Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Τον θερμότερο Ιούνιο της ιστορίας της έζησε φέτος η Β.Αμερική

Κλιματική αλλαγή: Τον θερμότερο Ιούνιο της ιστορίας της έζησε φέτος η Β.Αμερική

Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, ενώ η βόρεια Σιβηρία επίσης βίωσε ακραίες θερινές θερμοκρασίες.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο ζεστότερος Ιούνιος στα χρονικά της Βόρειας Αμερικής και σάρωσε την ήπειρο με κύμα φονικού καύσωνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, προειδοποιώντας ότι το ρεκόρ αντανακλά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ ξεκίνησαν από τα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ και επεκτάθηκαν στα βορειοδυτικά και στον Καναδά, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία. Στη Βρετανική Κολούμπια, τρεις συνεχόμενες ημέρες κατέρριψαν διαδοχικά το ρεκόρ όλων των εποχών.

Στην περιοχή καταγράφηκε τον Ιούνιο θερμοκρασία 1,2 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus.

«Οι καύσωνες αυτοί δεν εμφανίζονται από το πουθενά. Εντάσσονται σε ένα παγκόσμιο κλιματικό περιβάλλον, το οποίο θερμαίνεται και αυξάνει την πιθανότητα καυσώνων» λέει ο κλιματολόγος της Υπηρεσίας Ζιλιέν Νικολά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Ιούνιος του 2021 ισοφαρίζει τον αντίστοιχο μήνα του 2018 ως τέταρτος θερμότερος Ιούνιος από τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή των θερμοκρασιών.

Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, ενώ η βόρεια Σιβηρία επίσης βίωσε ακραίες θερινές θερμοκρασίες.

Είναι ήδη σαφές ότι οι καύσωνες σημειώνονται συχνότερα, είναι εντονότεροι και διαρκούν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, λέει ο Νικολά στο AFP.

«Οι καύσωνες που είδαμε τον περασμένο μήνα στη Βόρεια Αμερική, τη δυτική Ρωσία και τη βόρεια Σιβηρία είναι απλά τα τελευταία παραδείγματα μιας τάσης, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί και στο μέλλον και η οποία συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη» είπε.

Οι περιοχές που επλήγησαν είχαν επίσης ασυνήθιστη ξηρασία, σύμφωνα με τους ερευνητέ του Copernicus, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι δασικές πυρκαγιές και οι καύσωνες «συνιστούν απειλές για τη ανθρώπινη ζωή».

Δεκάδες πυρκαγιές σημειώθηκαν σε διάφορα τμήματα του Καναδά τις τελευταίες ημέρες τροφοδοτούμενες από τον καύσωνα και την ξηρασία.

«Αυτό που συνέβη στον Καναδά είναι ένα μεγάλο άλμα σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ», λέει ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε άνοδο περίπου 1,1 βαθμών Κελσίου μέχρι στιγμής, προκαλώντας όλο και σφοδρότερες καταιγίδες, ακραίους καύσωνες, ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024