Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σιγκαπούρη: Γιατί θέλει να σταματήσει την καταμέτρηση κρουσμάτων κοροναϊού; - Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

Σιγκαπούρη: Γιατί θέλει να σταματήσει την καταμέτρηση κρουσμάτων κοροναϊού; – Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

Αν το πρόγραμμα που ανακοίνωσαν τρία μέλη της επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας πετύχει, το νησιωτικό κράτος ενδέχεται να γίνει διεθνές πρότυπο για την «επόμενη μέρα»

Καθώς τα κράτη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού προχωρούν εκ νέου σε αυστηρότερα μέτρα για να ανακόψουν τη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού, η Σιγκαπούρη έχει παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το πρόγραμμά της, που προτάθηκε από τρία μέλη της ομάδας εργασίας της Σιγκαπούρης για τον κοροναϊό, ενδέχεται να δώσει τέλος στα lockdown και τα μαζικά προγράμματα ιχνηλάτησης επαφών και να επιτρέψει την επιστροφή στα ταξίδια χωρίς καραντίνα και τις μεγάλες συναθροίσεις.

Άλλο ένα στοιχείο στο οποίο θα μπορούσε να δώσει τέλος; Η καταμέτρηση κρουσμάτων.

Η πρόταση αυτή απέχει δραματικά από το λεγόμενο «μοντέλο μηδενικής μετάδοσης» που ακολουθούν αρκετές χώρες και περιοχές στη «γειτονιά» της, και οι οποίες τα έχουν πάει μέχρι στιγμής εξαιρετικά στην αποτροπή των μεγάλων εξάρσεων.

Όμως το μοντέλο αυτό, που απαιτεί αυστηρά – και συχνά τιμωρητικά – μέτρα καραντίνας, θα είναι σχεδόν αδύνατον να διατηρηθεί καθώς οι νέες μεταλλάξεις του ιού θα εξαπλώνονται, ενώ δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, ισχυρίζονται τα μέλη της επιτροπής. Αντ΄ αυτού, υποστηρίζουν ότι είναι εφικτό να αρχίσουμε να ζούμε με τον κοροναϊό.

«Τα κακά νέα είναι ότι μπορεί να μην απαλλαγούμε ποτέ από τον κοροναϊό. Τα καλά νέα είναι ότι είναι εφικτό να ζούμε φυσιολογικά έχοντάς τον ανάμεσά μας», δήλωσε ο υπουργός εμπορίου της Σιγκαπούρης, Γκαν Κιμ Γιονγκ, ο υπουργός οικονομικών, Λόρενς Γουόνγκ και ο υπουργός υγείας, Ονγκ Γιε Κουνγκ σε συνέντευξη στους Straits Times την περασμένη εβδομάδα.

«Μπορούμε να μετατρέψουμε την πανδημία σε κάτι πολύ λιγότερο απειλητικό, όπως η γρίπη, και να συνεχίσουμε τις ζωές μας».

Το σχέδιο της πόλης-κράτους είναι σίγουρα φιλόδοξο, και θα μπορούσε να μετατραπεί σε πρότυπο για τα κράτη που αγωνιούν για την επιστροφή τους στην κανονικότητα, τα ταξίδια και τον τουρισμό – αλλά και να προσφέρει ελπίδα σε απεγνωσμένους πολίτες που δεν βλέπουν την ώρα να ξαναζήσουν κανονικά τις ζωές τους μετά από 18 μήνες περιορισμών.

Πώς θα το κάνουν;

Το κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι άλλο από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται σε τροχιά εμβολιασμού των δύο τρίτων των πολιτών της με την πρώτη έστω δόση μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ενώ σκοπεύει να έχει εμβολιάσει πλήρως το συγκεκριμένο ποσοστό μέχρι τις 9 Αυγούστου.

«Τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου λοίμωξης καθώς επίσης και μετάδοσης. Ακόμη και αν μολυνθείς, όμως, τα εμβόλια αποτρέπουν την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων», τόνισαν οι υπουργοί.

Καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες εμβολιάζονται, η Σιγκαπούρη θα αλλάξει τις μεθόδους επιτήρησης της πανδημίας. Ακολουθώντας τη λογική της επιτήρησης της επιδημίας της γρίπης, θα καταγράφει εκείνους που αρρωσταίνουν βαριά καθώς επίσης και τους αριθμούς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση απλής λοίμωξης, θα αναρρώνουν στο σπίτι.

