Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρυπτονομίσματα: Πράσινη λύση ή απειλή για το περιβάλλον;

Κρυπτονομίσματα: Πράσινη λύση ή απειλή για το περιβάλλον;

Μπορεί όλοι να μιλούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των crypto, αλλά ο ΟΗΕ έχει άλλη άποψη

Οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin έχουν καλυφθεί ευρέως στον τύπο τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες και η αστάθεια τους έχει επισημανθεί επίσης ως αιτία ανησυχίας.

Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι το blockchain, η τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από αυτά τα διαδικτυακά νομίσματα, μπορεί να ωφελήσει πολύ αυτούς που καταπολεμούν την κλιματική κρίση και να συμβάλουν στην επίτευξη μιας πιο βιώσιμης παγκόσμιας οικονομίας.

Ένας «άσκοπος τρόπος χρήσης ενέργειας»;

Το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για την τροφοδοσία του δικτύου Bitcoin είναι εκπληκτικό: ο Tim Berners-Lee, ο οποίος θεωρείται ως εφευρέτης του World Wide Web, έχει φτάσει στο σημείο να περιγράψει την «εξόρυξη Bitcoin» ως «έναν από τους βασικούς άσκοπους τρόπους χρήσης ενέργεια.”

Τα bitcoin δεν υπάρχουν ως φυσικά αντικείμενα, αλλά τα νέα νομίσματα «εξορύσσονται» ή τίθενται σε κυκλοφορία, μέσω μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει τη χρήση ισχυρών υπολογιστών για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων. Αυτή η διαδικασία απαιτεί τόσο μεγάλη ενέργεια, ώστε το δίκτυο Bitcoin εκτιμάται ότι καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν και των Κάτω Χωρών.

Και, καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος, η εξόρυξη Bitcoin μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει υπεύθυνη για την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την αλλαγή του κλίματος

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για κάθε συναλλαγή, η οποία είναι τεράστια σε σύγκριση με τις παραδοσιακές πιστωτικές κάρτες: για παράδειγμα, κάθε συναλλαγή Mastercard εκτιμάται ότι χρησιμοποιεί μόλις 0,0006 kWh (κιλοβατώρες), ενώ κάθε συναλλαγή Bitcoin καταναλώνει 980 kWh, περίπου όσο χρειάζεται ένα μέσο σπιτι στον Καναδά για περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

Ένας σημαντικός μοχλός αειφόρου ανάπτυξης;

Παρά τα ζητήματα αυτά, οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία που τα τροφοδοτεί (blockchain) μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην πραγματικότητα να βελτιώσουν τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Μία από τις πιο χρήσιμες πτυχές των κρυπτονομισμάτων, όσον αφορά τον ΟΗΕ, είναι η διαφάνεια.

Επειδή η τεχνολογία είναι ανθεκτική σε παραβιάσεις και απάτες, μπορεί να παρέχει μια αξιόπιστη και διαφανή καταγραφή συναλλαγών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές με αδύναμους θεσμούς και υψηλά επίπεδα διαφθοράς.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ( WFP ), ο μεγαλύτερος οργανισμός του ΟΗΕ που παρέχει χρήματα για ανθρωπιστικούς λόγους, διαπίστωσε ότι το blockchain μπορεί να διασφαλίσει ότι τα μετρητά θα φτάσουν σε όσους το χρειάζονται περισσότερο.

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Πακιστάν έδειξε ότι ήταν δυνατό για το WFP να στείλει μετρητά απευθείας στους δικαιούχους, με ασφάλεια και γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να περάσει από μια τοπική τράπεζα. Το έργο, Building Blocks, δοκιμάστηκε επίσης επιτυχώς σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ιορδανία, διασφαλίζοντας ότι το WFP θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο διαδικτυακό αρχείο κάθε συναλλαγής.

Εάν αυτό μπορεί να λειτουργήσει για πρόσφυγες, μπορεί επίσης να λειτουργήσει και για άλλες μειονεκτούσες, ευάλωτες ομάδες. Οι συντάκτες μιας έκθεσης από την περιβαλλοντική υπηρεσία του ΟΗΕ, UNEP , προτείνουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βελτιώσει τα προς το ζην των συλλεκτών αποβλήτων, οι οποίοι ζουν στην άτυπη οικονομία.

Ένα διαφανές σύστημα παρακολούθησης, λέει η έκθεση, θα μπορούσε να εντοπίζει με ακρίβεια πού και πώς χρησιμοποιούνται τα ανακτημένα απόβλητα, καθώς και να προσδιορίζει ποιος τα πήρε, διασφαλίζοντας ότι οι σωστοί άνθρωποι ανταμείβονται για τις προσπάθειές τους.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση

Το δυναμικό του blockchain στην προστασία του περιβάλλοντος έχει δοκιμαστεί σε πολλά άλλα έργα, από τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς. Αυτά κυμαίνονται από ένα εργαλείο για την εξάλειψη της παράνομης αλιείας στη βιομηχανία τόνου, που αναπτύχθηκε για το World Wide Fund for Nature (WWF), έως μια πλατφόρμα (CarbonX) που μετατρέπει τις μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε κρυπτογράφηση που μπορεί να αγοραστεί και να πωληθεί, παρέχοντας σε κατασκευαστές και καταναλωτές οικονομικό κίνητρο να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

Για τη Σύμπραξη DTU της UNEP (συνεργασία μεταξύ του UNEP, του Πολυτεχνείου της Δανίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας), υπάρχουν τρεις βασικοί τομείς όπου το blockchain μπορεί να επιταχύνει τη δράση για το κλίμα: στη διαφάνεια, στη χρηματοδότηση του κλίματος και στις αγορές καθαρής ενέργειας.

