Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία Ισραήλ-Ιορδανίας για τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού που πωλήθηκε ποτέ

Συμφωνία Ισραήλ-Ιορδανίας για τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού που πωλήθηκε ποτέ

Όσο 20.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων

Το Ισραήλ και η Ιορδανία κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη για το φλέγον πρόβλημα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι άλλο από το νερό. Το Ισραήλ θα πουλήσει μια άνευ προηγουμένου ποσότητα νερού στη γειτονική Ιορδανία, που με τη σειρά της θα ενισχύσει σημαντικά τις εξαγωγές της προς τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι συμφωνίες, που συνήφθησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών, σηματοδοτούν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ειδικά μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ. Είχαν προηγηθεί χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών επί πρωθυπουργίας Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η συνεργασία στον τομέα των υδάτινων πόρων υπήρξε βασικό ζήτημα μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας από την ειρηνευτική συμφωνία του 1994, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων είχαν διαρρηχθεί τα τελευταία χρόνια.

Deal για 50 εκατ. κυβικά μέτρα νερού

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιορδανία, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιάιρ Λαπίντ και ο ομόλογός του Αϊμάν Σαφάντι, ενέκριναν την αγορά της Ιορδανίας από το Ισραήλ 50 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 20.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του θα διπλασιάσει ουσιαστικά την ετήσια προσφορά – ημερολογιακά υπολογίζεται μεταξύ Μαΐου 2021 και Μαΐου 2022 – ενώ περίπου 50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα είχαν ήδη πωληθεί ή δοθεί στην Ιορδανία. Ένας Ιορδανός αξιωματούχος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι το Ισραήλ δίνει στη χώρα του 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως βάσει της συνθήκης ειρήνης του 1994.

Δηλώσεις και των δύο κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν την πώληση και ανέφεραν ότι οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο Γκίντον Μπρόμπεργκ, διευθυντής του EcoPeace Middle East – ένας κορυφαίος οργανισμός περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα των υδάτων που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία – περιέγραψε αυτή την πώληση νερού ως τη «μεγαλύτερη ποσότητα που πωλήθηκε ποτέ μεταξύ των δύο χωρών».

«Αντιπροσωπεύει την κατανόηση των αμοιβαίων συμφερόντων από τις δύο πλευρές και ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να συνεργαστούν εάν θέλουμε να επιβιώσουμε σε μια περίοδο τεράστιων προκλήσεων για το νερό και την εθνική ασφάλεια που τροφοδοτούνται από την κλιματική κρίση».

Η Ιορδανία είναι μία από τις χώρες με τις περισσότερες ελλείψεις νερού στον κόσμο και οι ειδικοί λένε ότι η χώρα, που φιλοξενεί 10 εκατομμύρια ανθρώπους, αντιμετωπίζει μια από τις πιο σοβαρές ξηρασίες στην ιστορία της.

Το Ισραήλ, το οποίο αντιμετωπίζει επίσης πιέσεις στο ζήτημα του νερού, είναι παγκόσμιος ηγέτης στην αφαλάτωση.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024