Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Η απουσία παρενεργειών δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν δουλεύει

Κοροναϊός: Η απουσία παρενεργειών δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν δουλεύει

Αμερικανική μελέτη συνέκρινε τα επίπεδα αντισωμάτων σε εθελοντές που εμφάνισαν ή δεν εμφάνισαν παρενέργειες.

Οι παρενέργειες που εμφανίζουν πολλοί λήπτες μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 μπορεί να είναι ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αρχίσει να αντιδρά.

Ωστόσο η απουσία αυτών των συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι ο εμβολιασμός δεν λειτουργεί, καθησυχάζει μελέτη που εξέτασε το εμβόλιο mRNA της Pfizer.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας στο Μέριλαντ εξέτασαν τα επίπεδα αντισωμάτων κατά του κοροναϊού σε 206 υγειονομικούς υπαλλήλους, πριν και μετά τον εμβολιασμό τους. Οι εθελοντές απάντησαν επίσης ερωτηματολόγια για τυχόν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό.

Όπως είχε παρατηρηθεί και στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων mRNA, ο πόνος στο σημείο της ένεσης ήταν μακράν η συχνότερη παρενέργεια, καθώς αναφέρθηκε στο 91% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση και στο 82% μετά τη δεύτερη, έδειξε η μελέτη, η οποία αναρτήθηκε στην υπηρεσία προδημοσίευσης medRxiv πριν υποβληθεί σε έλεγχο.

Τα συστημικά συμπτώματα αντίθετα ήταν συχνότερα μετά τη δεύτερη ένεση. Για παράδειγμα, κόπωση ή αδυναμία αναφέρθηκε από το 42% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση και απλο το 62% μετά τη δεύτερη. Μυαλγία ή αρθραλγία εκδηλώθηκε στο 28% μετά την πρώτη δόση, ποσοστό που αυξήθηκε στο 52% μετά τη δεύτερη.

Ωστόσο δεν υπήρχε καμία σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην ύπαρξη ή την ένταση των παρενεργειών και τους τίτλους των αντισωμάτων ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση, καθησυχάζουν οι ερευνητές.

Εκτιμούν εξάλλου ότι τα ευρήματα ισχύουν και για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο επίσης βασίζεται στην τεχνολογία του mRNA.

Λόγος ανησυχίας για τους λήπτες άλλων εμβολίων επίσης δεν υπάρχει, αφού οι κλινικές μελέτες στις οποίες βασίστηκε η αδειοδότηση των εμβολίων δεν διαπίστωσαν σχέση ανάμεσα στις παρενέργειες και την αποτελεσματικότητα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024