Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο έλεος της πανδημίας η Βόρεια Κορέα; Μυστηριώδης δήλωση του Κιμ για «μείζονα κρίση»

Στο έλεος της πανδημίας η Βόρεια Κορέα; Μυστηριώδης δήλωση του Κιμ για «μείζονα κρίση»

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης επέπληξε κορυφαίους αξιωματούχους για σοβαρά λάθη στην πρόληψη της Covid-19

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέπληξε κορυφαίους αξιωματούχους για λάθη στην πρόληψη της Covid-19 που προκάλεσαν «μείζονα κρίση», μια ασυνήθιστη δήλωση που δείχνει να φέρνει το φάσμα της πανδημίας πάνω από μια χώρα που δύσκολα θα μπορούσε να τη διαχειριστεί.

Οι αναφορές των κρατικών μέσων δεν διευκρινίζουν ποια ήταν τα επίμαχα παραπτώματα που ανάγκασαν τον Κιμ να συγκαλέσει συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές εκτίμησαν ότι η Βόρεια Κορέα δείχνει να αντιμετωπίζει επιδημία κοροναϊού.

Η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ έχει διαβεβαιώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι δεν έχει εντοπίσει ούτε ένα κρούσμα κοροναϊού, ένας ισχυρισμός που αμφισβητείται από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του Κιμ έχει περιγράψει την αντιμετώπιση πανδημίας ως «ζήτημα εθνικής επιβίωσης» και έχει περιορίσει τις διασυνοριακές μετακινήσεις και το εμπόριο. Τα μέτρα έπληξαν περαιτέρω μια οικονομία που είχε γονατίσει από τις διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε ότι ο Κιμ έπαυσε ένα μέλος του προεδρείου του πολιτικού γραφείου, το οποίο αποτελείται από τον Κιμ και τέσσερις άλλους κορυφαίους αξιωματούχος.

Ακόμα, ο βορειοκορεάτης ηγέτης επέπληξε άλλους αξιωματούχους για ανικανότητα κιαι ανευθυνότητα στην εφαρμογή των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ είπε πως «ανώτεροι αξιωματούχοι επιφορτισμένοι με σημαντικές κρατικές υποθέσεις αμέλησαν την εφαρμογή σημαντικών αποφάσεων για τη λήψη οργανωτικών, θεσμικών, υλικών, επιστημονικών και τεχνολογικών μέτρων που απαιτεί η επείγουσα κρατική εκστρατεία πρόληψης της επιδημίας».

Αυτό «προκάλεσε μείζονα κρίση και σοβαρές συνέπειες όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας του κράτους και του λαού».

Μιλώντας στο Associated Press, ο Χονγκ Μιν, αναλυτής του Ινστιτούτου Εθνικής Ενοποίησης στη Σεούλ, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του Κιμ υποδηλώνουν πως «κάτι σοβαρό έχει συμβεί. Μπορεί να σημαίνει μαζικά κρούσματα ή κάποια κατάσταση που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο έκθεσης πολλούς ανθρώπους».

Εκτίμησε παράλληλα πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραδεχτεί ποτέ η Βόρεια Κορέα έστω και μια λοίμωξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τσεόνγκ Σεόνγκ-Τσανγκ, αναλυτή στο Ινστιτούτο Σεζόνγκ της Σεούλ, ο οποίος εκτίμησε ότι επιδημίες ενδέχεται να έχουν ξεσπάσει κοντά στα σύνορα με την Κίνα.

Άλλοι ειδικοί δήλωσαν πάντως ότι ο Κιμ ίσως ετοιμάζεται για πολιτικό ξεκαθάρισμα προκειμένου να ενισχύσει την εξουσία του εν μέσω πανδημίας, ή μπορεί να αντιδρούσε σε περιστατικά παράνομων εμπορικών δοσοληψιών που αψήφησαν τα προληπτικά μέτρα.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανέφερε πως έχει υπόψη του τις αναφορές των βορειοκορεατικών μέσων αλλά δεν επιθυμεί να προβεί σε άλλες εκτιμήσεις.

Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω αβεβαιότητας για την προμήθεια εμβολίων. Αξιωματούχοι του COVAX, του προγράμματος του ΟΗΕ για τη διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, ανέφεραν τον Φεβρουάριο ότι η Βόρεια Κορέα επρόκειτο να λάβει 1,9 εκατομμύρια δόσεις, αριθμός που δεν επαρκεί για τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της. Η παράδοση προγραμματιζόταν για το πρώτο εξάμηνο του έτους αλλά καθυστερεί λόγω της παγκόσμιας έλλειψης εμβολίων.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024