Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ισπανός βιογράφος του Γιάννη Αντετοκούνμπο μιλά στο in.gr

Ο Ισπανός βιογράφος του Γιάννη Αντετοκούνμπο μιλά στο in.gr

Το "Γιάννης: Γράφοντας Ιστορία" κυκλοφορεί (και οδεύει σε εξάντληση) από τις εκδόσεις KAKTOS

Το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και αφορά την ζωή και τις πιο κρυφές πτυχές της προσωπικότητας και της αθλητικής πορείας του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει την υπογραφή του εξαιρετικού (και διάσημου!) Ισπανού αθλητικογράφου, του Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας και, φυσικά, των Εκδόσεων Κάκτος.

Όχι, δεν βασίστηκε σε συνεντεύξεις με τον Γιάννη, αλλά η διεισδυτικότητα της λογικής με την οποία έχει γραφεί, η αποστασιοποίηση και η τρυφερότητα, όπου χρειάζεται, το καθιστά must read.

Ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας ήρθε στην Ελλάδα, την οποία αγαπά πολύ, και μίλησε στο in.gr για την εμπειρία συγγραφής αυτούς του έργου, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με το μπάσκετ και την αθλητικογραφία.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Γεννήθηκε στη Γρανάδα το 1980. Πτυχιούχος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και διπλωματούχος της Νοσηλευτικής, συμμετέχει στην ομάδα του δικτύου ενημέρωσης Libertad Digital ως αθλητικός συντάκτης. Εκεί παρουσιάζει από το 2019 το Tirando a Fallar, μια εκπομπή για το μπάσκετ που κυριαρχεί στο ισπανικό ραδιόφωνο.

Επίσης, είναι σχολιαστής αγώνων για τα παιχνίδια της Ευρωλίγκας στο DAZN και μόνιμος αρθρογράφος στο περιοδικό Gigantes del Basket, όντας ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους αθλητικογράφους στη χώρα του.

Καθίσαμε για την συζήτησή μας στο εστιατόριο ενός ξενοδοχείου στο κέντρο με θέα την Ακρόπολη, παρέα με τον σύμβουλο έκδοσης, τον Γιάννη τον Σταυρουλάκη. Ο Πουέρτας απαντά μεγαλόφωνα και έντονα-τον φαντάζομαι να περιγράφει αγώνα εκστασιασμένος και σκέφτομαι πόσο πολύ του ταιριάζει αυτή η δουλειά.

Ο ίδιος ξετυλίγει με προθυμία το κουβάρι της ανασχόλησής του με την αθλητική δημοσιογραφία:

«Ως παιδί, έπαιζα μπάσκετ, αλλά ξεκίνησα να παίζω χάντμπολ, μιας που ο πατέρας μου ήταν ο πρόεδρος της ομάδας χάντμπολ στην πόλη μου. Στα δέκα με έντεκα χρόνια μου, ερωτεύτηκα το μπάσκετ. Παρακολουθούσα αγώνες, είχαμε και έχουμε δυνατές ομάδες και παίκτες στην Ισπανία.»

Ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας έκανε σχεδόν δύο χρόνια έρευνας για να συγκεντρώσει σε 300 σελίδες, την ζωή του Έλληνα MVP. Στόχος του ήταν να μην είναι βαρετή η ανάγνωσή του, να είναι αντικειμενικά τα γραφόμενα, να μην επαναληφθούν οι ήδη πασίγνωστες και χιλιοειπωμένες ιστορίες.

Κατάφερε, τελικά, να μας δώσει ένα θαυμαστά καλογραμμένο βιβλίο, που διαβάζεται αβίαστα, σαν μυθιστόρημα, με γλώσσα που ρέει και  αλήθειες που δεν προτίθενται να ηθικολογήσουν, ούτε να κουνήσουν το δάχτυλο στον αναγνώστη. Σε αυτό συντέλεσε φυσικά και η μετάφραση του Νικολάου Κ. Παπαδάκη.

