Ερευνητές ανακάλυψαν στα βουνά του Εκουαδόρ ένα νέο είδος χερσαίου βατράχου. Και εμπνεύστηκαν το όνομά του από το θρυλικό ροκ συγκρότημα Led Zeppelin.

Και το όνομά αυτού… Pristimantis ledzeppelin ή Βάτραχος της Βροχής Led Zeppelin όπως είναι η ονομασία του στην καθημερινή γλώσσα.

Τον βάτραχο ανακάλυψαν οι επιστήμονες Ντέιβιντ Μπρίτο-Ζαπάτα και Καρολίνα Ρέγιες-Πουίγκ στην Κορντιλέρα νελ Κονδόρ που διατρέχει το νοτιοανατολικό Εκουαδόρ και το βορειοανατολικό Περού.

Ο μικρού μεγέθους βάτραχος, με τα κόκκινα μάτια και το θαμπό δέρμα σε κίτρινες, καφέ, μαύρες και πορτοκαλί αποχρώσεις, ανήκει στο τεράστιο και ραγδαία διευρυνόμενο γένος Pristimantis. Το γένος αποτελείται από 569 είδη, 28 εκ των οποίων έχουν εντοπιστεί στο Εκουαδόρ μόλις τα τελευταία δύο χρόνια.

Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neotropical Biodiversity και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας της κυβέρνησης του Εκουαδόρ.

Ο Μπρίτο-Ζαπάτα και η Ρέγιες-Πουίγκ ανέφεραν πως όλα τα άτομα εντοπίστηκαν σε «χαμηλή βλάστηση γύρω από ρυάκια εντός ώριμων δασών, όπου στέκονταν επάνω στα φύλλα των θάμνων», περίπου 1,7 έως 3 μέτρα επάνω από το νερό. Τα αρσενικά του είδους φτάνουν έως και τα 2,4 εκατ. ενώ το μοναδικό θηλυκό που εντοπίστηκε είχε μήκος 3,6 εκατ.

«Το όνομά τους τιμά τους Led Zeppelin και την εξαιρετική μουσική τους», εξηγούν οι επιστήμονες στη δημοσίευση. «Οι Led Zeppelin ήταν ένα βρετανικό ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Λονδίνο το 1968, υπήρξε ένα από τα πλέον επιδραστικά συγκροτήματα σε όλη τη δεκαετία του 1970 και ήταν πρόδρομος τόσο του χαρντ ροκ όσο και του χέβι μέταλ».

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι Pristimantis ledzeppelin κινδυνεύουν από τις καλλιέργειες, την υλοτομία, τις εξορύξεις, τις ασθένειες και την κλιματική αλλαγή, καθώς το περιβάλλον στο οποίο ζουν διαρκώς υποβαθμίζονται. Επιπλέον, σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο είδος δεν είναι πιθανό να μεταναστεύσει σε άλλη τοποθεσία και χρήζει προστασίας.

Με πληροφορίες από Guardian

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο