Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για τα κρούσματα – Το στοίχημα του Αυγούστου

Κοροναϊός – Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για τα κρούσματα – Το στοίχημα του Αυγούστου

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας και, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, ο καθηγητής επισήμανε την πρόβλεψη για 3.500 κρούσματα κατά μέσο όρο καθημερινά

«Εξαιρετικό μήνυμα» χαρακτήρισε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης τον εμβολιασμό εφήβων και παιδιών μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Οι νέοι γενικώς συμπεριφέρονται καλυτέρα, πιο μοντέρνα και επιστημονικά, είναι εξοικειωμένοι με την γνώση, δεν είναι δογματικοί, δεν παρασύρονται από ιστορίες φαντασιώσεων και από παραπληροφορήσεις που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο», σημείωσε ο καθηγητής και παρέπεμψε τους διστακτικούς γονείς στους οικογενειακούς παιδιάτρους.

«Οι γονείς να συζητήσουν με τους παιδίατρους των παιδιών τις φοβίες και τα όποια προβλήματα τους διακατέχουν.

3.500 κρούσματα ημερησίως

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας και, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, ο καθηγητής επισήμανε την πρόβλεψη για 3.500 κρούσματα κατά μέσο όρο καθημερινά.

«Επιμένουμε για 3.500 κρούσματα κατά μέσο όρο. Είναι ένα κύμα που αφορά αποκλειστικά σχεδόν στους ανεμβολίαστους. Μόνο ένας στους 8 μολύνεται αυτήν την στιγμή και είναι εμβολιασμένος».

Ωστόσο, παρά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η νόσηση από κοροναϊό είναι πιθανή για όσους, είτε έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι σε μεγάλη ηλικία, είτε είναι νεότεροι αλλά έχουν υποκείμενα νοσήματα ή λαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό τους.

«Αυτοί, είναι η εξαίρεση στον κανόνα» τόνισε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως όσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, «είναι στο 99% ανεμβολίαστοι.

Ανησυχία για τα νησιά

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για τα νησιά στα οποία παρατηρείται μεγάλη διασπορά του ιού.

Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και ορισμένα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο «κόκκινο», με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι η μεγάλη κινητικότητα, όχι μόνο των τουριστών, έχει βοηθήσει στη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, κατ’ επέκταση στη διάδοση του ιού.

«Μας ανησυχεί ο Αύγουστος. Συγκεκριμένα νησιά που παρουσιάζουν κινητικότητα λόγω, όχι των τουριστών αλλά του ανοίγματος των δραστηριοτήτων, είναι αυτά που δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα και καθοδηγούν τη δυναμική του πανδημικού κύματος».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι η νεαρή ηλικία των νοσούντων σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, κάνει την πίεση στο σύστημα υγείας «τελείως διαχειρίσιμη», κάτι που ελπίζει να συνεχιστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο, περισσότεροι τουρίστες στα νησιά ισοδυναμούν περισσότερα κρούσματα.

«Έχουμε πάρα πολύ κόσμο, η φετινή χρονιά πάει πολύ καλά τουριστικά. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε περισσότερα κρούσματα και ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες».

Όπως σημειώνει ο κ. Κωβαίος, οι επιχειρηματίες του νησιού τηρούν κατά γράμμα τους υγειονομικούς κανόνες, ωστόσο χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση.

«Θέλουμε αστυνόμευση στα μαγαζιά για να τηρούν τα μέτρα».

Ο δήμαρχος του νησιού τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για μέτρα τύπου Μυκόνου, τα οποία ωστόσο «θα οδηγήσουν τους νέους στις παραλίες που θα είναι ανεξέλεγκτα τα πράγματα. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος αλλά όχι περιοριστικά μέτρα όσον αφορά το ωράριο».

Υπό συζήτηση η τρίτη δόση

Σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της πανδημίας, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι η χορήγησή της ή μη, βρίσκεται υπό συζήτηση.

«Δεν είναι μια εύκολη απάντηση γιατί δεν έχουμε δεδομένα ότι χρειάζεται η 3η δόση», τονίζει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σύμφωνα με μελέτη της Pfizer, όταν κάποιος λάβει και τρίτη δόση εμβολίου κινδυνεύει 11 φορές λιγότερο να νοσήσει.

«Αυτό ίσως οδηγήσει στο να κάνουμε και 3η δόση» κατέληξε ο καθηγητής.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024