Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Ντακ: Το πιο διάσηµο (και δύστροπο) παπί του κόσµου

Ντόναλντ Ντακ: Το πιο διάσηµο (και δύστροπο) παπί του κόσµου

87 χρόνια από τη «γέννησή» του

Στις 9 Ιουνίου του 1934, η Disney, µε την ταινία «H σοφή µικρή κότα» (The Wise Little Hen) παρουσιάζει στο κοινό της για πρώτη φορά τον Ντόναλντ Ντακ.

Οι δημιουργοί του φροντίζουν από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα να δείξουν το βασικότερο χαρακτηριστικό του: δεν θέλει να βοηθάει κανέναν. Έτσι, όταν µια κότα τού ζητάει να τη βοηθήσει να σπείρουν και στη συνέχεια να µμαζέψουν το καλαμπόκι της, εκείνος προφασίζεται τον άρρωστο.

«ΤΟ ΒΗΜΑ» της 4 Οκτωβρίου του 1999 αναφέρεται στην λαμπρή πορεία της διασημότερης, πλέον, πάπιας στον κόσμο.

«Τα χρόνια εκείνα, στην Αμερική, ήταν της μόδας οι χάρτινοι ήρωες που συμπεριφέρονταν σαν άνθρωποι. Επιπλέον, ήταν συνήθης η παραγωγή ημερησίων στριπ (κομικς συνεχείας που δημοσιεύονταν καθημερινά στις εφημερίδες και για να τονώνουν το ενδιαφέρον, έπρεπε σε μια σειρά τριών ως πέντε καρέ να ολοκληρώσουν ένα κωμικό γκαγκ).

»Ο Ντόναλντ την επόμενη κιόλας χρονιά έγινε πρωταγωνιστής σε ένα απ’ αυτά, που σχεδίαζε ο Αλ Ταλιαφέρο. (…) Σύντομα, επειδή ο Ντόναλντ άρχισε να γίνεται δημοφιλής, ο σχεδιαστής του ένιωσε την ανάγκη να εμπλουτίσει τις ιστορίες του και μα άλλα πρόσωπα που να μπορούν να συμμετέχουν τις ιστορίες του.

Χιούι, Λιούι, Ντιούι και Νταίζη

»Τον Οκτώβριο του 1937 γνωρίζουμε και τα ανιψάκια του, τον Χιούι, τον Λιούι και τον Ντιούι, τα τρία σκανδαλιάρικα παιδιά της εξαδέλφης του Ντόναλντ, της Ντέλα, η οποία του τα έστειλε “πεσκέσι” να τα προσέχει διότι έβαλαν ισχυρή ποσότητα πυροτεχνημάτων τινάζοντας στον αέρα την καρέκλα του πατέρα τους, ενώ εκείνος καθόταν πάνω της.

Του Ταλιαφέρο δημιούργημα είναι και η Νταίζη, η γλυκιά ερωμένη του Ντόναλντ.

Ο σπουδαίος Καρλ Μπάρκς

»Το 1940 ήδη ο Ντόναλντ ήταν εξαιρετικά διάσημος και τα στριπ του Ταλιαφέρο δημοσιεύονταν στις εφημερίδες όλου του κόσμου. Ωστόσο, χρειάστηκε το 1943 να πάρει μετεγγραφή από τα κινούμενα σχέδια στα περιοδικά με κόμικς του Ντίσνεϊ ένας σημαντικός όπως αποδείχτηκε παραμυθάς και εικονογράφος, ο Καρλ Μπαρκς, για να αποκτήσει ο Ντόναλντ σύνθετο και ενδιαφέροντα χαρακτήρα.

»Ο Μπάρκς ξεκίνησε να σχεδιάζει δεκασέλιδες ιστορίες με τα παπιά στο περιοδικό “Disney Comics and Stories” τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς και συνέχισε να κάνει την ίδια δουλειά για κοντά 30 χρόνια».

Ο Καρλ Μπαρκς έφερε στον κόσμο του Ντόναλντ και στον κόσμο μας ένα ολόκληρο σύμπαν ηρώων. Τον θείο Σκρουτζ, τον Γκαστόνε, τη μάγισσα Μάτζικα ντε Σπελ, τον Κύρο Γρανάζη κ.α.

Κάθε φορά που ο Ντόναλντ είναι έτοιµος να βυθιστεί στην αιώρα του για να αφοσιωθεί στην αγαπηµένη του ασχολία, τον ύπνο, χτυπάει το τηλέφωνο. Η συνέχεια, εννέα στις δέκα φορές, είναι η ίδια. Ο θείος Σκρουτζ του αναθέτει ακόµα µία αγγαρεία, άσχετα αν στη συνέχεια εξελίσσεται σε µία συναρπαστική περιπέτεια.

Ο Ντόναλντ είναι γκρινιάρης και ευέξαπτος, είναι δύστροπος, νωχελικός, άτυχος και δεν έχει σούπερ δυνάµεις. Με έναν µαγικό όµως τρόπο κατόρθωσε να γίνει ο πιο συµπαθής ήρωας της Ντίσνεϊ. Ισως γιατί πολλά από όσα τον κατατρέχουν – αγγαρείες από αφεντικά και συγγενείς, τυχεροί αντίζηλοι, απαιτητικοί σύντροφοι, ανατροφή ζωηρών νηπίων, καθηµερινές ατυχίες – κατατρέχουν και τους περισσότερους από εµάς.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024