Το βιβλίο για την ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τίτλο «Γιάννης: Γράφοντας Ιστορία», προλογίζει ο γνωστός Έλληνας προπονητής μπάσκετ, ο Φώτης Κατσικάρης.

Ο Χοσέ λάτρευε από παιδί την αθλητικογραφία, τον αθλητισμό, την μαγεία που ένωνε αυτά τα δύο. Θυμάται τον εαυτό του να ηχογραφεί αναμεταδόσεις αγώνων σε κασέτες, όταν ήταν δεν ήταν 8 ετών!

Και ήταν 22 στα 23 όταν ξεκίνησε, μέσω ενός μικρού ιντερνετικού σταθμού, να σχολιάζει αθλητικά δρώμενα και να μπαίνει για τα καλά στο επάγγελμα. Η συγκεκριμένη εκπομπή άρχιζε να κερδίζει σε ακροαματικότητα και σε δημοφιλία. Σε μερικά χρόνια, άρχισε να θεωρείται ως ένα από τα πιο έγκυρα και έτσι πήγε σε ραδιόφωνο πανισπανικής εμβέλειας.

Το θεματικό κέντρο της εκπομπής; Το μπάσκετ, φυσικά.

Ο Χοσέ δεν έπαψε να εκπαιδεύεται πάνω στην δημοσιογραφία, με σεμινάρια και μαθήματα που ακολούθησε μες στα χρόνια.

Γράφοντας μια βιογραφία

Το βιβλίο του για τον Αντετοκούνμπο δεν είναι το πρώτο του, αλλά το δεύτερο. Αρχικά, καταπιάστηκε με την ενδιαφέρουσα ζωή του Κροάτη ποδοσφαιριστή Luka Modrić. Το συνυπέγραψε με τον Vicente Azpitarte Pérez. Έχει ήδη μεταφραστεί στα κροατικά, στα ιαπωνικά και, σύντομα, και στα κινέζικα.

«Ήταν τεράστια εμπειρία για μένα να παρουσιάζω το βιβλίο μου στην Ιαπωνία, σε μια κατάμεστη αίθουσα με ενθουσιώδες και θερμό κοινό που μας έκανε δώρα και μας δέχτηκε με πολλή αγάπη».

Σίγουρα, ανακύπτει η ερώτηση: «Όσο σπουδαίος και να είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, έχει λογική η συγγραφή μιας βιογραφίας στα 26 του χρόνια;»

Η απάντηση αβίαστη: 

«Δεν είναι ένας οποιοσδήποτε κορυφαίοςς, 26χρονος παίκτης. Είναι ο συγκεκριμένος, με αυτό το background, με αυτή την ιστορία και την διαδρομή. Πριν τέσσερα χρόνια άρχισα να σκέφτομαι να ασχοληθώ με την ιστορία του.

Και αποφάσισα να ερευνήσω συγκεκριμένα αυτά τα πρώτα στέκια του στην Αθήνα, τους ανθρώπους που έδρασαν γύρω του και έπαιξαν σημαντικό ρόλο, τις πρώτες δυσκολίες και εμπόδια… Πράγματα που χωρίς αυτά, ο Γιάννης δεν θα είχε προχωρήσει στην καριέρα του.»

Μες στο βιβλίο του Πουέρτας, η μυθολογία του Αντετοκούνμπο υφαίνεται πολύ προσεκτικά. Υπάρχουν αρκετές αναφορές στην σχέση του με την Ελλάδα και την αίσθηση της πατρίδας. Ο Πουέρτας, στην συζήτησή μας, αναφέρεται στην συγκεκριμένη:

«Κάποια στιγμή ζητήθηκε από τον Γιάννη να υπογράψει μια ελληνική σημαία. Εκείνος αρνήθηκε. Η σημαία της Ελλάδας είναι ιερό πράγμα, οι Έλληνες δεν υπογράφουμε επάνω. Αυτό μου το εξήγησε ο προπονητής Φώτης Κατσικάρης. Το ότι ο Γιάννης αρνήθηκε να το κάνει, ήταν μια από τις δεκάδες αποδείξεις ότι το συγκεκριμένο άτομο αισθάνεται και δρα ως Έλληνας.»

