Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βασίλισσα Ελισάβετ: Με αυτούς τους Αμερικανούς προέδρους έχει συναντηθεί

Βασίλισσα Ελισάβετ: Με αυτούς τους Αμερικανούς προέδρους έχει συναντηθεί

Από τον Λευκό Οίκο τα τελευταία 69 χρόνια έχουν περάσει 14 πλανητάρχες, εκ των οποίων οι 13 έχουν συναντηθεί με τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μπορεί να έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια τα τελευταία χρόνια περί παραίτησης της Βασίλισσας Ελισάβετ από το θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου προς χάρη του γιου της πρίγκιπα Καρόλου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει πράξη. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Η 95χρονη γαλαζοαίματη παραμένει πιστή στα βασιλικά της καθήκοντα. Πρόσφατα μάλιστα και συγκεκριμένα την Κυριακή 13 Ιουνίου συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του Τζιλ, για τσάι στο κάστρο του Ουίνδσορ. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της συνόδου της G7.

Αυτός ήταν ο 13ος ένοικος του Λευκού Οίκου που συναντά η μονάρχης, από τους συνολικά 14 που έχουν αναλάβει την εξουσία τα τελευταία 69 χρόνια, από τότε δηλαδή που η Ελισάβετ Β’ φόρεσε το στέμμα. Ο πρώτος που συνάντησε ήταν ο πρόεδρος Τρούμαν, τον οποίο γνώρισε όταν ήταν ακόμη πριγκίπισσα το 1951 ενώ ο μόνος που δεν γνώρισε ήταν ο Λίντον Τζόνσον, που πήρε τα σκήπτρα μετά την δολοφονία του δολοφονία του Τζον Κέννεντυ (JFK). Ακολουθούν παρακάτω οι πρόεδροι των ΗΠΑ, που έχουν συναντηθεί με τη Βασίλισσα.

1951

«Έσπασε το ρόδι» με τον Χάρι Τρούμαν. Όταν ήταν ακόμη πριγκίπισσα, ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον εκπροσωπώντας τον πατέρα της, Βασιλιά Γεώργιο και συνάντησε τον Αμερικανό πρόεδρο.

1959

Το 1959 φιλοξένησε τον πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στο ανάκτορο του Balmoral της Σκωτίας. Οι δυο τους ήταν στενοί φίλοι και μάλιστα, ο πρόεδρος ενθουσιάστηκε τόσο με τις γλυκές τηγανίτες της Βασίλισσας ώστε αυτή του έστειλε μετά την μυστική συνταγή της.

1961

Ο Τζον Κέννεντυ και η σύζυγός του Τζάκι Κένεντι επισκέφτηκαν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ το 1961. Στη συνάντηση αυτή οι φήμες θέλουν τη Βασίλισσα να νιώθει μειονεκτικά απέναντι στην υπέρκομψη Πρώτη Κυρία.

1969

O Ρίτσαρντ Νίξον είναι ο επόμενος πρόεδρος που συναντά. Τα στόματα της εποχής έχουν πει ότι ήθελε να γνωρίσει την κόρη του Τρίσια στον πρίγκιπα Κάρολο επιδιώκοντας έναν δεσμό μεταξύ τους.

1976

Από τη συνάντηση αυτή έχει μείνει μια ωραία φωτογραφία της Ελισάβετ, στην οποία τη βλέπουμε να χορεύει με τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ στον επίσημο χορό στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό των 200 χρόνων της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

1977

Το 1977 ο πρόεδρος Κάρτερ γνώρισε τη Βασίλισσα και επισκέφθηκε το Μπάκιγχαμ, ωστόσο χαιρετώντας τη την φίλησε κατά λάθος στα χείλη.

1982

H βασίλισσα ανέπτυξε μια πολύ στενή σχέση με τον Πρόεδρο Ρέιγκαν, καθώς μοιράζονταν το πάθος για τα άλογα και την ιππασία. Ένα χρόνο μετά την επίσημη επίσκεψη του ζεύγους Ρέιγκαν στην Αγγλία, η βασίλισσα τους επισκέφθηκε στο ράντσο τους στην Καλιφόρνια.

1991

Η Βασίλισσα και ο Φίλιππος ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον και φιλοξενήθηκαν από τον Τζορτζ Μπους. Το πρόγραμμα της επίσκεψης τους περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση ενός αγώνα μπέιζμπολ.

1995

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Kλίντον επισκέφθηκαν το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ το 1995. “Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να έχει γίνει επιτυχημένη διπλωμάτης ή πολιτικός” έγραψε ο Πρόεδρος Κλίντον για τη βασίλισσα στην βιογραφία του. “Στην πραγματικότητα πρέπει να είναι και τα δύο, χωρίς αυτό να φαίνεται.”

2007

Το 2007 ήταν σειρά του Μπους να πάει στην Αγγλία. Στην επίσκεψη αυτή ο πρόεδρος Μπους πρόσθεσε κατά λάθος δύο αιώνες στην ηλικία της βασίλισσας αναφέροντας πως γιόρτασε τα 25 χρόνια της στο θρόνο το 1776.

2011

Η μονάρχης έχει ιδιαίτερη συμπάθια στον Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του, Μισέλ και δεν το κρύβει. Όταν ήταν πρόεδρος και συγκεκριμένα τη χρονιά 2011 τους υποδέχτηκε στην Αγγλία, με την Πρώτη Κυρία να κατηγορείται ότι αγνόησε το πρωτόκολλο επειδή την άγγιξε αυθόρμητα στον ώμο.

2019

Το 2012 η Βασίλισσα υποδέχτηκε τον Ντόναλντ Τραμπ και την Μελάνια Τραμπ ξεκινώντας την τριήμερη επίσκεψη τους με ένα λαμπερό επίσημο δείπνο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024