Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμβόλαιο με την GlaxoSmithKline για την προμήθεια έως 220.000 δόσεων μιας πειραματικής θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της Covid-19, ανέφερε η εταιρεία την Τετάρτη.

Το θεραπεία, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική Vir Biotechnology, ακόμα δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), εξασφάλισε όμως κατεπείγουσα άδεια στις ΗΠΑ για ασθενείς με ήπια ή μέτρια Covid-19 που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον η θεραπεία λάβει άδεια στην ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονται ιατρικό οξυγόνο.

Η συμφωνία προσφέρει σημαντική ώθηση στη βρετανική GSK, η οποία δεν ανέπτυξε δικό της εμβόλιο Covid-19 αλλά συνεργάζεται τώρα με τη γαλλική Sanofi για την ανάπτυξη ενός νέου, σχολιάζει το Reuters.

Η υποψήφια θεραπεία, με την ονομασία sotrovimab, υποβάλλεται τώρα στην κυλιόμενη διαδικασία αξιολόγησης του EMA. Η τιμή που συμφωνήθηκε για μελλοντικές αγορές δεν γνωστοποιήθηκε.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι μιμούνται τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός για την αντιμετώπιση λοιμώξεων. Η θεραπεία sotrovimab συνδέεται στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Εκτός από τα μονοκλωνικά αντισώματα, το μόνο άλλο φάρμακο κατά της Covid-19 που έχει προμηθευτεί η ΕΕ είναι ένα αντιιικό χάπι, η ρεμντεσιβίρη της Gilead Sciences.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο