Την 1η Μαΐου 1960 έγινε τριπλή δολοφονία στην οδό Μάγερ.

Ο 25χρονος Ναπολέων Κ. εκτέλεσε σε λιγότερο από πέντε λεπτά τρεις ανθρώπους. Την 20χρονη αδερφή του, Ελευθερία Κ., τον εραστή της Απόστολο και την 50χρονη μάνα του.

Ο Τύπος έκανε λόγο για έγκλημα τιμής και η δολοφονία απασχόλησε την κοινή γνώμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η γνωριμία και ο έρωτας των δύο νέων

Η Ελευθερία και ο Αποστόλης ή Λάκης, όπως τον αποκαλούσε, γνωρίστηκαν το 1958 στο φροντιστήριο Θεάκου στην πλατεία Κάνιγγος. Σύντομα, οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν και ξεκίνησαν να βγαίνουν. Η σχέση τους ωστόσο παρέμενε κρυφή, καθώς η ηλικία και τα ήθη της εποχής δεν επέτρεπαν το φλερτ, πόσο μάλλον τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ ανηλίκων.

Οι δύο νέοι συναντιούνταν συχνά, όμως, τσακώνονταν και χώριζαν ανά διαστήματα. Μάλιστα, η Ελευθερία φαίνεται να εξομολογήθηκε σε μία επιστολή της προς τον Λάκη, ότι ενώ ήταν χώρια συνευρέθηκε με ένα φίλο του, τον Β.Θ.

Οι δύο νέοι ξαναέσμιξαν, αλλά τότε προέκυψαν άλλα προβλήματα. Η σχέση τους είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή.

Η 22χρονη φοιτήτρια Φιλολογίας Ελευθερία και ο 22χρονος φοιτητής Νομικής, Αποστόλης Π. Οι δύο νέοι δολοφονήθηκαν, επειδή διατηρούσαν ερωτικές σχέσεις

Το χρονικό του εγκλήματος

Ο θείος της Ελευθερίας, Δ.Κ., τη συνάντησε σ’ ένα παγκάκι στον Λυκαβηττό με τον «αγαπητικό της». Αμέσως, μετέφερε τα νέα στον αδελφό της, Ναπολέοντα: «Τράβα να πάρεις την Ελευθερία από την Ακρόπολη, όπου είναι με τον αγαπητικό της. Ρεζιλεύτηκε η οικογένειά μας».

Από τη στιγμή που αμφισβητήθηκε η τιμή της οικογένειας, τα πράγματα έπρεπε να ξεκαθαρίσουν. Έτσι, την προηγούμενη μέρα του φόνου, οι πατέρες των δύο οικογενειών συναντήθηκαν στο ξυλουργείο του πατέρα της Ελευθερίας.

Ο πατέρας του Λάκη είπε πως τα παιδιά είναι νέα ακόμα και πρέπει να αφιερωθούν στις σπουδές τους. Ο αδελφός της όμως ένιωθε την οικογένειά του πλήρως εκτεθειμένη και ζήτησε επισημοποίηση των σχέσεών τους.

Τότε, ο πατέρας του Λάκη, του έδειξε μερικές επιστολές της Ελευθερίας. Έγραφε στον Λάκη πως δεν ήταν ο μόνος άντρας με τον οποίο είχε συνάψει δεσμό.

Ο πατέρας της νευρίασε, πήρε τις επιστολές και έφυγε. Το ίδιο βράδυ, ο Ναπολέων βρήκε τα γράμματα στο σακάκι του πατέρα του. Ξύπνησε την Ελευθερία και την έπεισε να πάνε μαζί το επόμενο πρωί στο σπίτι του Λάκη, για να πάρουν τις πρωτότυπες επιστολές.

Η Ελευθερία με τον αδερφό της έφτασαν στο διαμέρισμα της οδού Μάγερ στις 11.30 το πρωί. Η κοπέλα ανέβηκε μόνη στο διαμέρισμα για να ζητήσει τις επιστολές. Ύστερα ακολούθησε ο Ναπολέων και χτύπησε την πόρτα του διαμερίσματος.

Η μητέρα του Αποστόλη άνοιξε το τζαμάκι της πόρτας και μόλις είδε ποιος ήταν, το έκλεισε ξανά. Τότε, ο Ναπολέων έσπασε ένα διπλανό παράθυρο και πήδηξε μέσα στο διαμέρισμα.

Βρέθηκε μπροστά στην αδελφή του. Την πυροβόλησε τρεις φορές και έπεσε κάτω νεκρή. Στη συνέχεια, προχώρησε στο διάδρομο και έσπασε μία πόρτα, πίσω από την οποία κρυβόταν η Βασιλική Παπαποστόλου. Την πυροβόλησε δύο φορές και τη σκότωσε. Μετά, έσπασε την πόρτα ενός άλλου δωματίου. Βρήκε τον Αποστόλη και του έριξε πέντε σφαίρες εξ επαφής.

Μετά την τριπλή δολοφονία, βρήκε τον πατέρα του και του διηγήθηκε όλα όσα συνέβησαν. Έτσι, η οικογένεια κατέφυγε σε διάφορα συγγενικά και φιλικά σπίτια στον Πειραιά. Το βράδυ, όμως, η αστυνομία τους εντόπισε και συνέλαβε τον Ναπολέοντα.

Δίκη και ετυμηγορία

Η δίκη ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 1960 και διήρκεσε δώδεκα ημέρες. Κατηγορούμενοι ήταν ο Ναπολέων και ο πατέρας του Αντώνης, ο οποίος θεωρήθηκε ηθικός αυτουργός.

Όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε τη δίκη και γνώριζε την υπόθεση. Μάλιστα, ανάμεσα στον κόσμο, που έσπευδε καθημερινά για να παρακολουθήσει τη δίκη, ήταν και η Τζένη Καρέζη.

Ο πατέρας του Αποστόλη υποστήριξε στο δικαστήριο πως η Ελευθερία ήταν έξυπνη κοπέλα και παρέσυρε τον γιο του. Οι δύο νέοι αγαπήθηκαν, αλλά η σχέση έληξε, καθώς η Ελευθερία δεν είχε καλή διαγωγή. Επιπλέον, θεωρούσε πως το έγκλημα ήταν προμελετημένο και πως και ο πατέρας της είχε ανάμειξη. Όταν είχε πάει να τον συναντήσει στο ξυλουργείο του για να τα ξεκαθαρίσουν, του είχε πει νευριασμένος: «Δεν τον αγαπάς τον γιο σου!».

Στην απολογία του, ο Ναπολέων υποστήριξε πως θεωρούσε την αδελφή του αγνή και θύμα του έρωτός της. Δήλωσε πως κατά λάθος τη σκότωσε. Πυροβόλησε από τον φεγγίτη και στη συνέχεια μπήκε μέσα από το παράθυρο και είδε την αδερφή του νεκρή. Τότε «θόλωσε» και άρχισε να πυροβολεί όποιον έβρισκε μπροστά του.

Η εκδοχή αυτή δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Τα τραύματα των τριών θυμάτων έδειχναν πως ο δράστης πυροβολούσε σταθερά και μεθοδικά εναντίον τους.

Ο ίδιος. όμως, καταλόγισε την ευθύνη του εγκλήματος σε δύο άτομα. Στον θείο του, ο οποίος του αποκάλυψε τη σχέση της Ελευθερίας και του έκανε υποδείξεις για την υπόληψη της οικογένειας και στο δεύτερο πρόσωπο που φερόταν να έχει ερωτικές σχέσεις με την Ελευθερία.

Ο πατέρας της, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία, δήλωσε πως δεν υποψιάστηκε και δεν γνώριζε τίποτα.

Οι γείτονες της οικογένειας έλεγαν ότι ήταν ήσυχοι άνθρωποι, που δεν είχαν δώσει κανένα δικαίωμα. Κανείς δεν περίμενε αυτή την κατάληξη.

Αίσθηση είχε προκαλέσει στο δικαστήριο η δήλωση του δημάρχου της Ζακύνθου, απ’ όπου καταγόταν η οικογένεια της νεκρής κοπέλας: «Εις την Ζάκυνθον, η κοινή γνώμη ενέκρινε και εδικαίωσε ηθικώς τους τρεις φόνους, που διέπραξε ο Ναπολέων. Αν απαλλαγεί, θα γίνει δεκτός τιμητικώς!».

Ο Ναπολέων καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών για τριπλή ανθρωποκτονία εν ψυχρώ, καθώς και παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Ο πατέρας του απαλλάχτηκε πλήρως από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.

Η Ελευθερία «σημάδεψε» τις κοπέλες της ηλικίας της

Η Ελευθερία αποτέλεσε σύμβολο για τις κοπέλες της εποχής της, οι οποίες πήγαιναν καθημερινά στο μνήμα της και της άφηναν λουλούδια.

Οι επιστολές που έστελνε στον σύντροφό της έδειχναν μια κοπέλα ευαίσθητη και το μόνο της «έγκλημα» ήταν ο έρωτάς της.

Την εποχή εκείνη, ο έρωτας χωρίς γάμο ήταν ανήθικη πράξη. Τα σχόλια του περίγυρου των νεαρών φοιτητών πυροδότησαν την οργή και των δύο οικογενειών. Πιο ευάλωτη στα κουτσομπολιά βέβαια ήταν η οικογένεια της κοπέλας.

Έτσι, ο Ναπολέων για να ξεπλύνει την ντροπή, όπως πίστευε, αφαίρεσε τρεις ζωές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αδελφής του.

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο