Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίκο Τουλιάτο, πώς είναι να παίζεις κρουστά και να τραγουδά η Πέγκυ Ζήνα;

Νίκο Τουλιάτο, πώς είναι να παίζεις κρουστά και να τραγουδά η Πέγκυ Ζήνα;

Ο κορυφαίος κρουστός μλά στο in.gr για αυτήν την συνεργασία, αλλά και την μουσική του πορεία μες στα χρόνια

Ο κορυφαίος κρουστός και δημιουργός της percussive ensemble ΗΧΟΔΡΑΣΗ, Νίκος Τουλιάτος µε την 52χρονη περιπέτεια του στους δρόμους της τέχνης και της μουσικής, παρέα µε σπουδαίους συνταξιδιώτες και έχοντας ως αποκορύφωμα τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, συναντά την Πέγκυ Ζήνα, αυτή τη σπουδαία λαϊκή φωνή, και τον εξαιρετικό ενορχηστρωτή Γιώργο Ζαχαρίου, για μία μοναδική βραδιά-έκπληξη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 28 Ιουνίου και ώρα 21:30.

Μαζί τους, μία διεθνής ομάδα μουσικών που αποτελείται από εννέα κρουστούς, τρεις κηµπορντίστες και µία φωνή, από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αργεντινή.

Ο Νίκος Τουλιάτος, ο Γιώργος Ζαχαρίου και η Πέγκυ Ζήνα, τρες μουσικοί προερχόμενοι από τελείως διαφορετικές αφετηρίες και μεγάλη προσωπική πορεία, συμπράττουν για να ταξιδέψουν το κοινό σε µία πανδαισία ηχοχρωμάτων που περιλαμβάνει στιγμές από την προσωπική πορεία του καθενός σε ένα κοινό αποτέλεσμα, κάτω από μια νέα και ιδιαίτερη και ματιά. Ένα ταξίδι µε όχημα όμορφα τραγούδια και ιδιαίτερους αυτοσχεδιασμούς, σε ένα υπέροχο ηχοτοπίο που θα κυριαρχούν τα κρουστά και η φωνή.

Η Πέγκυ Ζήνα δήλωσε για αυτή την ανατρεπτική συνεργασία:

«Ο Νίκος Τουλιάτος με την Ομάδα του «Ηχόδραση», πανδαισία τυμπάνων και κρουστών με ήχους και χρώματα απ’ τη γη μέχρι τον ουρανό, μαζί με 4 πλήκτρα σε ενορχήστρωση του Γιώργου Ζαχαρίου … κι εμένα! Με αγαπημένα μας τραγούδια σπουδαίων δημιουργών που τα αγαπήσατε είτε με την δική μου φωνή ή άλλων συναδέλφων σε μια διαφορετική παράσταση στην υπέροχη Τεχνόπολη με τίτλο «Κάτω απ’ την ομπρέλα σου»…

Φανταστείτε την ομπρέλα σαν έναν αρχηγό οικογένειας…που προστατεύει κι αγκαλιάζει όλα τα μέλη της… όλα τα παιδιά… διαφορετικά μεταξύ τους… το καθένα με τη δική του πορεία και τον δικό του χαρακτήρα… σαν τα τραγούδια… όλα όμως κάτω απ’ την ομπρέλα της ίδιας οικογένειας… που δεν είναι άλλη απ’ την ΑΓΑΠΗ για την μουσική… τη γλώσσα του Θεού. Σας περιμένουμε στις 28/6 να τα ξορκίσουμε όλα! Σας αγαπώ πολύ.»

Ο Νίκος Τουλιάτος μίλησε στο in.gr λίγες μέρες ριν την μεγάλη συναυλία.

Πού συνίσταται η μαγεία των κρουστών για εσάς; 

Είναι το πρώτο μέσο επικοινωνίας μαζί με την φωνή. Είναι τα όργανα που χρησιμοποιούνται από τον πόλεμο μέχρι την ψυχοθεραπεία, από την θεραπεία, μέχρι την παιδαγωγική..

Γράφετε: «Υπήρξα ναυτικός, λαντζέρης, αγρότης, παιδί για όλες τις δουλειές, δούλεψα σε συνεργεία, χρωματοπωλεία, ναυπηγεία. Πήρα όλα τα μεγάλα ρίσκα.

Βρέθηκα σε σχολή μονίμων του πολεμικού ναυτικού. Υπηρέτησα τη θητεία μου το Ναυτικό 38 μήνες.» Τι κρατάτε πιο ακριβό και πολύτιμο από την περίοδο αυτή;
Το πιο σημαντικό ήταν το ότι ήμουν ναυτικός. Ήμουν 14 ετών όταν ταξίδεψα κυριολεκτικά στα πέρατα του κόσμου με ότι σημαίνει αυτό για την διαμόρφωση της στάσης ζωής μου. Τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο στη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε τι προσθέτει ένα καινούργιο χρώμα που ολοκληρώνει τον πίνακα.

Ποια παράσταση που έχετε δώσει θυμάστε ακόμα ως πολύ ξεχωριστή και ανεπανάληπτη;

Δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα και να πω με σιγουριά, αν και σίγουρα υπήρξαν κάποιες λίγες στιγμές που ήταν ανεπανάληπτες και μοναδικές.

Τι…δουλειά έχει η ΗΧΟΔΡΑΣΗ με την Πέγκυ Ζήνα; Ποιο είναι το σημείο συνάντησής σας;

Το έχω πει πολλές φορές. Την Πέγκυ την έβλεπα σε διάφορα αφιερώματα και μου άφηνε τέτοια όμορφη αίσθηση που το τηλεφώνημα ήταν απόλυτα φυσιολογική συνέπεια. Και είμαι ευτυχής που την γνώρισα. Η Πέγκυ έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει μια πολύ καλή και δημιουργική συνεργασία. Μου αρέσουν τα μη δεδομένα. Δεν με απασχολεί καθόλου η όποια εμπορική επιτυχία. Εξάλλου το έχω αποδείξει τόσα χρόνια.

Και αυτή η δική μου προσωπική πορεία με τις εκατοντάδες συνεργασίες στην διάρκεια της συναντήθηκε σε μια κρίσιμη στροφή με την πορεία της Πέγκυς. Μια πορεία με αφιερώματα σε σημαντικούς συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάριος Τόκας κ.α. και ή συνεργασία της με το βουνό όπως τον αποκαλεί η ίδια τον Δημήτρη Μητροπάνο. Το βήμα έγινε. Απόμενε μια συνάντηση. Και αυτή έγινε. Τόσο απλά.

Έχετε κάνει, πάντως, λαμπρές συνεργασίες. Μια προσωπική μου αγαπημένη, επιτρέψτε μου να σας πω, είναι αυτή με την Σαβίνα Γιαννάτου, οι Θαλασσογραφίες. Τι έχετε να θυμηθείτε από την συνύπαρξή σας; Θα ήθελα ακόμα μια σκέψη για τον Μάνο Λοϊζο και άλλη μια για τον Δημήτρη Λάγιο με τους οποίους έχετε συνεργαστεί.

Για την Σαβίνα τι να πω περισσότερο από την πορεία της που τα έχει πει όλα. Με την Σαβίνα βρεθήκαμε σε μια δική μου σόλο παράσταση. Την κάλεσα να ανέβει. Και αυτό που συνέβη εκεί εκείνη την στιγμή έγινε το cd MASCO και εκατοντάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα για αρκετά χρόνια. Επικοινωνήσαμε αμέσως, απλά χωρίς πολλές κουβέντες. Και απλά συνέβη. Με τον Μάνο Λοϊζο γυρίσαμε όλη την Ελλάδα με συναυλίες μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Χρήστο Λεοντή. Ο Μάνος ήταν απλός, ήρεμος, γλυκός άνθρωπος. Και βέβαια είχε πολλά να δώσει ακόμα, όπως και ο Δημήτρης Λάγιος. ‘Ενας ευαίσθητος άνθρωπος και δημιουργός. Ιδιαίτερος που δεν πρόλαβε. Με τον Δημήτρη είχαμε πολύχρονη συνεργασία. Έφυγε πολύ νωρίς δυστυχώς.

Υφίσταται ελληνικότητα στα κρουστά; Ο ήχος τους, υπό περιστάσεις, δημιουργεί μια αρχέγονη αίσθηση μυσταγωγίας… 

Τα κρουστά είναι οι πλουσιότερη σε ποικιλία οικογένεια οργάνων. Υπάρχουν σε όλους τους πολιτισμούς, φυλές, παραδόσεις, σύγχρονη μουσική, συμφωνική, Jazz, Rock, κλπ Στην ελληνική παράδοση υπάρχει μεγάλος πλούτος από κρουστά όργανα. Και πραγματικά είναι τα αρχέγονα μέσα μαζί με την φωνή. Δεν υπάρχει τελετή κάθε είδους χωρίς την αίσθηση της μυσταγωγίας που προκαλούν τα κρουστά. Η Πυθία χτυπούσε το Κύμβαλο (Gong) πριν δώσει τον χρησμό. Στην Yoga χρησιμοποιούνται επίσης πολύ καθοριστικά τα gong κ.α.

 Θεωρείτε ότι είναι υποτιμημένα ως μουσικά όργανα;

Ήταν. Τώρα όχι. Δεν θα χαρίσω σε πολλούς αυτή την αλλαγή, και ας ακούγεται εγωιστικό. Σε κάποια πράγματα ναι, διεκδικώ τον χώρο που μου αναλογεί.

Πόσο δύσκολο είναι να μάθει κανείς να παίζει κρουστά;

Είναι το ευκολότερο και δυσκολότερο όργανο που υπάρχει. Γιατί απλά δεν θέλεις καμία εκπαίδευση για να επικοινωνήσεις με τον ρυθμό και με το ήχο. Αλλά για να παίξεις μουσική με μέταλλα, δέρματα και ξύλα είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Δεν σε βοηθάνε τα αντικείμενα κάθε είδους που και ένα μικρό παιδί μπορεί να χτυπήσει για να βγάλεις όποιο συναίσθημα. Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλός είναι ο Μουσικός που τα χρησιμοποιεί.

Ποιος φυσικός ήχος σας εμπνέει περισσότερο και τι μουσική ακούτε αυτήν την περίοδο συγκεκριμένα;

Οι ήχοι της φύσης είναι μαγικοί. Εάν κλείσεις τα μάτια σου στην παραλία, δίπλα σε ένα ποτάμι, στην βροχή, στον αέρα θα δεις εικόνες εκπληκτικές και κυρίως θα ακούσεις ρυθμικά μοτίβα εκπληκτικά. Η μουσική που ακούω είναι πολλά και διαφορετικά είδη που έχουν να κάνουν με την συνολική μου αισθητική.

Ο Νίκος Τουλιάτος εν μέσω μέθεξης

Τι θα θέλατε να λένε οι άνθρωποι για εσάς όταν, σε πολλά χρόνια από σήμερα, ταξιδέψετε έξω από την ζωή;

Ότι έζησα την ζωή μου με πολλά δημιουργικά λάθη.

Πληροφορίες

Νίκος Τουλιάτος & Πέγκυ Ζήνα στην Τεχνόπολη

Ενορχήστρωση: Γιώργος Ζαχαρίου

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ώρα προσέλευσης: 20:30

Ώρα έναρξης: 21:30

Συµµετέχουν…

Ομάδα Κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ

Κυριακή Τσακιρίδου, Simone Mongelli, Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος, Θοδωρής Ψυχαλής, Μαρία Παντελάκη, Μαριάνθη Ντάλλα, Σίσσυ Πιντέλλα, Stefano Attanasio, Σόλης Μπαρκής, Demian Gomez, Νεφέλη Τουλιάτου

Παύλος Βαλλιανάτος πλήκτρα

Ηλίας Καλούδης πλήκτρα

Βαγγέλης Τούντας πλήκτρα, βιολί

Χάρης Γεωργίου φωνητικά

Στεφανία Ρίζου φωνητικά

Μιχάλης Μόσχου φωνητικά

Παραγωγή: Α.Μ.Κ.Ε. ΗΧΟΔΡΑΣΗ

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

(Δεν θα λειτουργούν τα ταμεία την ημέρα της συναυλίας, η προπώληση θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.)

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024