Τα στοιχεία για τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε πολλές χώρες, λέει η Σύμπραξη, είναι ελλιπή και αναξιόπιστα. Οι λύσεις Blockchain θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν διαφανή, αξιόπιστο τρόπο για να δείξουν πώς τα έθνη αναλαμβάνουν δράση για να μειώσουν τις επιπτώσεις τους στο κλίμα.

Η χρηματοδότηση του κλίματος – επενδύσεις που συμβάλλουν στην επιβράδυνση του ρυθμού της αλλαγής του κλίματος – θα μπορούσε να ενισχυθεί, εάν κλιμακωθούν οι αγορές άνθρακα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες να μεταβούν σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Και το blockchain θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μέρος της επιτάχυνσης της απορρόφησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή. Καθώς αυτές οι πηγές είναι, από τη φύση τους αποκεντρωμένες, χρειάζονται νέες μορφές ενεργειακών αγορών.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία αυτών των αγορών και να τερματίσουν την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Εύρεση λύσεων χαμηλής ενέργειας

Παρά όλα αυτά τα πιθανά οφέλη, η τεράστια κατανάλωση ενέργειας που σχετίζεται με την τεχνολογία είναι ένα από τα κύρια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και πολλοί παράγοντες της βιομηχανίας εργάζονται για τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος.

Για παράδειγμα, το Ίδρυμα Ethereum, ο οργανισμός πίσω από το Ethereum cryptocurrency, εργάζεται για έναν νέο τρόπο επαλήθευσης συναλλαγών. Με τη μετάβαση σε μια διαφορετική μέθοδο (που ονομάζεται Proof of Stake ή PoS), το Ίδρυμα λέει ότι το ενεργειακό κόστος κάθε συναλλαγής θα μπορούσε να μειωθεί κατά 99,95 τοις εκατό.

Ταυτόχρονα, πολλοί παίκτες του κλάδου θέλουν να διασφαλίσουν ότι κάθε ενέργεια που καταναλώνεται από τη βιομηχανία είναι εντελώς απαλλαγμένη από άνθρακα.

Τον Απρίλιο του 2021, τρεις σημαντικοί οργανισμοί (το Ίδρυμα Ιστού Ενέργειας, το Ινστιτούτο Rocky Mountain και η Συμμαχία για Καινοτόμους Κανονισμούς), δημιούργησαν το Crypto Climate Accord, το οποίο υποστηρίζεται από οργανισμούς που καλύπτουν τους τομείς του κλίματος, της χρηματοδότησης, των ΜΚΟ και της ενέργειας.

Ο στόχος της Συμφωνίας είναι να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές στην παγκόσμια βιομηχανία κρυπτογράφησης έως το 2030.

Τα σκαμπανεβάσματα

Τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές τεχνικές και πολιτικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως φαίνεται από την ασταθή φύση ορισμένων από τις πιο γνωστές εκδόσεις.

Ένα μόνο Tweet από τον δισεκατομμυριούχο τεχνολογίας Elon Musk, μπορεί να προκαλέσει αύξηση ή πτώση της αξίας του Bitcoin. Το Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε τα σχέδια να κάνει νόμιμο χρήμα Bitcoin τον Ιούνιο, ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για καταστολή της εξόρυξης Bitcoin. Ενώ ένα άλλο νόμισμα κρυπτογράφησης, το Dogecoin, έχει επίσης διαπραγματευτεί εκτενώς, με τεράστια, ευρέως αναφερόμενα άλματα και πτώσεις στην αξία του (και πάλι, εν μέρει χάρη στις δηλώσεις του κ. Musk), παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ως αστείο.

Ωστόσο, πολλοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν τελικά, επιτρέποντας στα κρυπτονομίσματα και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία που βασίζονται στο blockchain, να περάσουν στο mainstream: μια σειρά κεντρικών τραπεζών σχεδιάζουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα και τα λεγόμενα «stablecoins», τα οποία μπορούν να συνδεθούν με πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός ή τα εθνικά νομίσματα, θα μπορούσαν να γίνουν, όπως υποδηλώνει το όνομα, σταθερές και αξιόπιστες επενδυτικές ευκαιρίες.

«Ο ΟΗΕ πρέπει να συνεχίσει να πειραματίζεται στο χώρο του blockchain», λέει ο Minang Acharya, ένας από τους συγγραφείς μιας πρόσφατης σύντομης μελέτης του UNEP σχετικά με τις εφαρμογές του blockchain. «Όσο περισσότερο πειραματιζόμαστε, τόσο περισσότερο μαθαίνουμε για την τεχνολογία. Αυτό είναι πιθανό να βελτιώσει τις γνώσεις μας σε ολόκληρο τον ΟΗΕ για το blockchain, την κατανόησή μας για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των εξορυκτικών επιχειρήσεων και να βελτιώσει τις πιθανότητές μας να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να φέρει η τεχνολογία στο μέλλον».

Πηγή: OT.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024