Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καλιφόρνια: Εν αναμονή ενός καλοκαιρινού εφιάλτη

Καλιφόρνια: Εν αναμονή ενός καλοκαιρινού εφιάλτη

Η χειρότερη ξηρασία εδώ και αιώνες, λειψυδρία και καταστροφικές πυρκαγιές. Οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι στην αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνιας είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Αρχές και κάτοικοι είναι ήδη σε κατάσταση συναγερμού

Αυτή η χρονιά εξελίσσεται σαν να ανοίγουν η μία μετά την άλλη στην Καλιφόρνια οι «πληγές του Φαραώ».

Στη δυτική και μεγαλύτερη σε πληθυσμό πολιτεία των ΗΠΑ, όλοι κοιτούν με φόβο το καλοκαίρι, ενώ πριν από λίγους μήνες το περίμεναν σαν μια «ανάσα» από την επέλαση της πανδημίας.

Όμως, η σκληρή πραγματικότητα στο έδαφος δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Πύρινα μέτωπα έχουν ήδη αποτεφρώσει σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη έκταση, συγκριτικά με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι. Κι αυτό, τρεις μήνες πριν αρχίσει κανονικά η περίοδος των μεγάλων πυρκαγιών.

Το έδαφος και τα δάση είναι στεγνά, εξαιτίας της δεύτερης συνεχούς χρονιάς ξηρασίας. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η φετινή μπορεί να είναι η χειρότερη εδώ και αιώνες.

Ήδη, το 73% της Καλιφόρνιας βιώνει «ακραίες» συνθήκες ξηρασίας και το 15% «σπάνιες» και, άρα, επικίνδυνες.

Η μέση θερμοκρασία είναι υψηλότερη του συνηθισμένου. Και το καλοκαίρι μόλις έχει αρχίσει…

Το νερό, νεράκι

Φέτος έβρεξε ελάχιστα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα λίγα χιόνια που έπεσαν στην οροσειρά της Σιέρρα Νεβάδα έλιωσαν τόσο απότομα -«σαν να εξαφανίστηκαν», όπως είπε ο κυβερνήτης Γκέιβιν Νιούσομ- που το φρέσκο νερό δεν έφτασε ποτέ στις λίμνες και στα ποτάμια.

Ειδικά στον ποταμό Σακραμέντο και στους παραποτάμους του, η ροή και η στάθμη των υδάτων έχουν μειωθεί τόσο, που τα νερά ζεσταίνονται και το οικοσύστημα έχει αρχίσει να γίνεται πια αφιλόξενο για τους σολομούς στα τοπικά εκκολαπτήρια.

Σε μία λύση ανάγκης, οι αρχές μεταφέρουν τα ψάρια με βυτία στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, μέχρι να είναι έτοιμα να μεταναστεύουν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι 1.500 αποταμιευτήρες νερού της πολιτείας, εν τω μεταξύ, είναι πια μισοάδειοι.

Με όσα συνέβησαν, ανέφερε ο Καλιφορνέζος κυβερνήτης, «χάθηκαν τόσες ποσότητες νερού, όσες χρησιμοποιούν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά ετησίως».

«Ζούμε με ένα σύστημα υδροδότησης που έχει κατασκευαστεί για έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια», προσέθεσε, καθώς η Καλιφόρνια βιώνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι 41 από τις 58 κομητείες της πολιτείας -όπου κατοικεί σχεδόν το 30% των συνολικά 40 εκατομμυρίων κατοίκων της- έχουν πλέον κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αρχές περιορίζουν την υδροδότηση στις αγροτικές καλλιέργειες σε ορισμένες περιοχές και απευθύνουν έκκληση στα νοικοκυριά να περιορίσουν δραστικά την κατανάλωση νερού, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ντόμινο

Πολλά χωράφια πια εγκαταλείπονται στην τύχη τους, κυρίως με αμυγδαλιές και σπαράγγια.

Άλλα, μένουν τώρα ακαλλιέργητα.

Ενώ αρκετοί αγρότες αλλάζουν τακτική, προτιμώντας είδη που δεν χρειάζονται πολύ νερό για να αναπτυχθούν.

Όμως ότι η γεωργία αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας στην Καλιφόρνια: κορυφαίο παραγωγό λαχανικών, μούρων, ξηρών καρπών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Και δεδομένου ότι το 40% των χωραφιών της αρδευόμενα, το πλήγμα αναμένεται να είναι μεγάλο.

Μοιραία, οι αρχές περιμένουν αύξηση στις τιμές των τροφίμων και προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς.

Στο μεσοδιάστημα, σε ορισμένα χωράφια «ξεφυτρώνουν» τώρα φωτοβολταϊκά, καθώς αγρότες προετοιμάζονται για το επόμενο κομμάτι του ντόμινο: διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Επιχείρηση «κλείσε τον διακόπτη»

Σημαντικό μέρος των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια στην Καλιφόρνια καλύπτεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Εάν η στάθμη του νερού στην Λίμνη Όροβιλ πέσει κάτω από τα 195 μέτρα -κάτι που υπολογίζεται να έχει συμβεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου- οι πολιτειακές αρχές λένε ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν τον διακόπτη σε μία μεγάλη μονάδα.

Εάν συμβεί αυτό, θα είναι η δεύτερη φορά στα χρονιά που θα καταφύγουν σε μια τέτοια λύση, εξαιτίας της μείωσης της στάθμης των υδάτων.

Μετά πάντως την περσινή «μαύρη» εμπειρία, όπου εν μέσω καύσωνα ιστορικών διαστάσεων και καταστροφικών πυρκαγιών οι αρχές διέταξαν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, τις πρώτες τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια, πολιτειακοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι φέτος είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, εξασφαλίζοντας για αυτό το καλοκαίρι επιπλέον χωρητικότητα 3.500 megawatt.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024