«Ανησυχούμε λιγότερο για το ενδεχόμενο υπερβολικής πίεσης στο σύστημα υγείας μας», αναφέρουν οι υπουργοί.

Οι νέες, δυνητικά πιο μεταδοτικές παραλλαγές του κοροναϊού προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη, και οι υπουργοί πιστεύουν πως ενδέχεται να οδηγήσουν σε ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου, ενώ προτείνουν την καθιέρωση ενός πολυετούς εμβολιαστικού προγράμματος.

Αν και τα τεστ και η επιτήρηση παραμένουν απαραίτητα, οι υπουργοί προτείνουν την πραγματοποίηση τεστ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα πριν από πολυπληθείς εκδηλώσεις ή κατά την επιστροφή στη χώρα από το εξωτερικό και όχι με στόχο την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των στενών επαφών.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, οι υπουργοί υποστηρίζουν πως απαιτούνται ταχύτερες και ευκολότερες μέθοδοι εξέτασης, καθώς τα μοριακά τεστ απαιτούν πολύ χρόνο για να δώσουν αποτελέσματα.

Σε λίγο καιρό, περισσότερες θεραπείες για τον κοροναϊό θα είναι διαθέσιμες. Ήδη, οι υπουργοί παραπέμπουν σε θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τα βαριά περιστατικά επιταχύνοντας την ανάρρωση, αλλά και μειώνοντας τη σφοδρότητα των ασθενειών και τον αριθμό των θανάτων.

Επιπλέον, τονίζουν πως οι πολίτες θα πρέπει να σταθούν «κοινωνικά υπεύθυνοι» τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και αποφεύγοντας τα πλήθη όταν δεν αισθάνονται καλά, προκειμένου να μειώσουν τον ρυθμό μετάδοσης.

«Με τους εμβολιασμούς, τα τεστ, τις θεραπείες και την κοινωνική ευθύνη, ίσως στο άμεσο μέλλον να αντιδρούμε πολύ διαφορετικά όταν κάποιος κολλά κοροναϊό», σημείωσαν οι υπουργοί.

Άλλες χώρες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους

Η Σιγκαπούρη τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής πολύ καλά στη διαχείριση της πανδημίας, χάρη στους αυστηρούς ελέγχους των συνόρων της, την υποχρεωτική καραντίνα και την ιχνηλάτηση επαφών, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα γύρω από τις συναθροίσεις και τη χρήση μάσκας.

Έχει καταφέρει να περιορίσει εξάρσεις που σημειώθηκαν στο παρελθόν και στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, η πόλη των 5,7 εκατ. ανθρώπων κατέγραφε κατά μέσο όρο μόλις 18 κρούσματα την ημέρα και έχει θρηνήσει μόνο 36 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η νέα προσέγγιση που ετοιμάζεται να ακολουθήσει απέχει σημαντικά από τις στρατηγικές άλλων κρατών με αντίστοιχα σκορ, τα οποία όμως έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Αρκετές πολιτείες της Αυστραλίας έχουν επιστρέψει σε καθεστώς lockdown, ενώ η Νέα Ζηλανδία έχει αναφέρει ότι σκέφτεται να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ διέκοψε την ταξιδιωτική «φούσκα» με τη γειτονική της Αυστραλία εξαιτίας μιας έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Το Χονγκ Κονγκ, όπου επικρατεί δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια και μόλις το 21% των κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις επιβατικές πτήσεις από τη Βρετανία από την 1η Ιουλίου, εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, στην ενδοχώρα της Κίνας ενδέχεται να έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 1 δισ. δόσεις εμβολίων, όμως η κυβέρνηση σκέφτεται να κρατήσει κλειστά τα σύνορα για ένα χρόνο ακόμη.

Η πόλη Γκουανγκζού, ένας σημαντικός κόμβος διεθνών ταξιδιών, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός τεράστιου κέντρου καραντίνας, δυναμικής 5.000 κλινών για να στεγάζει τους ταξιδιώτες και τις στενές επαφές κρουσμάτων, εξαιτίας του φόβου για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Global Times.

Με πληροφορίες από CNN

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024