Η παρακολούθηση αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος φαίνεται πως ευθύνεται για δυσανάλογη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού μεταξύ των ανδρών στην Αγγλία, διαπιστώνει μελέτη του Imperial College.

Οι άνδρες ήταν 30% πιθανότερο να μολυνθούν σε σχέση με τις γυναίκες, δείχνει η συνεχιζόμενη μελέτη React, η οποία υπέβαλε σε εξετάσεις PCR πάνω από 47.000 εθελοντές στην Αγγλία το διάστημα 24 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου.

Η ανάλυση επιβεβαιώνει «σημαντικό τρίτο κύμα λοιμώξεων» αναφέρουν οι ερευνητές σε προδημοσίευσή τους, η οποία δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο.

«Αυτό που μπορεί να συμβαίνει είναι ότι η παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων στο Euro έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη κοινωνική δραστηριότητα μεταξύ των ανδρών»« δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Στίβεν Ράιλι.

Παρά το γεγονός ότι το 64% των ενηλίκων στη Βρετανία έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται εκθετικά και διπλασιάζεται κάθε περίπου έξι ημέρες, προειδοποιούν οι ερευνητές.

O επιπολασμός της Covid-19 (το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από κοροναϊό μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο) τετραπλασιάστηκε από το 0,15% στις αρχές Ιουνίου στο 0,59%, κάτι που σημαίνει ότι ένα στα 170 άτομα στην Αγγλία προσβλήθηκαν από Covid-19.

Ο επιπολασμός δεν αυξήθηκε μεταξύ των ατόμων άνω των 75 ετών, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση, κατά περίπου οκτώ φορές, καταγράφηκε μεταξύ των μαθητών 13-17 ετών. Περίπου 1 στους 70 εφήβους μολύνθηκε την περίοδο της μελέτης.

Μεταξύ των ατόμων κάτω των 65 ετών, ο ρυθμός των νέων λοιμώξεων ήταν τρεις φορές μικρότερος μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

Προειδοποίηση ΠΟΥ για το Euro

Την περασμένη εβδομάδα, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι το φετινό πρωτάθλημα τροφοδοτεί αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού στην Ευρώπη.

Τα ημερήσια κρούσματα βρίσκονταν σε πτώση επί δέκα εβδομάδες μέχρι την έναρξη του Euro, οπότε αυξήθηκαν κατά 10%, δήλωσε η Κάθριν Σμόλγουντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ αρμόδια για επείγουσες καταστάσεις.

Μάλιστα ο ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ κατήγγειλε τη στάση της UEFA ως «απολύτως ανεύθυνη».

«Αδυνατώ να εξηγήσω γιατί η UEFA δεν φέρεται λογικά […] Υποθέτω ότι οφείλεται στην εμπορευματοποίηση» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Σκωτία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 1.991 άτομα παρακολούθησαν αγώνες του Euro ενώ ήταν θετικοί στον κοροναϊό. Από αυτούς, οι 1294 είχαν ταξιδέψει στο Λονδίνο και οι 397 παρακολούθησαν στο Wembley την αναμέτρηση Αγγλίας-Σκωτίας.

Η Φινλανδία, επίσης, ανακοίνωσε ότι μολύνθηκαν 300 πολίτες της.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο