Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για τα παιδιά

Για τα παιδιά

H αρχική εντύπωση των επιστημόνων ότι τα παιδιά είναι απρόσβλητα από τον ιό έχει καταρριφθεί από καιρό.

Μια σχετικά μεγάλη παρέα πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων παρακολουθούσαμε πρόσφατα τον ήλιο να γέρνει στη θάλασσα κάπου στην Κρήτη. Τριγύρω, τα γέλια και οι ξένοιαστες φωνές των παιδιών επιβεβαίωναν ότι όντως οι τόσο αναγκαίες για όλους μας διακοπές είχαν αρχίσει. Αλλά οι δικές μας διακοπές ούτε εφέτος ήταν πραγματικά ξένοιαστες: ναι, ήμασταν εμβολιασμένοι, ναι, τα τραπέζια στο ανοιχτό καλοκαιρινό μπαράκι ήταν τα μισά απ’ ό,τι άλλες χρονιές, ναι, ιδιοκτήτρια και εργαζόμενοι δεν έβγαζαν ποτέ τις μάσκες τους και φαίνονταν να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, αλλά δεν μπορούσε κανείς να παραμείνει αδιάφορος στο γεγονός ότι τα παιδιά μας, ηλικίας από 7 έως 14 ετών, παρέμεναν ανοχύρωτα απέναντι στον ιό.

Με τη μετάλλαξη Δ του ιού να επελαύνει και τον μέσο όρο ηλικίας των νέων κρουσμάτων να μειώνεται συνεχώς, τα «φτου ξελευθερία!», τα επινίκια αγκαλιάσματα και η γενικότερη εγγύτητα των παιδιών κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών τους έμοιαζαν με επικίνδυνες συμπεριφορές. Και πιθανότατα ήταν! Οπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, οι ιοί είναι οπορτουνιστές. Δεν χάνουν ευκαιρία να μπουν σε όποια πόρτα βρουν ανοιχτή. Και καθώς οι ενήλικοι εμβολιαζόμαστε βαθμηδόν, οι πόρτες που παραμένουν ανοιχτές για τον SARS-CoV-2 είναι τα παιδιά (και βεβαίως οι ανεμβολίαστοι ανεξαρτήτως ηλικίας).

H αρχική εντύπωση των επιστημόνων ότι τα παιδιά είναι απρόσβλητα από τον ιό έχει καταρριφθεί από καιρό. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ένα αδιευκρίνιστο προς το παρόν ποσοστό (κυμαίνεται από το 1% έως 15%) από όσα παιδιά μολύνονται από τον ιό εμφανίζει συμπτώματα μακράς Covid-19. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός ότι για να εμφανιστεί η μακρά Covid-19 δεν είναι απαραίτητο το παιδί να έχει νοσήσει βαριά, ενώ φαίνεται ότι τα αθλητικά παιδιά τείνουν να εμφανίζουν μακρά Covid-19 περισσότερο από τα υπόλοιπα.

Ευτυχώς, από την περασμένη Πέμπτη 15/7 έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό εφήβων από 15 έως 17 ετών. Ο εμβολιασμός τους θα προσθέσει ακόμη ένα «τούβλο» στο συλλογικό τείχος ανοσίας. Ωστόσο αυτό θα παραμένει ελλιπές όσο οι ενήλικοι διστάζουν να εμβολιαστούν. Οι συσχετισμοί θα αλλάξουν υπέρ μας μόνο αν ο οπορτουνιστής ιός βρίσκει κλειστές πάνω από τις 8 στις 10 πόρτες που χτυπά. Με άλλα λόγια, ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τα μικρότερα παιδιά μας είναι να εμβολιστούμε όλοι οι ενήλικοι. Ας το κάνουμε!

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024