Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πηγαίος κώδικας του Παγκόσμιου Ιστού βγαίνει σε δημοπρασία από τον Τιμ Μπέρνερς-Λι

Ο πηγαίος κώδικας του Παγκόσμιου Ιστού βγαίνει σε δημοπρασία από τον Τιμ Μπέρνερς-Λι

Το NFT της δημοπρασίας περιλαμβάνει τα αρχικά αρχεία – με χρονοσήμανση – στα οποία περιέχεται ο πηγαίος κώδικας γραμμένος από τον Μπέρνερς-Λι.

Ο Βρετανός επιστήμονας και εφευρέτης Τιμ Μπέρνερς-Λι βγάζει σε δημοπρασία τον αυθεντικό κώδικα για τον παγκόσμιο ιστό, υπό τη μορφή NFT (non-fungible token).

Τα NFT αποτελούν έναν τύπο ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου σχεδιασμένο να δείχνει ότι κάποιος κατέχει την ιδιοκτησία ενός μοναδικού εικονικού αντικειμένου, όπως είναι οι online εικόνες και τα βίντεο.

Η δημοπρασία για το NFT του World Wide Web – με τίτλο «This Changed Everything» – θα πραγματοποιηθεί από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου με τιμή εκκίνησης τα 1.000 δολάρια. Τα έσοδα της δημοπρασίας θα διοχετευτούν σε ιδρύματα που ο Μπέρνερς-Λι και η σύζυγός του στηρίζουν, σύμφωνα με τον Sotheby’s.

Το NFT της δημοπρασίας περιλαμβάνει τα αρχικά αρχεία – με χρονοσήμανση – στα οποία περιέχεται ο πηγαίος κώδικας γραμμένος από τον Μπέρνερς-Λι, μία εικονογραφημένη απόδοση του κώδικα, μία επιστολή γραμμένη από τον Μπέρνερς-Λι για τον κώδικα και τη δημιουργία του καθώς και ένα ψηφιακό «πόστερ» με τον πλήρη κώδικα. Όλα αυτά θα φέρουν την ψηφιακή υπογραφή του Μπέρνερς-Λι.

Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο εφευρέτης του Διαδικτύου, θα αξιοποιήσει οικονομικά ίσως τη μεγαλύτερη εφεύρεση της εποχής μας.

«Πριν από τρεις δεκαετίες, δημιούργησα κάτι το οποίο, με τη βοήθεια μεταγενέστερα ενός τεράστιου αριθμού συνεργατών από όλο τον κόσμο, έγινε ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια της ανθρωπότητας», αναφέρει ο Μπέρνερς-Λι σε δήλωσή του. «Για μένα, το καλύτερο μέρος σχετικά με το Διαδίκτυο είναι το πνεύμα της συνεργασίας. Αν και δεν κάνω προβλέψεις σχετικά με το μέλλον, ειλικρινά ελπίζω ότι η χρήση, γνώση και προοπτική του θα παραμείνουν ανοικτά και διαθέσιμα για χρήση από όλους ώστε να συνεχίσουν να καινοτομούν, δημιουργούν και να εκκινήσουν τον επόμενο τεχνολογικό μετασχηματισμό, τον οποίο δεν μπορούμε ακόμα να φανταστούμε».

«Τα NFT, είτε πρόκειται για έργα τέχνης είτε για ψηφιακά αντικείμενα όπως αυτό, είναι οι πιο πρόσφατες παιχνιδιάρικες δημιουργίες σε αυτόν τον κόσμο και τα πιο κατάλληλα μέσα ιδιοκτησίας που υπάρχουν. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να συσκευάσετε τις ρίζες πίσω από τον Ιστό», πρόσθεσε.

Η Κασσάνδρα Χάτον, επικεφαλής του κλάδου επιστήμης και ποπ κουλτούρας του Sotheby’s δήλωσε από την πλευρά της ότι το «NFT format» θα επιτρέψει στους συλλέκτες να «αποκτήσουν ένα μοναδικό, ψηφιακά δημιουργημένο τεχνούργημα».

Σύμφωνα με το CNBC, τον Μάρτιο ένας γραφίστας από τη Νότια Καρολίνα με το ψευδώνυμο Beeple πούλησε ένα NFT για το ποσό ρεκόρ των 69 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Αντίστοιχα, ο Τζακ Ντόρσεϊ, CEO του Twitter, πούλησε το πρώτο του tweet σαν NFT για το ποσό των 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων μόλις τον περασμένο μήνα.

Πιο πρόσφατα, ένα σπάνιο ψηφιακό avatar γνωστό ως CryptoPunk πουλήθηκε στο Sotheby’s έναντι του ποσού των 11,7 εκατομμυρίων δολαρίων, την περασμένη Πέμπτη. Συνολικά, οι πωλήσεις NFT έφτασαν κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του έτους το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Nonfungible, ένα site που παρακολουθεί τη συγκεκριμένη αγορά.

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024