Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παροσμία: Η παράξενη διαταραχή που επιμένει για μήνες μετά την Covid-19

Παροσμία: Η παράξενη διαταραχή που επιμένει για μήνες μετά την Covid-19

Για κάποιους ανθρώπους που ανέρρωσαν από κοροναϊό, τα πάντα μυρίζουν απωθητικά

Τα κρεμμύδια και το κρέας μυρίζουν σάπια, ο καφές σαν βενζίνη. Ακόμα και η μυρωδιά της οδοντόκρεμας παραπέμπει σε χώμα.

Περισσότερο από έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, η προσοχή των γιατρών στρέφεται στην παροσμία, μια σπάνια ως τώρα διαταραχή που αλλοιώνει τις οσμές.

H παροσμία μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που είχαν αρχικά εμφανίσει ανοσμία λόγω του κοροναϊού –η όσφρηση επανέρχεται αλλά εντελώς αλλαγμένη.

Έρευνα που βασίστηκε σε ερωτηματολόγια και δημοσιεύτηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Chemical Senses έδειχνε ότι η παροσμία πλήττει το 7% των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει από Covid-19, αναφέρουν οι New York Times.

Διαφορετική μελέτη στην επιθεώρηση Rhinology έδειχνε ότι, έξι μήνες μετά τη λοίμωξη Covid-19, το 43% των ατόμων που είχαν αρχικά εμφανίσει ανοσμία παρουσίασαν τελικά παροσμία.

Σε πολλές περιπτώσεις, η διαταραχή δεν υποχωρεί εύκολα. Πέντε ασθενείς που εμφάνισαν παροσμία την περασμένη άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού δηλώνουν στους NY Times ότι η όσφρησή τους ακόμα δεν έχει επανέλθει στο κανονικό.

Η Μπρουτ Βιέγκατ, 25 ετών, αρχικά έχασε την όσφρησή της από κοροναϊό. Μήνες αργότερα η όσφησή της επανήλθε, δεν ήταν όμως η ίδια.

Για πολύ καιρό δεν μπορούσε να ανεχτεί τη μυρωδιά των κρεμμυδιών, του σκόρδου και του κρέατος, ενώ ακόμα και το μπρόκολο έμοιαζε να αναδίδει μια χημική οσμή.

Έκτοτε η όσφρησή της έχει εν μέρει επανέλθει, αν και ακόμα υπάρχουν τρόφιμα που δεν μπορεί ανεχτεί. «Η γεύση πολλών φρούτων μοιάζει τώρα περισσότερο με φρούτα αντί για σαπούνι» λέει στην εφημερίδα.

Η ανησυχία της είναι ότι σε περίπτωση φωτιάς ή διαρροής φυσικού αερίου δεν θα μπορέσει να το αντιληφθεί. Αυτό εξάλλου συνέβη τον Ιανουάριο σε μια οικογένεια στο Τέξας, η οποία άργησε να αντιληφθεί ότι το σπίτι τους είχε πάρει φωτιά. Όλοι είχαν χάσει την όσφρησή τους λόγω Covid-19 και μόλις που πρόλαβαν να εκκενώσουν το φλεγόμενο κτήριο.

Η Μόνικα Φράνκλιν, 21 ετών, αρχικά είχε κι αυτή εμφανίσει ανοσμία, δύο μήνες αργότερα όμως η διαταραχή εξελίχθηκε σε παροσμία και φαντοσμία, μια παραπλήσια διαταραχή στην οποία οι πάσχοντες μυρίζουν ανύπαρκτες οσμές. Ακόμα κι όταν βρίσκεται μόνη στο σπίτι, τα πάντα μυρίζουν καπνό τσιγάρου.

Για την Τζάνετ Μαπλ, 54 ετών, ο καφές, το φυστικοβούτυρο και τα κόπρανα μυρίζουν σαν καμένο λάστιχο ή αναδίδουν μια εμετική γλυκύτητα. «Κυριολεκτικά κρατάω την αναπνοή μου όταν βάζω σαμπουάν στα μαλλιά, και το πλύσιμο των ρούχων είναι απαίσια εμπειρία. Ακόμα και το φρεσκοκομμένο χορτάρι μυρίζει φρικτά» λέει.

Σχετικά λίγες μελέτες είχαν δημοσιευτεί για την παροσμία πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Σύμφωνα με την Ζάρα Πατέλ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η διαταραχή μπορεί να προκληθεί από 100 και πλέον παράγοντες, όπως ιώσεις, ιγμορίτιδες, τραύματα στο κεφάλι, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.

Παραμένει ακόμα ασαφές πώς η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει παροσμία, όπως φαίνεται όμως ο κοροναϊός προκαλεί βλάβες στα υποστηρικτικά κύτταρα του οσφρητικού επιθηλίου της μύτης. Το επιθήλιο επανέρχεται, στέλνει όμως εσφαλμένα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο.

Περισσότερα στοιχεία αναμένονται στο μέλλον από μελέτη που υλοποιεί η δρ Πατέλ του Στάνφορντ.

Στο μεταξύ, χιλιάδες ασθενείς στρέφονται σε ομάδες υποστήριξης. Η πιο γνωστή ομάδα είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση AbScent στη Βρετανία.

Πριν από την εμφάνιση του κοροναϊού, είχε 1.500 ακολούθους στο Facebook.

Σήμερα έχει πάνω από 50.000.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024