Σύμφωνα με έρευνα διεθνών ΜΜΕ, εκατοντάδες δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έπεσαν θύματα κατασκοπείας. Στο στόχαστρο το λογισμικό Pegasus ισραηλινής προέλευσης.

Σάλος από τις αποκαλύψεις

Σάλο έχουν προκαλέσει τις τελευταίες μέρες οι αποκαλύψεις διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων από δεκαπέντε ΜΜΕ σε δέκα χώρες (μεταξύ αυτών οι γερμανικές εφημερίδες Süddeutsche Zeitung, Zeit και τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD, WDR και NDR) σχετικά με το αμφιλεγόμενο λογισμικό κατασκοπείας Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, μυστικές υπηρεσίες και αστυνομικές αρχές σε διάφορες χώρες φέρονται να κατασκόπευαν μέσω αυτού του λογισμικού κινητά τηλέφωνα δημοσιογράφων, ακτιβιστών για ανθρώπινα δικαιώματα, δικηγόρων αλλά και πολιτικών.

Ενδιαφέρον έχει ότι στη Γαλλία οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει σχετικές έρευνες, με αφορμή υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος Γαλλίδας, το όνομα της οποίας δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

Η ίδια καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα κατασκοπείας, παραβίασης της ιδιωτικής της ζωής και άλλων εγκληματικών ενεργειών.

Πιθανώς παρακολουθούνταν πάνω από 50.000 αριθμοί

Kινητά iphone και android θύματα του Pegasus

Σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων σε συνεργασία με τον οργανισμό Forbidden Stories και τη Διεθνή Αμνηστία, ενδέχεται πάνω από 50.000 αριθμοί τηλεφώνων να αποτέλεσαν στόχους παρακολούθησης από πελάτες της ισραηλινής εταιρείας ΝSO από το 2016 και μετά.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το λογισμικό Pegasus είναι προς το παρόν το πιο ισχυρό πρόγραμμα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στην αγορά, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «όπλο» για τον κυβερνοχώρο.

Συγκεκριμένα, το επίμαχο λογισμικό λειτουργεί ως «δούρειος ίππος» που προσβάλλει iphone και android κινητά χωρίς καν να το καταλάβει ο εκάστοτε χρήσης. Μπορεί έτσι, εισβάλλοντας στις συσκευές, να καταγράψει τηλεφωνικές κλήσεις, να υποκλέψει ηλεκτρονική αλληλογραφία, ακόμη και κρυπτογραφημένες συνομιλίες.

Μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο κινητών χωρίς να γίνει αντιληπτό.

Και αρχηγοί κρατών


Για παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης κάνει λόγο η δημοσιογραφική ερευνητική κοινοπραξία

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, στους αριθμούς τηλεφώνων που φέρονται να παρακολουθούνταν περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, μεταξύ άλλων από τον Guardian, τους New York Times, την Le Monde, το Reuters, το Αfp, το Associated Press, το CNN και άλλα δίκτυα.

Συνολικά πρόκειται για πάνω από 180 αριθμούς δημοσιογράφων, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Μεταξύ αυτών και η χήρα του δολοφονημένου σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, Χατίτσε Τσενγκίζ, φαίνεται να έχει πέσει θύμα κατασκοπείας μέσω του Pegasus.

Βάσει πληροφοριών της Washington Post, μεταξύ των στόχων κατασκοπείας βρίσκονται ακόμη και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών, διπλωμάτες και επιχειρηματίες.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιοι είναι οι πελάτες της NSO

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τους πραγματικούς πελάτες της αμφιλεγόμενης ισραηλινής εταιρείας.

Από την πλευρά της η NSO αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες. Οπως αναφέρει η εταιρεία, η οποία αποτελεί κορυφαία κατασκευάστρια εμπορικών προγραμμάτων παρακολούθησης, πωλεί το επίμαχο λογισμικό μόνο σε κυβερνητικές υπηρεσίες με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η NSO, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, δηλώνει επίσης ότι η ίδια δεν έχει πρόσβαση σε δεδομένα των πελατών της.

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr