Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο: Τα κρούσματα ανεβαίνουν, οι επιφυλακτικοί Ρώσοι το ξανασκέφτονται

Εμβόλιο: Τα κρούσματα ανεβαίνουν, οι επιφυλακτικοί Ρώσοι το ξανασκέφτονται

Το τρίτο κύμα των κρουσμάτων COVID-19 έχει οδηγήσει τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων στη Ρωσία σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες και η αναιμική κίνηση για εμβόλια από τους επιφυλακτικούς πολίτες άρχισε να αυξάνεται.

Ο Αλεξάντερ προσπάθησε τρεις φορές σε δέκα μέρες να κάνει την πρώτη δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της covid-19 στην γενέτειρά του, το Βλαντίμιρ. Δύο φορές εξαντλήθηκαν οι προμήθειες των εμβολίων ενώ περίμενε στην ουρά.

«Ο κόσμος κάθεται στην ουρά από τις 4 π.μ. αν και το κέντρο ανοίγει στις 10 π.μ.», δήλωσε ο 33χρονος ενώ τελικά μπήκε στην αίθουσα εμβολιασμών της πόλης.

Το τρίτο κύμα των κρουσμάτων COVID-19 έχει οδηγήσει τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων στη Ρωσία σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες και η αναιμική κίνηση για εμβόλια από τους επιφυλακτικούς πολίτες άρχισε επιτέλους να αυξάνεται ύστερα από προσπάθεια των αρχών να ενταθεί η συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Η αλλαγή αυτή αποτελεί δοκιμασία για τη Ρωσία, που έχει υπογράψει συμβόλαια προμήθειας Sputnik V με χώρες σε όλο τον κόσμο.

Με τον εμβολιασμό να είναι πλέον υποχρεωτικός σε κάποιες περιοχές της Ρωσίας για εργαζόμενους που έρχονται σε στενή επαφή με τον κόσμο, όπως οι σερβιτόροι και οι οδηγοί ταξί, έχουν ήδη εμφανιστεί ελλείψεις.

«Τελευταία στιγμή, αποφασίσαμε όλοι να εμβολιαστούμε μαζί», δήλωσε η Μαρία Κολτούνοβα, εκπρόσωπος της τοπικής υγειονομικής εποπτικής αρχής Rospotrebnadzor στο Βλαντίμιρ στις 16 Ιουλίου. «Αυτό έχει προκαλέσει πρόβλημα».

Στα τέλη του περασμένου μήνα, αφού αρκετές ρωσικές περιοχές ανέφεραν ελλείψεις του εμβολίου, το Κρεμλίνο τις απέδωσε στην αυξανόμενη ζήτηση και τις δυσκολίες αποθήκευσης των εμβολίων που τότε είχε πει ότι θα επιλύονταν τις επόμενες ημέρες.

Στα γραφεία ραντεβού τεσσάρων κλινικών σε διαφορετικές πόλεις στην ευρύτερη περιοχή Βλαντίμιρ την περασμένη εβδομάδα, το Reuters ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμες δόσεις εκείνη τη στιγμή. Τα πρώτα διαθέσιμα ραντεβού ήταν τον επόμενο μήνα.

Το υπουργείο Βιομηχανίας είπε ότι συνεργάζεται με το υπουργείο Υγείας για να καλύψει τα κενά στη ζήτηση σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμβολιασμούς.

Η Ρωσία παράγει 30 εκατ. δόσεις ανά μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Βιομηχανίας, το οποίο μπορεί σταδιακά να αυξηθεί στο μηνιαίο επίπεδο των 45-40 εκατ. δόσεων τους επόμενους μήνες.

Η Ρωσία δεν δίνει στοιχεία για τις εξαγωγές εμβολίων και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που είναι αρμόδιο για την κυκλοφορία του εμβολίου στο εξωτερικό, δεν ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Εργαστήριο στην Ινδία είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η πλήρης κυκλοφορία στη χώρα θα πρέπει να περιμένει έως ότου η εταιρία παραγωγής στη Ρωσία προσφέρει ίσες ποσότητες των δύο του δόσεων. Καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες παραδόσεις σκευασμάτων έχουν αναφερθεί επίσης στην Αργεντινή και τη Γουατεμάλα.

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε την εμβολιαστική της εκστρατεία τον Ιούνιο και έχει εγκρίνει τέσσερα εγχώρια παρασκευής εμβόλια για χρήση εντός της χώρας, η Ρωσία είχε χορηγήσει μόνο στο 21% του συνολικού πληθυσμού της μία δόση έως τις 9 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο. Αν, ωστόσο, ληφθούν υπόψιν μόνο οι ενήλικες, το ποσοστό αυτό θα είναι υψηλότερο.

Περίπου το 12% του 1,4 εκατ. κατοίκων στην περιοχή Βλαντίμιρ, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, είχαν εμβολιαστεί έως τις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία τοπικών αρχών. Ορισμένοι είπαν ότι η ξαφνική αύξηση στη ζήτηση για εμβόλια οφείλεται σε μια σειρά κυβερνητικών πολιτικών.

Αυτές περιλαμβάνουν την υποχρέωση που τέθηκε σε ισχύ σε περιφερειακό επίπεδο για επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πρόσφατης ανάρρωσης από την COVID-19, με κωδικούς QR για την είσοδο σε καφέ και άλλους χώρους. Η πολιτική αυτή καταργήθηκε εν μέσω αντιδράσεων από τις επιχειρήσεις και ελλείψεις του εμβολίου. Οι αρχές της περιοχής έχουν επίσης ζητήσει από ορισμένους δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών να εμβολιάσουν τουλάχιστον το 60% των εργαζομένων τους με μία δόση έως τις 15 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024