Γιάννης: Γράφοντας Ιστορία

Ποιο είναι εκείνο το κομμάτι της ιστορίας του Αντετοκούνμπο που σε γοήτευσε περισσότερο, Χοσέ Πουέρτας;

Το εξής: επικρατεί στον δημόσιο λόγο και διάλογο η πεποίθηση και το τσιτάτο, αν θες, ότι ο Αντετοκούνμπο είναι αυτοδημιούργητος. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Πιστεύω πολύ στην δυναμική και την καλοσύνη και την οξυδέρκεια των ανθρώπων που λειτούργησαν γύρω του, από διάφορα πόστα και ρόλους. Χάρη και σε αυτούς, έχουμε αυτό το είδωλο για το οποίο γράφουμε και συζητάμε σήμερα.

Ναι, λοιπόν, ο Χοσέ Πουέρτας πιστεύει στους ανθρώπους. Και βρίσκω πως έχει απόλυτο δίκιο.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Οι αθηναϊκές διαδρομές του Αντετοκούνμπο μέσα από το βιβλίο του Πουέρτας

Πολύ εύστοχα δοσμένα μέσα στο βιβλίο, είναι τα βασικότερα στέκια του Γιάννη και των αδελφών του. Μέρη τα οποία απέχουν χιλιόμετρα που, συχνότατα, διανύονταν με τα κουρασμένα από την προπόνηση πόδια των νεαρών.

Το γήπεδο στου Ζωγράφου

Είναι χαρακτηριστική η ιστορία που αποτελεί και την πρώτη αγαπημένη αθηναϊκή διεύθυνση του Γιάννη Αντετοκούμπο: το γήπεδο του Φιλαθλητικού στου Ζωγράφου. Για να πάει ο Γιάννης από τα Σεπόλια, την αγαπημένη γειτονιά εφόδων των οπαδών της Χρυσής Αυγής στο γήπεδο του Ζωγράφου έπρεπε να έχει μαζί του τη «λευκή ασπίδα» του τότε συμπαίκτη του Αλέξανδρου Ζόγκα.

Μια μέρα ο Αλέξανδρος πήρε κατά λάθος την παλιά μπάλα του Γιάννη. «Την επόμενη μέρα την έψαχνε σαν τρελός» είπε. Τον καθησύχαζε ο Αλέξανδρος ότι θα του την πήγαινε την επόμενη μέρα. Και τότε ο Αντετοκούμπο του είπε το φοβερό «δεν είναι απλώς μια μπάλα του μπάσκετ. Μια μέρα θα λες ότι είχες την μπάλα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του παίκτη των Lakers».

Από το βιβλίο των εκδόσεων KAKTOS

Το γήπεδο στα Σεπόλια (Τρίτωνας Σεπολίων)

Αυτό το φαινομενικά ασήμαντο -για τα δεδομένα του εγχώριου πρωταθλητισμού- γήπεδο, έζησε αναμφίβολα την πιο μεγάλη του στιγμή τις 29 Ιουνίου 2019, όταν η Nike επέλεξε ακριβώς το γήπεδο του Τρίτωνα για να παρουσιάσει τα Zoom Freak One, τα πρώτα παπούτσια της μάρκας, αφιερωμένα σε ένα Ευρωπαίο παίκτη.

Πρόκειται για μια πολύ εντυπωσιακή εκδήλωση που κάλυψαν δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο, με χιλιάδες θαυμαστές του Γιάννη να έχουν κατακλύσει ακόμα και τα γειτονικά μπαλκόνια!

Η οδός Δυρραχίου, που σημάδεψε τα νεανικά χρόνια του Αντετοκούνμπο, στολίστηκε λες και τα Σεπόλια ζούσαν τη δική τους, urban εκδοχή της 28ης Οκτωβρίου: μουσική σε μεγάλη ένταση, φωτορυθμικά και γιγαντοοθόνες. Όλα ήταν φροντισμένα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας προκειμένου να αναδειχθεί η γειτονιά στην οποία ο Γιάννης νιώθει ότι ανήκει. «Εκεί δεν χρειάζεται να είμαι ο Greek Freak, είμαι απλώς ο Γιάννης» εξηγεί.

Η καφετέρια «Κιβωτός»

Τρίτη στάση στο Αθηναϊκό ταξίδι των Αντετοκούνμπο, πολύ κοντά στον Άγιο Μελέτιο, στην οδό Δυρραχίου νούμερο 63, η κάποτε ταπεινή καφετέρια «Κιβωτός».

Το κατάστημα λειτουργεί από το 1964 και τα τελευταία χρόνια το διευθύνουν ο Γιάννης και η Καίτη Τζίκα, ένα ζευγάρι οπαδών του μπάσκετ.

Το αγαπημένο τους άθλημα πρωταγωνιστεί στη διακόσμηση του μαγαζιού και βέβαια με υπογεγραμμένες φανέλες του Γιάννη από την αποστολή της εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και εκείνη που φόρεσε 4 χρόνια αργότερα, στο All-Star Game του 2018, στο Staples Center του Λος Άντζελες.

Η Κιβωτός λειτουργούσε και ως εστία αλληλεγγύης για τα αδέλφια Αντετοκούνμπο. Σύμφωνα με αφήγηση της Καίτης Τζίκα στον Χοσέ Πουέρτας, κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι τα αδέλφια Αντετοκούνμπο έρχονταν καθημερινά στο γήπεδο και δεν είχαν ούτε ένα ευρώ πάνω τους. «Τους είπαμε ότι μπορούσαν να περνάνε καθημερινά και θα τους δίναμε ένα σάντουιτς, χυμό κι ένα μήλο».

Έτσι, δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στους Αντετοκούνμπο και το ζεύγος Τζίκα που έδωσε και τη γέννηση αυτού του ιδιότυπου media kit με το σάντουιτς, το χυμό και το μήλο που δόθηκε στους δημοσιογράφους όλου του κόσμου στην εκδήλωση της Nike στα Σεπόλια.

Συγκεκριμένα, η καφετέρια Κιβωτός, συμμετείχε στη γιορτή, κι ετοίμασε ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι με μεζέδες και κάθε λογής φαγητό για τους διοργανωτές και τους δημοσιογράφους για να θυμούνται πώς ξεκίνησαν τα αδέλφια μιας οικογένειας που είναι τώρα πολυεκατομμυριούχοι.

Το ψητοπωλείο Dennis

Μια ακόμα αγαπημένη στάση στο Αθηναϊκό ταξίδι των πρώτων και δύσκολων χρόνων των αδελφών Αντετοκούνμπο ήταν η ψησταριά Dennis στη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου.

Εκεί ο άλλος άνθρωπος-κλειδί στην πορεία των Αντετοκούνμπο, ο Ελληνογερμανός Σπύρος Βελλινιάτης βεβαιώνει ότι για ένα χρόνο διοργάνωνε τραπεζώματα των αδελφών Αντετοκούνμπο. Μάλιστα, μετά από ένα αγώνα του Φιλαθλητικού Ζωγράφου εναντίον μιας άλλης κλασικής αθηναϊκής ομάδας, του ΑΟΠ Παγκρατίου, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έφαγε εφτά (!) σουβλάκια με πίτα σύμφωνα με τον συγκλονισμένο από το θέαμα Βελλινιάτη.

Από το βιβλίο των εκδόσεων KAKTOS

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024