Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: UNICEF και UNESCO προειδοποιούν για «χαμένη γενιά» αν δεν ανοίξουν άμεσα τα σχολεία

Κοροναϊός: UNICEF και UNESCO προειδοποιούν για «χαμένη γενιά» αν δεν ανοίξουν άμεσα τα σχολεία

«Τα σχολεία θα έπρεπε να είναι τα τελευταία που κλείνουν και τα πρώτα που ανοίγουν»

Το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας Covid-19,  ένα δραστικό μέτρο που επηρεάσε περισσότερους από 156 εκατομμύρια μαθητές σε 19 χώρες, δεν μπορεί να διαρκέσει μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί, προειδοποιούν δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ κάνοντας λόγο για , «καταστροφή μιας γενιάς».

«Εδώ και δεκαοκτώ μήνες συνεχίζονται οι επιδημίες Covid-19  και η εκπαίδευση εκατομμυρίων παιδιών παραμένει στον αέρα [….] Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα σχολεία θα έπρεπε να είναι τα τελευταία που κλείνουν και τα πρώτα που ανοίγουν» δηλώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι γενικές διευθύντριες της UNICEF Ενριέτα Φορ και της Unesco, Οντρέ Αζουλέ.

Για τις δύο αξιωματούχους, η επαναλειτουργία των σχολείων δεν πρέπει να περιμένει το τέλος της πανδημίας ούτε τον εμβολιασμό όλων των μαθητών και του προσωπικού και μπορεί να γίνει «με πλήρη ασφάλεια» αφού «τα σχολεία δεν ανήκουν στους βασικούς χώρους μετάδοσης».

Αντίθετα «θα είναι ίσως αδύνατο να εμποδιστεί η επίπτωση στα παιδιά και τους νέους που δεν είχαν την δυνατότητα να πάνε στο σχολείο. Είτε πρόκειται για απώλεια μάθησης, ψυχολογικό στρες, έκθεση στη βία και τις καταχρήσεις, απώλεια σχολικών γευμάτων και εμβολιασμών ή απουσία κοινωνικοποίησης, οι συνέπειες για τα παιδιά θα γίνουν αισθητές παντού:  στις σχολικές τους επιδόσεις, στην κοινωνικοποίησή τους και στην σωματική και την ψυχική υγεία» επισημαίνουν  στην ανακοίνωσή τους.

«Πόσο μάλλον που οι πλέον πληγέντες συχνά είναι παιδιά από φτωχό περιβάλλον, που δεν έχουν πρόσβαση σε μέσα εξ αποστάσεως μάθησης, ή μικρά παιδιά που βρίσκονται σε κρίσιμα στάδια ανάπτυξης», αναφέρουν στην ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «απώλειες σοβαρές και για τους γονείς».

«Για να αποφευχθεί η καταστροφή μίας γενιάς, απευθύνουμε έκκληση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Το κλείσιμο των σχολείων θέτει το μέλλον μας σε κίνδυνο μόνο και μόνο για την διαφύλαξη κατά αβέβαιο τρόπο του παρόντος μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024