Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο: Παρά τις υποσχέσεις, οι φτωχοί θα περιμένουν ως το 2023

Εμβόλιο: Παρά τις υποσχέσεις, οι φτωχοί θα περιμένουν ως το 2023

Μέχρι σήμερα, μόνο το 1% του πληθυσμού των χωρών χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει έστω και μία δόση.

Όλοι συμφωνούν ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει πριν αποκτήσει επαρκή ανοσία ολόκληρος ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Κι όμως, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα περιμένουν για το εμβόλιο μέχρι το 2023, εκτιμά το περιοδικό Nature.

Προκειμένου να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, το κατώτερο εκτιμώμενο όριο για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης, απαιτούνται περίπου 11 δισεκατομμύρια δόσεις. Μέχρι τις 4 Ιουλίου είχαν διανεμηθεί 3,2 δισεκατομμύρια, όμως το 80% κατέληξαν στις πλούσιες χώρες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει ο δικτυακός τόπος Our World In Data, μόνο το 1% του πληθυσμού των χωρών χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει έστω και μία δόση.

Και, ακόμα κι αν οι εμβολιασμοί συνεχιστούν με τους σημερινούς ρυθμούς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι μόνο έξι δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα έχουν χορηγηθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Μια αχτίδα ελπίδας άναψε τον περασμένο μήνα στη διάσκεψη των G7, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να διαθέσει 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer στις φτωχότερες χώρες. Η Βρετανία υποσχέθηκε 100 εκατ. δόσεις ενώ η Γαλλία και η Γερμανία 30 εκατ. η καθεμία.

Η Κίνα προηγείται στην προσπάθεια, έχοντας ήδη διανείμει περίπου 30 εκατ. δόσεις σε τουλάχιστον 59 χώρες.

Παρά τις νέες δεσμεύσεις, ο εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού είναι απίθανο να έχει επιτευχθεί πριν από το 2023, εκτιμά η Άντρεα Τέιλορ του Κέντρου Καινοτομίας για την Παγκόσμια Υγεία στο Πανεπιστήμιο Nτιουκ της Βόρειας Καρολίνας.

Κάτοικοι της Πρετόρια στη Νότια Αφρική διαδήλωσαν στις 25 Ιουνίου ζητώντας πρόσβαση σε εμβόλια (Reuters)

Ένας βασικός λόγος είναι οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες στις εξαγωγές εμβολίων και βασικών συστατικών. Η Ινδία, η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 60% της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, απαγόρευσε τις εξαγωγές τον Φεβρουάριο λόγω αύξησης των εγχώριων κρουσμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα καθυστερήσει να παραλάβει τις 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις που ήλπιζε να συγκεντρώσει μέχρι τα τέλη του έτους, προκειμένου να εμβολιάσει το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε κάθε χώρα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Το COVAX έχασε μεταξύ άλλων τις 400 εκατομμύρια δόσεις που περίμενε από το Serum Institute της Ινδίας, το οποίο παράγει το εμβόλιο της AstraZeneca. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Ινδία, όλη η παραγωγή διατέθηκε για τις εγχώριες ανάγκες. Μέχρι το τέλος του έτους, το COVAX εκτιμάται ότι θα έχει παραλάβει λιγότερες από 120 εκατ. δόσεις.

Στο μεταξύ, τα κρούσματα πήραν την ανιούσα και στην Αφρική, η οποία έχει παραλάβει μόνο 18,2 εκατ. δόσεις από τις 66 εκατ. δόσεις που περίμενε από το Covax μέχρι τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τους 1,2 δισεκατομμύρια κατοίκους της Αφρικής, μόνο το 2% έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο το 1% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση.

Το μόνο θετικό είναι ότι η Αφρικανική Ένωση εξασφάλισε, χάρη σε κονδύλια της Παγκόσμιας Τράπεζας, 400 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί τώρα ότι χωρίς την άμεση διάθεση εμβολίων ο κοροναϊός θα συνεχίσει να διαδίδεται σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.

«Οι χώρες με επαρκή αποθέματα πρέπει να δωρίσουν 250 εκατ. δόσεις για τον Σεπτέμβριο» λέει η Σούμια Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ.

Ο οργανισμός καλεί τώρα τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την προσπάθεια για εμβολιασμό του 10% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι τον Σεπτέμβριο και το 30% μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως φαίνεται, οι υπόλοιποι θα περιμένουν.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024