Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Κομφούζιο»… ολυμπιακών διαστάσεων στο Τόκιο

«Κομφούζιο»… ολυμπιακών διαστάσεων στο Τόκιο

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας πλησιάζει. Όμως, τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται, ενώ καταγράφονται πια και μεταξύ μελών εθνικών αποστολών. Οι αρχές ετοιμάζονται για σκληρές λύσεις

Ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, σε δύο εβδομάδες.

Όμως, στην Ιαπωνία, τίποτε δεν δείχνει να πηγαίνει κατ’ ευχήν.

Η χώρα σαρώνεται από την πανδημία, που αυτή τη φορά πλήττει πιο βαριά τους ανεμβολίαστους νέους.

Παρά τους επιταχυμένους τον τελευταίο καιρό ρυθμούς, ο εμβολιασμος του ιαπωνικού πληθυσμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα: μόλις το 13,8% των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ανοσοποιηθεί.

Οι διαθέσιμες δόσεις, εν τω μεταξύ, εξαντλούνται. Η επόμενη παρτίδα αναμένεται στα τέλη του μήνα. Κι αυτή, ανέφερε το αρμόδιο υπουργείο, θα είναι περιορισμένη.

Στο Τόκιο -όπου εκφράζονται φόβοι για νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέχρι να αρχίσουν οι αγώνες- είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, μέχρι και τις 11 Ιουλίου .

Τώρα, ιαπωνικά ΜΜΕ προαναγγέλλουν την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ιαπωνική πρωτεύουσα, που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Αυγούστου. Αφού, δηλαδή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν τελειώσει κι ενώ θα απομένουν δύο ημέρες μέχρι να αρχίσουν οι Παραολυμπιακοί.

Κοντολογίς, η προοπτική της πρώτης Ολυμπιάδας υπό lockdown είναι πλέον ορατή.

Προς το παρόν, το σίγουρο είναι ότι η λαμπαδηδρομία -που φτάνει την Παρασκευή στο Τόκιο- δεν θα γίνει σε δημόσιους χώρους, προς αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού.

Οι αρχές ζήτησαν ήδη από τον κόσμο να μην παρακολουθήσει από κοντά ούτε καν τα αθλήματα του μαραθωνίου και του βάδην, που θα γίνουν στο Σαπόρο, σε απόσταση 800 χλμ από το Τόκιο.

Όμως, το θέμα των θεατών -αποκλειστικά Ιαπώνων εν προκειμένω- φαντάζει πια το μικρότερο πρόβλημα των αρχών…

Κρούσματα και σε αθλητές

Συνολικά, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου υπολογίζεται ότι θα συρρεύσουν περίπου 90.000 αθλητές, μέλη ομάδων υποστήριξης και δημοσιογράφοι.

Μοιραία, κάποιοι θα φέρουν μαζί τους την Covid-19 και το παραλλαγμένο, εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κοροναϊού.

Για την ακρίβεια, αυτό έχει ήδη συμβεί.

Λίγο μετά τα μέσα Ιουνίου, δύο εμβολιασμένα μέλη της εθνικής αποστολής της Ουγκάντας βρέθηκαν θετικά.

Αρχικά, εντοπίστηκε με κοροναϊό ο προπονητής της 9μελους ομάδας, κατά την άφιξη στο Τόκιο.

Καταδεικνύοντας ωστόσο εγκληματική αμέλεια και έλλειψη οργάνωσης, οι ιαπωνικές αρχές επέτρεψαν στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να ταξιδέψουν, όλα μαζί, με λεωφορείο, μέχρι τη δυτική περιφέρεια της Οσάκα, 500 χιλιόμετρα μακριά.

Πέντε ημέρες μετά, διαγνώστηκε με κοροναϊό κι άλλο μέλος της ίδιας ομάδας, ένας αθλητής.

Και τα δύο κρούσματα διαπιστώθηκε ότι ήταν από την παραλλαγή Δέλτα.

Με πανικό και καθυστέρηση, η ομάδα της Ουγκάντας μπήκε σε απομόνωση, καθώς επίσης και επτά Ιάπωνες αξιωματούχοι και ο οδηγός του λεωφορείου, ως επαφές.

Πριν από λίγα 24ωρα, εν τω μεταξύ, θετικός στον κοροναϊό εντοπίστηκε ακόμη ένας αθλητής, αυτή τη φορά της 5μελους ομάδας κωπηλασίας της Σερβίας.

Με το πάθημα να έχει γίνει μάθημα στις ιαπωνικές αρχές, η ομάδα μπήκε άμεσα σε απομόνωση δύο εβδομάδων, χάνοντας αναγκαστικά την προετοιμασία πριν από τους Ολυμπιακούς.

Καθώς θα καταφθάνουν κι άλλες εθνικές αποστολές, για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι προκλήσεις μοιραία θα πολλαπλασιάζονται.

Ζητούμενο παραμένει η αποτροπή ενός ντόμινο εξάπλωσης του κοροναϊού.

Μεταξύ των αθλητών και των μελών των ομάδων υποστήριξης. Στον ανεμβολίαστο ιαπωνικό πληθυσμό. Και ίσως αργότερα σε άλλα μέρη της γης, με την επιστροφή των ομάδων, σε περισσότερες από 200 χώρες.

Μοιραία, την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι δεν έχουν προλάβει να ανοσοποιηθούν όλα των μέλη όλων των εθνικών αποστολών, κυρίως υπανάπτυκτων χωρών, που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το 20% των αθλητών και των αξιωματούχων που θα κατοικούν στο Ολυμπιακό Χωριό δεν έχει εμβολιαστεί.

Παρά, δε, τη δέσμευση των συναρμόδιων αρχών, παραμένει ακόμη ασαφές πώς θα διασφαλιστεί ότι, μέχρι τους αγώνες, θα έχουν άπαντες εξ αυτών εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου -εν προκειμένω των Pfizer/BioNTech.

«Θολή» είναι η εικόνα και ως προς πορεία των εμβολιασμών για το προσωπικό που θα απασχοληθεί κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών.

Στο μεσοδιάστημα, η αγωνία κορυφώνεται στους 530 ιαπωνικούς δήμους, όπου γίνονται ήδη ή αναμένεται να αρχίσει η προετοιμασίας των αθλητών, μέχρι να ανοίξει το Ολυμπιακό Χωριό, στις 12 του μήνα.

Γενικευμένη σύγχυση

Οι κανόνες για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνουν αθλητές και αξιωματούχοι αλλάζουν διαρκώς, προκαλώντας σύγχυση και επικρίσεις.

Επιστήμονες έχουν ήδη χαρακτηρίσει ανεπαρκείς τις προηγούμενες γενικές κατευθυντήριες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην αυριανή άφιξη του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, στην Ιαπωνία. Επίσκεψη, κατά την οποία αναμένεται να αναθεωρηθούν πολλά.

Ένα πάντως ερώτημα ήδη διευθετήθηκε για τους «ασφαλείς αγώνες».

Τα 160.000 προφυλακτικά, που ανακοινώθηκε ότι θα μοιραστούν φέτος στις εθνικές αποστολές -προκαλώντας αρχικά σύγχυση ως προς τα μέτρα αποστάσεων και ασφαλείας στο Ολυμπιακό Χωριό- θα διανεμηθούν τελικά κατά την αναχώρηση των αθλητών και υποστηρικτών ομάδων από την Ιαπωνία, ως… σουβενίρ.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024