Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η φρικτή ζωή και το τέλος του 8χρονου Γκέιμπριελ - Τον δολοφόνησαν ο πατριός και η μητέρα του

Η φρικτή ζωή και το τέλος του 8χρονου Γκέιμπριελ – Τον δολοφόνησαν ο πατριός και η μητέρα του

Η δολοφονία 8χρονου αγοριού από τον πατριό και τη μητέρα του, επειδή πίστευαν ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Η υπόθεση που συγκλόνισε και οδήγησε τέσσερις κοινωνικούς λειτουργούς στο εδώλιο

Στις 22 Μαΐου 2013, δολοφονήθηκε ένα οκτάχρονο αγόρι στην Καλιφόρνια, ο Γκέιμπριελ Φερνάντεζ.

Κακοποιήθηκε και βασανίστηκε για περίοδο 8 μηνών από τον πατριό του, με τη συναίνεση της μητέρας του, επειδή πίστευαν ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Η μάνα του καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και ο πατριός του, σε θάνατο.

Η πορεία του Γκέιμπριελ Φερνάντεζ

Ο Γκέιμπριελ γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2005 στο Περλ της Καλιφόρνιας. Η βιολογική του μητέρα, Περλ Φερνάντεζ, έδωσε την επιμέλειά του στο θείο του, Μάικλ, που έμενε με τον σύντροφό του, Ντέιβιντ.

Ο Φερνάντεζ είχε άλλα δύο αδέλφια. Η δασκάλα του έλεγε ότι το αγόρι ήταν ευγενικό και του άρεσε το σχολείο.

Ο παππούς τού Γκέιμπριελ δεν ήθελε να μεγαλώνει το παιδί σε ομοφυλοφιλικό περιβάλλον και έτσι ανέλαβε την επιμέλειά του, το 2009. Η μητέρα του, όμως, το 2012, αποφάσισε να αναλάβει εκείνη την επιμέλεια, για να παίρνει το κοινωνικό επίδομα.

Η κακοποίηση

Το αγοράκι μετακόμισε στην οικογένεια της μητέρας του, που είχε παντρευτεί τον Ισάουρο Αγκίρε. Έμεινε μαζί τους οκτώ μήνες. Τόσο άντεξε στα βασανιστήρια και από τους δύο γονείς.

Ο πατριός του είπε ότι τον κακοποιούσε, επειδή πίστευε ότι είναι ομοφυλόφιλος. Την ημέρα που πέθανε, ήταν οκτώ χρονών. Για να καλύψουν τα ίχνη τους, κάλεσαν ασθενοφόρο και ανέφεραν ότι ο Γκέιμπριελ γλίστρησε και χτύπησε το κεφάλι του.

Μετά από ιατροδικαστική εξέταση, αποδείχθηκε ότι η αιτία θανάτου του ήταν χτύπημα με αμβλύ αντικείμενο, σε συνδυασμό με παραμέληση και δυσθρεψία. Είχε ύψος 1,24 και ζύγιζε περίπου 25 κιλά.

Η νεκροψία ολοκληρώθηκε σε δύο μέρες, αφού το σώμα ήταν παραμορφωμένο από την κακοποίηση.

Ένας εισαγγελέας, κατά τη διάρκεια της δίκης, ανέφερε ότι ο Γκέιμπριελ βασανίστηκε χειρότερα και από κρατούμενο πολέμου. Τον εξανάγκαζαν να τρώει την άμμο και τα περιττώματα της γάτας. Να καταναλώνει το δικό του εμετό, χαλασμένα ή ληγμένα τρόφιμα, να φοράει γυναικεία ρούχα, αλλά και να κοιμάται δεμένος και φιμωμένος σε ένα ντουλάπι.

Τον ξυλοκοπούσαν άγρια και έτσι του έσπασαν πολλά κόκαλα. Είχε τραυματισμούς σε διάφορα σημεία του σώματός του, αλλά και στο πρόσωπο, από αεροβόλο όπλο. Τον ψέκαζαν με πιπέρι και τον έκαιγαν με τσιγάρο. Τα αδέρφια του δήλωσαν ότι οι γονείς τους γελούσαν, ενώ τον βασάνιζαν.

Το προφίλ των δραστών

Η Περλ Φερνάντεζ έζησε άσχημη παιδική ηλικία, με τον πατέρα της να μπαινοβγαίνει στη φυλακή και την μητέρα της να την χτυπάει.

Σε ηλικία εννέα ετών, ξεκίνησε το αλκοόλ και την χρήση μεθαμφεταμίνης. Στα έντεκα, έφυγε από το σπίτι της και μετά από λίγο εγκατέλειψε το σχολείο.

Ο θείος της επιχείρησε να τη βιάσει και κάποιοι άντρες την κράτησαν όμηρο για κάποιες μέρες, βιάζοντάς την διαδοχικά. Σκέφθηκε πολλές φορές να αυτοκτονήσει.

Η Περλ, μετά το θάνατο του παιδιού της, διαγνώστηκε με διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων καταθλιπτικής διαταραχής, αναπτυξιακής αναπηρίας, πιθανής διαταραχής προσωπικότητας, διαταραχής μετατραυματικού στρες και αδυναμίας να ελέγξει τη συμπεριφορά και τις συναισθηματικές της αντιδράσεις.

Ο Ισάουρο Αγκίρε επανέλαβε δύο τάξεις στο σχολείο και τελικά το εγκατέλειψε, λόγω πιθανής μαθησιακής αναπηρίας. Εργαζόταν σε ξενώνα φιλοξενίας συνταξιούχων για τρία χρόνια. Οι συνάδελφοί του είπαν ότι ήταν υπομονετικός, ευγενικός και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει.

Ο Αγκίρε γνώρισε την Περλ Φερνάντεζ περίπου ενάμιση χρόνο πριν πάρουν την επιμέλεια του Γκέιμπριελ.

Περιμένει την εκτέλεσή του από το 2018, που καταδικάστηκε σε θάνατο.

Μαρτυρίες άλλων ατόμων, η δίκη και οι κοινωνικοί λειτουργοί

Αρκετοί γείτονες είχαν αναφέρει σημάδια κακοποίησης του Γκέιμπριελ στις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς αποτέλεσμα.

Λίγες μέρες μετά το θάνατο του 8χρονου αγοριού, η δασκάλα του πήγε στο θρανίο του και βρήκε ένα κρυμμένο σημείωμα. Έγραφε «μαμά σε αγαπώ, ο Γκάμπριελ είναι καλό παιδί».

Όταν μίλησε στη δίκη, περιέγραψε ότι το αγοράκι τής έκανε ερωτήσεις που την τάραξαν, όπως «αν είναι φυσιολογικό να χτυπούν οι μαμάδες τα παιδιά τους» και «είναι φυσιολογικό να σε χτυπούν με τη ζώνη και να ματώνεις;».

Η ιστορία του Γκέιμπριελ προκάλεσε έρευνα για την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών στο Λος Άντζελες.

Στο ζήτημα, είχαν μεσολαβήσει τέσσερις κοινωνικοί λειτουργοί, στους οποίους ασκήθηκε δίωξη από το Ανώτερο Δικαστήριο.

Τα γεγονότα, παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ «The Trials of Gabriel Fernandez».

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024