Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους Δελφούς, για τον

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους Δελφούς, για τον «Ευρυπίδη Μαινόμενο» του Χριστοφή

Το έργο βασίζεται στη ζωή του Ευριπίδη και διαδραματίζεται στο σπήλαιο της Σαλαμίνας

Η Καλλιτεχνική εταιρεία “Labillusions” παρουσίασε το θεατρικό έργο «Ευριπίδης Μαινόμενος» του Χριστόφορου Χριστοφή σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά και μουσική σύνθεση ερμηνεία Νίκου Ξανθούλη στην έναρξη των εκδηλώσεων των Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021, που πραγματοποιούνται από τις 11 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου 2021 με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του ΕΟΤ.

Οι δράσεις αφιερώνονται στον Άγγελο Σικελιανό και το έργο του, με αφορμή τα 70 χρόνια από το θάνατό του, ενώ προσεγγίζουν και τον καθοριστικό ρόλο της συζύγου του Εύας Πάλμερ στο κοινό όραμά τους για τις Δελφικές Εορτές.

Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία παρευρέθηκε στους Δελφούς και στο θέατρο Φρύνιχος κατά την έναρξη του Φεστιβάλ παρακολουθώντας την παράσταση και συγχαίροντας θερμά τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης.

Το έργο βασίζεται στη ζωή του Ευριπίδη και διαδραματίζεται στο σπήλαιο της Σαλαμίνας, όπου έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο τον Σεπτέμβριο του 2020. Βιντεοσκοπήθηκε τον Απρίλιο του 2021 στη Σαλαμίνα με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο «Ευριπίδης Μαινόμενος» αποτελεί μέρος της τριλογίας «Ευριπίδου απόκρυφος βίος» και συμπεριλαμβάνεται στον τόμο «Ευριπίδης Μαινόμενος και άλλα θεατρικά έργα» του Χριστόφορου Χριστοφή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκα.

Ο Ευριπίδης (Δημήτρης Πετρόπουλος) μένει στη Σαλαμίνα μαζί με τον δούλο του Δάο (Δημήτρης Μαύρος). Απογοητευμένος από την πολιτική κατάσταση της εποχής, αλλά και τις ατυχίες στην προσωπική του ζωή, αποφασίζει να φύγει στο βορρά, καλεσμένος του βασιλιά Αρχελάου. Προσμένει με ανυπομονησία την επίσκεψη του Σωκράτη και του μαθητή του, του Αντισθένη (Γιάννης Λασπιάς), για να του δώσει ένα αντίγραφο του «Ορέστη», της τελευταίας του τραγωδίας.

Η απογοήτευσή του είναι μεγάλη, όταν ο Αντισθένης καταφθάνει στη Σαλαμίνα χωρίς τον Σωκράτη, έχοντας μαζί του τη Σελάνα (Βερόνικα Αργέντζη), εταίρα από τη Μίλητο. Στις μεταξύ τους συζητήσεις σχολιάζονται με κριτική, ειρωνική και φιλοσοφική διάθεση πρόσωπα, γεγονότα και όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Αθήνα προς το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου και μετά από αυτόν, όταν η Αθηναϊκή συμμαχία έχει ηττηθεί.

Η παράσταση θα επαναληφθεί στο Πέτρινο Θεατράκι Σεληνίων στη Σαλαμίνα στις 4 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Η ταυτότητα της παράστασης

«Ευριπίδης Μαινόμενος»
Τραγικοκωμωδία – Παιχνίδι των Γρίφων
Διάρκεια: 135 λεπτά

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Χριστόφορος Χριστοφής
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφική – Ενδυματολογική Επιμέλεια – Φωτισμοί: Νίκος Χατζηπαπάς
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Νίκος Ξανθούλης
Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφία: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Μακιγιάζ – Ηair Styling: Διονυσία Κωνσταντίνου
Βοηθός σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου
Επικοινωνία – δημόσιες σχέσεις: Culture Press
Παραγωγή: Labillusions
Ερμηνεύουν οι: Γιάννης Λασπιάς (Αντισθένης), Νίκος Ξανθούλης (μουσικός), Δημήτρης Πετρόπουλος (Ευριπίδης), Δημήτρης Μαύρος (Δάος), Βερόνικα Αργέντζη (Σελάνα)

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024