Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ναι» στις διαμαρτυρίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την ΔΟΕ

«Ναι» στις διαμαρτυρίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την ΔΟΕ

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή «χαλαρώνει» το πρωτόκολλο για τις διαμαρτυρίες αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Ένας από τους «πονοκέφαλους» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, είναι και η διαχείριση των διαμαρτυριών από  αθλητές, τις οποίες προσπαθεί να θέσει σε ένα πλαίσιο μέσω του «κανονισμού 50».

Ο «κανονισμός 50» της ΔΟΕ ουσιαστικά απαγορεύει κάθε είδους πολιτική, θρησκευτική και φυλετική διαμαρτυρία και προπαγάνδα κατά τη διάρκεια τω Ολυμπιακών Αγώνων, ειδικά στους αγωνιστικούς χώρους και στο Ολυμπιακό χωριό.

«Ναι» στη διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων από την USOPC

Με ανακοίνωση που εξέδωσε τον Ιούνιο η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών (USOPC) έκανε γνωστό ότι θα αμφισβητήσει τους κανόνες που απαγορεύουν στους αθλητές να διαμαρτύρονται για πολιτικά ζητήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακούγοντας τις «φωνές» δεκάδων αθλητών, αλλά και τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση του ρατσισμού, η εκτελεστική διευθύντρια της USOPC, Σάρα Χέρσλαντ, έγραψε στο Twitter απευθυνόμενη προς τους αθλητές:

«Σήμερα δημιουργώ μια ομάδα υπό την καθοδήγηση αθλητών, για να αμφισβητήσουμε τους κανόνες και τα συστήματα του δικού μας οργανισμού που δημιουργούν εμπόδια στην πρόοδο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην διαμαρτυρίας».

Αυτή η πρωτοβουλία, που παραβιάζει τους κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία απαγορεύει κάθε «πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική διαμαρτυρία ή προπαγάνδα» στους Αγώνες, προκύπτει από «ανοιχτές συζητήσεις» με δεκάδες Αμερικανούς αθλητές.

Πολλοί μίλησαν και συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλη τη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη. Ο 46χρονος Φλόιντ δεν επέζησε από τη σύλληψή του, αφού ένας λευκός αστυνομικός τον πίεζε με το γόνατό του στο λαιμό για περισσότερα από οκτώ λεπτά.

«Ο πόνος που ένιωσαν οι μαύροι αθλητές και η μαύρη κοινότητα -τις τελευταίες εβδομάδες και πάρα πολύ καιρό πριν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ- είναι απαράδεκτος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Χέρσλαντ στην επιστολή της.

«Το θάρρος σας είναι εμπνευσμένο. Για δεκαετίες μιλήσατε για ισότητα και ενότητα και θυσιάσατε τη στιγμή σας στο βάθρο για να ζητήσετε αλλαγή. Και δεν σας ακούσαμε και ανεχθήκαμε τον ρατσισμό και την ανισότητα. Λυπάμαι. Αξίζετε καλύτερα. Μετράτε. Η ζωή των μαύρων έχει σημασία», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Ήρθε η ώρα. Για να ακούσετε και να καταλάβετε. Για να κάνετε αυτό που πρέπει. Αποδεχτείτε ότι η καταπολέμηση της φυλετικής αδικίας είναι καθημερινό καθήκον όλων των ανθρώπων. Αλλάξτε τους κανόνες και επιτρέψτε να ακουστούν μαύρες φωνές».

Η «χαλάρωση» του πρωτοκόλλου της ΔΟΕ

Το αναθεωρημένο πρωτόκολλο της ΔΟΕ για το Τόκιο είναι ότι οι αθλητές θα έχουν το ελεύθερο να εκφράσουν την άποψή τους πριν και μετά τους αγώνες τους, αλλά όχι στο βάθρο.

Θα μπορούν να γονατίσουν πριν από έναν αγώνα για να αναδείξουν το θέμα των διακρίσεων απέναντι στους μη λευκούς, να εκφράσουν την άποψή τους στα ΜΜΕ και στις προσωπικές τους σελίδες στα social media αλλά και να φορέσουν μπλούζα με κάποιο σλόγκαν σε συνέντευξη Τύπου.

Αυτό που ακόμα είναι εκτός κανονισμών είναι η διαμαρτυρία στο βάθρο και η διαμαρτυρία μέσα στο Ολυμπιακό χωριό. Οι διαμαρτυρίες επίσης δεν θα πρέπει να στοχοποιούν άμεσα ή έμμεσα ανθρώπους, χώρες ή οργανώσεις και την αξιοπρέπεια αυτών ή να είναι «ενοχλητικές» προς τους άλλους αθλητές (π.χ η παρουσίαση μιας σημαίας παράλληλα με την ανακοίνωση μιας ομάδας άλλης χώρας).

Οι νέες αυτές γραμμές προέκυψαν από τη διαβούλευση της ΔΟΕ και συγκεκριμένα της επιτροπής αθλητών της, με αθλητές από όλον τον κόσμο.

«Αυτή ήταν η επιθυμία της πλειονότητας των αθλητών» δήλωσε η Κίρστι Κόβεντρι, η επικεφαλής της σχετικής επιτροπής της ΔΟΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χρόνο πριν η ΔΟΕ φαινόταν ανένδοτη σε αυτό το ζήτημα, τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα που έχουν αναδειχθεί παγκοσμίως δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα, πως δεν πέρασαν και από τους ίδιους τους αθλητές.

Η γυρισμένη πλάτης της Γκουέν Μπέρι

Έντονη συζήτηση προκάλεσε πιο πρόσφατα, η απόφαση της Αμερικανίδας σφυροβόλου Γκουέν Μπέρι να γυρίσει την πλάτη της στη σημαία των ΗΠΑ κατά την απονομή μετά την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η ίδια προχώρησε σε διευκρινίσεις κι έδωσε τη δική της διάσταση στη νέα ακτιβιστική δράση της, καταγγέλονταν πως οι διοργανωτές «έστησαν» το σκηνικό, ώστε να την εκθέσουν.

Ειδικότερα, η Γκουέν Μπέρι πήρε την τρίτη θέση στη σφυροβολία στα αμερικανικά τράιαλς στίβου, τους αγώνες επιλογής της ομάδας που θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο άθλημα στο Τόκιο.

Την ώρα που βρισκόταν στο βάθρο, μαζί με τις δύο πρώτες αθλήτριες, άρχισε να ακούγεται ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ. Η 31χρονη αθλήτρια και ακτιβίστρια έβαλε το χέρι της στον μηρό της, κούνησε τα πόδια της και τελικά έστριψε έτσι ώστε να κοιτά προς τις κερκίδες του σταδίου και όχι προς τη σημαία.

Λίγο προτού ολοκληρωθεί η ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου σήκωσε μια μαύρη μπλούζα της με το μήνυμα «Activist – Athlete» (Ακτιβίστρια – Αθλήτρια) και την έβαλε στο κεφάλι της.

Η κίνησή της αυτή δεν προκάλεσε αντιδράσεις από τις κερκίδες, αλλά αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης και δίχασε τους χρήστες στα social media. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η Μπέρι δεν πρέπει να αγωνιστεί στο Τόκιο «επειδή δεν σέβεται τη χώρα της», ενώ άλλοι στηρίζουν την επιλογή της.

Ανάμεσα στους δεύτερους είναι και η σφυροβόλος Ντιάνα Πράις που ήταν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου εκείνη τη στιγμή υποστήριξε τη συναθλήτριά της. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να λένε ό,τι θέλουν. Είμαι υπερήφανη για εκείνη», δήλωσε.

Αυτή δεν ήταν  η πρώτη φορά που μια κίνησή της στο βάθρο ανοίγει συζητήσεις. Στους Παναμερικανικούς αγώνες του 2019 η Μπέρι ύψωσε τη γροθιά της την ώρα της απονομής, μετά τη νίκη της στη σφυροβολία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδικία στη χώρα της επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024