Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο ζυγίζουν όλοι οι κοροναϊοί του κόσμου

Πόσο ζυγίζουν όλοι οι κοροναϊοί του κόσμου

Λιγότερο από ό,τι φαντάζεστε

Η ανθρωπότητα έπεσε θύμα μιας πανδημικής απειλής που δεν ζυγίζει περισσότερο από ένα μωρό δύο ετών, αποκαλύπτει μελέτη που υπολόγισε τη συνολική μάζα όλων των κοροναϊών SARS-CoV-2.

Η αμερικανο-ισραηλινή έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από πειραματόζωα για να εκτιμήσει πόσα σωματίδια του ιού κυκλοφορούν κατά μέσο όρο στον οργανισμό κάθε ασθενή. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης, το νούμερο κυμαίνεται από 10 έως 100 δισεκατομμύρια ιικά σωματίδια.

Δεδομένου ότι ανά πάσα στιγμή υπάρχουν στον πλανήτη 1 με 10 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα, το συνολικό βάρος των ιικών σωματιδίων πρέπει να κυμαίνεται από 100 γραμμάρια έως 10 κιλά, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PNAS.

Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενες εκτιμήσεις της μάζας του κοροναϊού, η οποία υπολογίστηκε χονδρικά με βάση τη διάμετρό του: κάθε ιός ζυγίζει 1 femptogram, ή 10-15 γραμμάρια.

Για να υπολογίσουν τη συνολική μάζα ιικών σωματιδίων στον μέσο ασθενή, οι ερευνητές βασίστηκαν σε προηγούμενες μετρήσεις του ιικού φορτίου σε προσβεβλημένους μακάκους ρέζους. Ο αριθμός των ιικών σωματιδίων ανά γραμμάριο ιστού πολλαπλασιάστηκε στη συνέχεια με το βάρος του μέσου ανθρώπου.

Οι υπολογισμοί έδειξαν τελικά ότι ο μέσος ασθενής μεταφέρει ιικά σωματίδια συνολικού βάρους 1-10 εκατομμυριοστών του γραμμαρίου.

Στην πράξη, όμως, ο αριθμός μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο έως και κατά 6 τάξεις μεγέθους, κάτι που σημαίνει ότι σε ορισμένους ασθενείς ο αριθμός των ιικών σωματιδίων, και επομένως η μάζα τους, είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερος.

Οι εκτιμήσεις αυτού του είδους, λένε οι ερευνητές, δίνουν μια καλύτερα εικόνα για τη δυναμική της λοίμωξης στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως το πόσα κύτταρα είναι μολυσμένα ανά πάσα στιγμή και πόσα ιικά σωματίδια απελευθερώνουν.

Η μελέτη όμως δεν σταμάτησε εκεί –οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τον αριθμό μεταλλάξεων που αναμένεται να εμφανίσει ο κοροναϊός σε κάθε ασθενή.

Για να το υπολογίσουν βασίστηκαν σε προηγούμενες εκτιμήσεις του ρυθμού μετάλλαξης σε κάθε χημική βάση του μορίου RNA που χρησιμοποιεί ο ιός ως γενετικό υλικό. Ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάστηκε με τον συνολικό αριθμό βάσεων και στη συνέχεια επί τον αριθμό των αντιγράφων που παράγει ο ιός στη διάρκεια της λοίμωξης.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ότι ο κοροναϊός συγκεντρώνει γύρω στις 3 μεταλλάξεις ανά μήνα, αριθμός που βρίσκεται σε συμφωνία με προηγούμενες εκτιμήσεις του ρυθμού εξέλιξης, λένε οι ερευνητές.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024