Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σίλας Σεραφείμ: H #κεφτεδοκτονία που πυρπόλησε το διαδίκτυο

Σίλας Σεραφείμ: H #κεφτεδοκτονία που πυρπόλησε το διαδίκτυο

Ένα tweet του Σίλα Σεραφείμ ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει αντιδράσεις σε ολόκληρο το διαδίκτυο

«Μόλις διέπραξα #κεφτεδοκτονια με #σαλατοκτονια και παράλληλη #μπυροκτονια. Τελειώνω με #πεπονοκτονια και πάω για λίγη ξάπλα».

Αυτό ήταν το tweet του Σίλα Σεραφείμ το οποίο δημοσιεύτηκε την Κυριακή 20 Ιουνίου στο προσωπικό λογαριασμό του, με φόντο -προφανώς –  τη δολοφονία της 20χρονης Κάρολαιν και τη χρήση του όρου «γυναικοκτονία».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι δεν αποδέχονται τον συγκεκριμένο όρο, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι ο όρος «ανθρωποκτονία», καλύπτει και τις γυναίκες καθώς είναι και αυτές «άνθρωποι».

Δεν θα ήταν παράλογο να υποθέσει κανείς, μετά από μια τέτοια ανάρτηση ότι ο Σίλας Σεραφείμ, είναι ένας από αυτούς, με τον ίδιο μάλιστα να το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας γλωσσοπλαστική «σάτιρα»  και  δημιουργικό «χιούμορ».

Χιούμορ που μάλλον δεν εκτιμήθηκε όσο ο ίδιος θα περίμενε.

Η ανάρτηση στο Twitter του Σίλα Σεραφείμ προκάλεσε οργή και πλήθος αντιδράσεων, καθώς έρχεται λίγες μέρες μετά την εξιχνίαση του φρικτού εγκλήματος στα Γλυκά Νερά.

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως

Πάμε πάλι.

Ο όρος γυναικοκτονία έχει καθιερωθεί επιστημονικά και ο ορισμός του έχει δοθεί από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων.

Σύμφωνα με αυτόν, ως γυναικοκτονία ορίζουμε τις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, οι οποίες διαπράττονται ή γίνονται ανεκτές τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς.

Ο όρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής» και λοιπές μορφές δολοφονίας, τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων και περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες. Η γυναικοκτονία συνήθως διαπράττεται από άντρες αλλά κάποιες φορές συνεργούν και γυναίκες, συνήθως μέλη της ίδιας οικογένειας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις γυναικοκτονία διαπράττει σύντροφος ή πρώην σύντροφος που συνήθως είχε και μακρόχρονη κακοποιητική συμπεριφορά, απειλούσε, κακοποιούσε ή/και εκφόβιζε τη γυναίκα, η οποία πολύ συχνά βρίσκεται σε θέση φυσικής ή/και οικονομικής αδυναμίας σε σχέση με αυτόν.

Αν δεν χρειάζεστε ένα συγκεκριμένο όρο για να περιγράψει το κοινωνικό σας σύνολο, τότε μάλλον ανήκετε στις κατηγορίες ανθρώπων με κληρονομημένα φυσικά ή κοινωνικά επίκτητα προνόμια. Δεν απειλείστε σωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά.

Το ‘χουμε;

Και κάτι άλλο περί σάτιρας και χιούμορ.

Χιούμορ μπορεί να κάνει κανείς με τα πάντα, ακόμα και στις πιο σκοτεινές ώρες μας. Λειτουργεί λυτρωτικά και απελευθερωτικά, επουλώνει και ανακουφίζει.

Μερικά από τα πιο γνωστά ανέκδοτα είναι «μαύρου χιούμορ» και οι μεγαλύτεροι stand up κωμικοί ορκίζονται πως δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο δεν μπορεί κανείς να αστειευτεί.

Τίποτα, αλλά πάντα εντός πλαισίου.

Και το συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι τουλάχιστον ατυχές κ. Σεραφείμ.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024