Λένε ότι ο θηλασμός εκτός από τροφή αποτελεί για το νεογέννητο και τον πρώτο του εμβολιασμό. Πράγματι, το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών δεν αρκεί για να τα προστατέψει από τυχόν λοιμώξεις και η εξέλιξη έχει προικίσει το μητρικό γάλα με πολλά προσόντα. Για την ακρίβεια, με την έναρξη του θηλασμού τα Β λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας εγκαθίστανται στον μαστό, όπου και παράγουν χιλιάδες αντισώματα ανά δευτερόλεπτο.

Τα προερχόμενα από τη μητέρα αντισώματα τα οποία εντοπίζονται στο μητρικό γάλα δεν περνούν στο αίμα των νεογέννητων. Επιστρώνουν όμως τη στοματική κοιλότητα και το έντερο και εκτιμάται ότι η αυξημένη συγκέντρωσή τους σε αυτά τα κομβικής σημασίας σημεία του οργανισμού αποτρέπει την είσοδο των παθογόνων. Στη δράση τους αυτή αποδίδουν οι επιστήμονες ευρήματα σύμφωνα με τα οποία τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους έξι πρώτους μήνες της ζωής τους εμφανίζουν λιγότερες ωτίτιδες και λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σχέση με εκείνα που δεν θηλάζουν.

Ισχύει άραγε το ίδιο και για τα αντισώματα ενάντια στον SARS-CoV-2; Σε αυτό το ερώτημα θα ήθελαν σαφή απάντηση τα περίπου 100 εκατομμύρια θηλαζουσών μητέρων του πλανήτη! Καθώς ούτε οι εγκυμονούσες ούτε οι θηλάζουσες μητέρες περιλαμβάνονται σε κλινικές μελέτες, το ίδιο συνέβη και με τα εμβόλια ενάντια στον SARS-CoV-2, αφήνοντας μετέωρο αυτό το ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού. Ευτυχώς όμως, μια σειρά μεταγενέστερων μελετών ήρθε να προστεθεί στις αρχικές. Τα συμπεράσματα από αυτές, τα οποία αφορούσαν τα mRNA εμβόλια, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά: τόσο οι εγκυμονούσες όσο και οι θηλάζουσες μητέρες που συμμετείχαν σε πρόσφατη αμερικανική μελέτη ανέπτυξαν υψηλούς τίτλους αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό (υψηλότερους σε σχέση με μητέρες που είχαν νοσήσει), ενώ τα αντισώματα εντοπίστηκαν τόσο στον πλακούντα όσο και στο μητρικό γάλα.

Βεβαίως το βασικό ερώτημα δεν είναι αν υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα αλλά αν μπορούν να προστατέψουν το νεογέννητο. Προφανώς δεν θα εκτεθούν μωρά στον ιό για να ληφθεί απάντηση στο ερώτημα! Θα περιοριστούμε στην έμμεση απάντηση (όπως αυτή προέκυψε από μία ολλανδική και μία αμερικανική μελέτη) ότι τα αντισώματα στο γάλα των μητέρων που είχαν νοσήσει με COVID-19 εξουδετερώνουν τον ιό σε εργαστηριακές συνθήκες. Αντίστοιχες μελέτες με εμβολιασμένες μητέρες είναι σε εξέλιξη στο Ισραήλ και τα αποτελέσματά τους αναμένονται με μεγάλη ανυπομονησία.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr