Οι δορυφόροι πρέπει να είναι ανθεκτικοί για να αντέξουν τους κραδασμούς της εκτόξευσης και να λειτουργούν στο εχθρικό περιβάλλον του διαστήματος, όχι όμως τόσο ανθεκτικοί ώστε να παραμένουν ανέπαφοι όταν φτάνουν στο τέλος της ζωής τους και οδηγούνται πίσω στην ατμόσφαιρα για να καταστραφούν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) φαίνεται βρήκε τη σωστή ισορροπία χάρη σε μια αεροσήραγγα που μπορεί να εξαερώνει δορυφόρους.

Το πείραμα αφορά το μεγάλο εξάρτημα «SDAM» που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι για να κρατούν τους ηλιακούς συλλέκτες τους στραμμένους με τον Ήλιο.

Το εξάρτημα είναι αρκετά μεγάλο και θα μπορούσε δυνητικά να επιζήσει της μετεωρικής καθόδου και να φτάσει στο έδαφος. Αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους σχεδιαστές δορυφόρων, οι οποίοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος ζημιών στο έδαφος είναι μικρότερος από 1 στις 10.000.

Τη λύση έδωσε η σήραγγα του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστήματος (DLR), η οποία φυσά αέρα με ταχύτητα μερικών χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο και το θερμαίνει στους 6.700 βαθμούς Κελσίου.

Το πείραμα επιβεβαίωσε ότι ένα SDAM που βασίζεται σε μια αλουμινένια βίδα με χαμηλό σημείο τήξης εξαερώνεται πλήρως σε αυτές τις ακραίες συνθήκες.

Η δοκιμή επιβεβαίωσε έτσι τα αποτελέσματα μαθηματικών μοντέλων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν τώρα για την ανάπτυξη πιο ασφαλών δορυφόρων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο