Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι Topos μιλούν για το ιδιαίτερο όνομα τους και το πρώτο τους single

Οι Topos μιλούν για το ιδιαίτερο όνομα τους και το πρώτο τους single

Μας συστήνονται με το πρώτο τους single «tou topou»: ένα ποπ ανάλαφρο καλοκαιρινό κομμάτι στο οποίο η παράδοση συναντά το σήμερα, με στοιχεία από κρητική σούστα και με έντονες αναφορές να αντηχούν σε θάλασσες, ουρανούς, φαράγγια, τον ήλιο, τον έρωτα και το νησί τους, την Κρήτη

Οι Τόpos (ο «τόπος μου» στα ελληνικά σημαίνει το μέρος που κατάγομαι, οι ρίζες μου) είναι μια ελληνική μπάντα από το Ρέθυμνο Κρήτης.

Oι «Topos» έρχονται να φέρουν κάτι φρέσκο, αλλά και οικείο ταυτόχρονα. Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από την FM Records με τίτλο «Όλα σε μια θάλασσα», αποτελείται από 10 κομμάτια (5 διασκευές και 5 δικά τους) με ελληνικό στίχο σε παραδοσιακούς ρυθμούς και με πολλά σύγχρονα στοιχεία. Πρόκειται για ένα mainstream project, ελληνοφωνο με world στοιχεία. Είναι η νέα τάση του Νew age folk.

Μας συστήνονται με το πρώτο τους single «tou topou»: ένα ποπ ανάλαφρο καλοκαιρινό κομμάτι στο οποίο η παράδοση συναντά το σήμερα, με στοιχεία από κρητική σούστα και με έντονες αναφορές να αντηχούν σε θάλασσες, ουρανούς, φαράγγια, τον ήλιο, τον έρωτα και το νησί τους, την Κρήτη.

Δύο χρόνια περίπου ετοιμάζεται αυτό το μουσικό εγχείρημα. Όλα ξεκίνησαν όταν οι μουσικοί συναντήθηκαν για μια συνεργασία και από τότε είναι αχώριστοι. Όπου Topos βλέπεις «σπίτι».

Πώς προέκυψαν οι «Topos»;

Oι «Topos» προέκυψαν μετά από πολλά χρόνια συνεργασίας και έπειτα φιλίας. Συνεργαζόμασταν σε μαγαζιά στην Κρήτη αλλά και την Αθήνα και αισθανόμασταν όμορφα στη σκηνή όλοι μαζί, υπήρχε μία ασφάλεια μεταξύ μας και πραγματικά πάρα πολύ γέλιο. Είμαστε μία οικογένεια και με την παρότρυνση και τη βοήθεια της Μαρίας Κοκολάκη αποφασίσαμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Αυτό το βήμα, λοιπόν,  ήταν να βρούμε ένα όνομα, να συνεργαστούμε συνθετικά και στιχουργικά και να δημιουργήσουμε τους «Topos». Στον πρώτο μας δίσκο είμαστε όλοι από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο, γνωριστήκαμε όμως σε έναν τόπο αγαπημένο, το Ρέθυμνο, και σε αυτό τον τόπο δεθήκαμε μεταξύ μας, εξ’ ού και το όνομα. Όπου topos ο «τόπος μου» στα ελληνικά σημαίνει το μέρος που κατάγομαι, οι ρίζες μου.

Μιλήστε μας για το πρώτο σας single «tou topou». Ποια είναι η ιστορία του;

Η ιστορία του πρώτου μας single, μιλάει για τη ζωή στο Ρέθυμνο Κρητης. Πιστεύουμε ότι είναι μία αρκετά εκτενής περιγραφή του τόπου μας αλλά και του κάθε τόπου που ο καθένας έχει στο μυαλό του. Μιλάει για τις ομορφιές του τόπου αυτού, μα κυρίως όμως περιγράφει την καλοκαιρινή νησιωτική εμπειρία…όλα αυτά με μία γεύση καρπουζιού!

Ποια ήταν η έμπνευσή σας;

Η έμπνευση για το πρώτο κομμάτι ήταν να δημιουργήσουμε ένα κοινό έδαφος για το πού γνωριστήκαμε, για το πού ξεκινήσαμε, τα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα και τη συνεργασία μεταξύ μας. Αναφερόμαστε στην πόλη που κάποιοι από μας μεγαλώσαμε και οι υπόλοιποι «ξεμείναμε» εδώ, είτε επειδή γίναμε ερωτικοί μετανάστες, είτε λόγω σπουδών.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η καλλιτεχνική σας εξέλιξη μέσα στα χρόνια;

Αρχικά μία μικρή εξέλιξη, όπως για κάθε μουσικό, είναι να γράφει πλέον τη δική του μουσική και τους δικούς του στίχους. Εξέλιξη για μας είναι ότι καταφέραμε να το κάνουμε αυτό… να συνεργαστούμε πέντε τελείως διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικά ακούσματα και παρά τις αντιθέσεις μας, να δημιουργήσουμε κάτι που μας εκφράζει πολύ!

Ετοιμάζετε τον πρώτο σας δίσκο στην FM Records. Τι προσδοκίες έχετε;  Πώς είναι η δισκογραφία στην Ελλάδα σήμερα;

Γενικότερα οι προσδοκίες μας είναι να γράψουμε τη μουσική που μας αρέσει, την οποία ελπίζουμε να αγαπήσει ο κόσμος. Φυσικά μία από τις μεγαλύτερες προσδοκίες μας είναι να ξεπεράσουμε το Θρίλερ σε πωλήσεις (χα, χα, χα). Ωστόσο εύκολα μπορείς να παρατηρήσεις ότι η δισκογραφία δεν ήταν όπως είναι. Σήμερα δεν πωλούνται πλέον CD και το Next button είναι πολύ εύκολο στις μέρες μας. Από την άλλη  όμως, υπάρχει μία γενικότερη αισιοδοξία και μία θετική ανταπόκριση. Τα βινύλια ξεπέρασαν σε πωλήσεις τους δίσκους, οπότε τα πρώτα μας βήματα προσπαθούμε να είναι σταθερά και να αντικατοπτρίζουν τη αγάπη μας για αυτό που κάνουμε.

Ποια είναι τα πρότυπά σας στη μουσική;

Συγκεκριμένα στην μπάντα όλοι έχουμε διαφορετικά πρότυπα, όπως και διαφορετικά ακούσματα. Είναι αρκετοί οι καλλιτέχνες που θαυμάζουμε και Έλληνες και από άλλα μέρη του κόσμου. Ωστόσο όλοι μαζί σαν μπάντα έχουμε πάρει αρκετά στοιχεία της παράδοσης μας και ο καθένας έχει βάλει το λιθαράκι του, κάτι διαφορετικό. Προσπαθήσαμε κυρίως, να παντρέψουμε αντίθετα είδη μουσικής. Στο συγκεκριμένο δίσκο για παράδειγμα, πήραμε διαφορετικούς παραδοσιακούς ρυθμούς χωρίς τα κομμάτια να είναι αμιγώς παραδοσιακά. Πέρα από το λαούτο δεν έχουμε κάποιο άλλο παραδοσιακό όργανο.

Η μουσική από μόνη της είναι γλώσσα παγκόσμια άρα και πρότυπο, ανεξαρτήτου είδους.

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Θέλουμε να πάει καλά ο πρώτος μας δίσκος και να αγκαλιάσει το κοινό την προσπάθειά μας. Ωστόσο ήδη έχουμε ξεκινήσει να καλλιεργούμε τις ιδέες μας για τον επόμενο δίσκο ή και για επόμενα κομμάτια.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024