόμενος θα αξιολογεί την εικόνα και στη συνέχεια θα καταγγέλλει τον χρήστη στην αστυνομία.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ιδιωτικότητας, από την άποψη ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να διευρύνει τη στόχευσή της και να σκανάρει τα κινητά τηλέφωνα για απαγορευμένο περιεχόμενο ή ακόμη και για πολιτικές απόψεις.


Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από απολυταρχικά καθεστώτα για κατασκοπεία εις βάρος πολιτών.

Η Apple δήλωσε ότι οι νέες εκδοχές του iOS και iPadOS, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν εντός του έτους, θα διαθέτουν «νέες εφαρμογές κρυπτογράφησης για να συμβάλλουν στον περιορισμό της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν την ιδιωτικότητα των χρηστών.


Το σύστημα λειτουργεί μέσω της σύγκρισης εικόνων με μια βάση δεδομένων γνωστών φωτογραφιών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που έχουν συγκεντρωθεί από το Αμερικανικό Κέντρο για τα Αγνοούμενα και Κακοποιημένα Παιδιά (NCMEC) και άλλους οργανισμούς για την ασφάλεια των παιδιών.

Οι εικόνες αυτές θα μετατρέπονται σε αριθμητικούς κώδικες που θα μπορούν να αντιστοιχηθούν με τις φωτογραφίες που αποθηκεύονται στις συσκευές της Apple.


Η Apple σημειώνει ότι η τεχνολογία θα είναι σε θέση να εντοπίσει και επεξεργασμένες αλλά παρεμφερείς εκδοχές των αυθεντικών εικόνων.

Υψηλά επίπεδα ακρίβειας

«Πριν μια εικόνα αποθηκευθεί στo iCloud Photos, θα πραγματοποιείται μια διαδικασία αντιστοίχισης της εικόνας με το γνωστό υλικό παιδικής πορνογραφίας», δήλωσε η Apple.

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το σύστημα διαθέτει «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ακρίβειας και διασφαλίζει ότι θα υπάρχει μικρότερη πιθανότητα από μία στο τρισεκατομμύριο να χαρακτηριστεί λανθασμένα κάποιος λογαριασμός».

Η Apple σημειώνει επίσης ότι πρόκειται να εξετάζει αναλογικά κάθε αναφορά για να επιβεβαιώσει ότι πράγματι υπάρχει αντιστοιχία.

Η εταιρεία τονίζει ότι η νέα τεχνολογία προσφέρει «σημαντικά» πλεονεκτήματα από άποψη ιδιωτικότητας σε σχέση με τις σημερινές τεχνικές, καθώς η Apple θα ενημερώνεται για τις φωτογραφίες των χρηστών μόνο αν διαθέτουν μια συλλογή υλικού παιδικής πορνογραφίας στον λογαριασμό τους στο iCloud Photos.


Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σε ζητήματα ιδιωτικότητας εξακολουθούν να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους.


«Ανεξάρτητα από το ποια είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Apple, έχουν στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα. Κατά την (πολύ επιδραστική) άποψή τους, είναι ασφαλές να δημιουργούνται συστήματα που σκανάρουν τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών για απαγορευμένο περιεχόμενο», δήλωσε στο BBC ο Μάθιου Γκριν, ερευνητής ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

«Ελάχιστη σημασία έχει αν έχουν δίκιο ή άδικο», συνεχίζει. «Αυτή η κίνηση θα σπάσει το φράγμα – οι κυβερνήσεις μας θα αρχίσουν να το απαιτούν από όλους».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024