Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
UFO πάνω από τον Λευκό Οίκο

UFO πάνω από τον Λευκό Οίκο

Ο μεγιστάνας, ο γερουσιαστής και ο παραψυχολόγος: η μυστική ιστορία για το πώς η Ουάσιγκτον ασπάστηκε ένα... περιθωριακό επιστημονικό πεδίο και μιλά πλέον πιο ανοιχτά για το κυνήγι εξωγήινων

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν το 1995, σε μια αίθουσα συσκέψεων ενός κτιρίου γραφείων κοντά στο αεροδρόμιο του Λας Βέγκας. Η ομάδα στην αρχή ήταν μικρή: μερικοί επιστήμονες και μηχανικοί, ένας κατάσκοπος της CIA, ένας πρώην στρατηγός και δύο αστροναύτες του προγράμματος «Apollo». Και ήταν και εκείνος που είχε διαλέξει τα μέλη και τα είχε προσκαλέσει στο Λας Βέγκας: ο Ρόμπερτ Μπίγκελοου, μεγιστάνας ακινήτων της Νεβάδα. Ηθελε να μιλήσει για εξωγήινους.

Ο Μπίγκελοου, που μόλις είχε κλείσει τα 50 του χρόνια, είχε κερδίσει αρκετά λεφτά ως μεσίτης και επενδυτής, είχε ανοίξει φθηνά ξενοδοχεία στις Νοτιοδυτικές Πολιτείες και πλέον μπορούσε να αφοσιωθεί στην εμμονή με τα UFO, που είχε αναπτύξει πολλά χρόνια νωρίτερα, όταν η γιαγιά και ο παππούς του τού είχαν αφηγηθεί πως συνάντησαν εξωγήινους όταν ο Ρόμπερτ ήταν μόλις τριών ετών. Εδωσε στην ομάδα το βαρύγδουπο όνομα «Εθνικό Ινστιτούτο Ανακάλυψης της Επιστήμης».

Το Ινστιτούτο είχε δύο ενδιαφέροντα: τα UFO και τη συνείδηση μετά τον θάνατο. Συνιδρυτής ήταν ο Τζον Αλεξάντερ, στρατηγός εν αποστρατεία που είχε εργαστεί στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Αλαμος στο Νιου Μέξικο και είχε δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για διάφορους τομείς της UFOλογίας και του παραφυσικού. Συμμετείχε ο Χαλ Πούτχοφ, μηχανικός και αυτοαποκαλούμενος παραψυχολόγος, ο οποίος, όταν βρισκόταν στο Ερευνητικό Ινστιτούτο του Στάνφορντ στις δεκαετίες 1970 και 1980, είχε διεξαγάγει άκρως απόρρητα πειράματα για τη CIA και τις μυστικές υπηρεσίες για «απομακρυσμένη προβολή», δηλαδή πώς μπορεί να αισθανθεί το ανθρώπινο μυαλό αντικείμενα ή γεγονότα από μακριά.

Η ομάδα, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι πρώην αστροναύτες Εντ Μίτσελ και Χάρισον Σμιτ, που είχε διατελέσει και γερουσιαστής του Νιου Μέξικο, δεν φοβόταν ότι θα εκτεθεί εάν μαθευτεί ότι η κυβέρνηση είχε πιάσει έναν εξωγήινο ή είχε στη διάθεσή της διαστημόπλοιο που συνετρίβη. Ισα ίσα αυτός ήταν ο στόχος. Ομως σε εκείνες τις συναντήσεις υπήρχε ένα άτομο που είχε κάτι να χάσει με τη συμμετοχή του: ο Χάρι Ριντ, γερουσιαστής της Νεβάδα, τότε στη δεύτερη θητεία του. Γι’ αυτό και είχε θέσει ως όρο να μη γίνει γνωστή η συμμετοχή του. Ετσι και έγινε, έως ότου πριν από λίγο καιρό ο Ριντ περιέγραψε την εμπειρία του σε δημοσιογράφο του «Politico».

Tότε ο Ριντ διακινδύνευε πολλά. Στα 55 του εκείνη την εποχή, είχε φιλοδοξίες να ηγηθεί του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι συνεργάτες του τον προέτρεπαν να μην ασχολείται γιατί «θα καταστρέψει την καριέρα του». Τα επόμενα χρόνια πήγε σε αρκετές τέτοιες συναντήσεις. Κάποια από τα μέλη της ομάδας με επιρροή στην Ουάσιγκτον εξασφάλισαν τη στήριξη σημαντικών βουλευτών και γερουσιαστών ώστε να χρηματοδοτηθεί το απόρρητο ερευνητικό πρόγραμμα για τα UFO στο υπουργείο Αμυνας. Ενα πρόγραμμα την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψαν οι «New York Times» τον Δεκέμβριο του 2017. Μια από τις εταιρείες που επωφελήθηκε οικονομικά από το πρόγραμμα ήταν μια αεροδιαστημική εταιρεία, ιδιοκτησίας του Ρόμπερτ Μπίγκελοου.

Σε λίγες ημέρες ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα με πληροφορίες από όλες τις κρατικές υπηρεσίες για αυτό που επίσημα αποκαλείται «Ιπτάμενα φαινόμενα αγνώστου ταυτότητος». Η προοπτική αυτή – ασχέτως του εάν θα οδηγήσει σε αποκαλύψεις ή όχι – έχει οδηγήσει σε μια καταιγίδα δημοσιεύσεων για τις έρευνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τους εξωγήινους.  «Νομίζω ότι άνοιξα την πόρτα ώστε κανείς να μη φοβάται να μιλήσει γι’ αυτά» λέει σήμερα ο Ριντ, ο οποίος παραιτήθηκε από την πολιτική το 2017, αφότου είχε διατελέσει αρκετά χρόνια επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία.

«Εχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο». Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τη γνωστοποίηση της ύπαρξης Γραφείου ΑΤΙΑ στο Πεντάγωνο, οι ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να δίνουν στη δημοσιότητα σχετικά βίντεο με αντικείμενα που δείχνουν να αψηφούν την αεροδυναμική. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο, που τραβήχτηκε από αξιωματικό του USS Omaha κοντά στις ακτές της Καλιφόρνιας, ενός σφαιρικού σκάφους που στάθηκε πάνω από το νερό πριν βυθιστεί στον ωκεανό. Ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μιλήσει πρόσφατα για επαφές «που δεν μπορούν να εξηγηθούν».

Το περσινό καλοκαίρι, έπειτα από μια σειρά απόρρητων ενημερώσεων στο Κογκρέσο, στο οποίο μεταξύ άλλων έδωσαν καταθέσεις και πιλότοι του Ναυτικού, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δημιουργεί την Ειδική Δύναμη Ιπτάμενων Φαινομένων Αγνώστου Ταυτότητος. Αλλες δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικοί θεσμοί ασχολούνται πλέον δημόσια με ένα θέμα που κάποτε θα επέφερε πλήγμα στη σοβαρότητά τους. «Κι αν αόρατοι εξωγήινοι υπάρχουν μεταξύ μας, αλλά δεν μπορούμε να τους δούμε;» έγραψε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της η Northrop Grumman, μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες αεροδιαστήματος και όπλων, με 90.000 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει πολλά συμβόλαια με το Πεντάγωνο.

Ο ερευνητής του ΜΙΤ Λεξ Φρίντμαν, που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, αναφέρεται συχνά στα UFO στα δημοφιλή podcast του. Ο αστρονόμος του Χάρβαρντ Αβι Λεμπ είναι βέβαιος ότι έχουν περάσει εξωγήινοι από τον πλανήτη μας. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, που αναμένεται να διεκδικήσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2024, εξηγεί το ενδιαφέρον του για τα ΑΤΙΑ επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας. «Υπάρχουν αντικείμενα που πετούν πάνω από τις στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις. Δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτά. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να μάθουμε».

Η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω

Τελικά, η αλήθεια που βρίσκεται εκεί έξω θα μαθευτεί. Από μέρα σε μέρα ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ο υπουργός Αμυνας θα παρουσιάσουν την περιβόητη έκθεση για τα ΑΤΙΑ στο Κογκρέσο. Στην έκθεση θα συγκεντρώνονται πληροφορίες από απόρρητους φακέλους διαφορετικών τομέων των ενόπλων δυνάμεων. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται όσα θα συμβάλουν στο να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το εάν όλες αυτές οι δεκαετίες εμπειριών και επαφών από πιλότους μαχητικών και εμπορικών πτήσεων, πολεμικών πλοίων και άλλων με ανεξήγητα φαινόμενα αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ. Μάλιστα ο πρώην γερουσιαστής Χάρι Ριντ πρόσφατα υπέθεσε ότι μέρη σκαφών ΑΤΙΑ βρίσκονται ήδη στα χέρια εταιρειών κατασκευής όπλων.

Οι απαντήσεις που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση μάλλον δεν θα αναφέρουν ότι αιτία είναι ιδιαίτερα προηγμένοι τεχνολογικά εξωγήινοι, αν και δεν θα αποκλείσει τέτοια πιθανότητα, δημιουργώντας ουσιαστικά αυτό που οι επικοινωνιολόγοι χαρακτηρίζουν «ήπιες αποκαλύψεις».

Τον περασμένο χρόνο, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ έχει δώσει στη δημοσιότητα διάφορα βίντεο. Σε τρία ασπρόμαυρα βίντεο που τραβήχτηκαν από πιλότους του Ναυτικού φαίνονται UFO εν δράσει, ενώ ακούγονται τα σχόλια των έκπληκτων πιλότων. Το πιο ανησυχητικό ήταν οι μεγάλες ταχύτητες που ανέπτυσσαν αυτά τα ιπτάμενα αντικείμενα και το πώς σταματούσαν ξαφνικά και απότομα, χωρίς να διακρίνεται κανένα εμφανές σύστημα προώθησης.

Δεν υπάρχουν πολλές άλλες πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης. Τον Μάρτιο, ο πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Τζον Ράτκλιφ πρόσφερε κάποια στοιχεία σε συνέντευξή του στο Fox News, λέγοντας ότι θα περιγράφει γεγονότα «από όλον τον κόσμο» και ότι «υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις απ’ όσες γνωστοποιήθηκαν». Πρόσθεσε ότι θα γίνουν και αναφορές σε ιπτάμενα αντικείμενα «που εντοπίστηκαν και από δορυφόρους και δεν μπορούν να εξηγηθούν».

Στις αρχές του μήνα, ο πρώην πιλότος του Ναυτικού υποσμηναγός Ράιαν Γκρέιβς είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «ανησυχεί» για αυτά τα ιπτάμενα αντικείμενα, τα οποία, όπως ανέφερε, οι πιλότοι βλέπουν «κάθε μέρα εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια» στις ακτές της Καλιφόρνιας. «Ξέρετε, εάν αυτά ήταν μαχητικά αεροσκάφη από άλλη χώρα, θα επρόκειτο για τεράστιο θέμα. Αλλά επειδή δείχνουν διαφορετικά, δεν είμαστε έτοιμοι να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα. Προτιμάμε να αγνοούμε το γεγονός ότι βρίσκονται εκεί και μας παρακολουθούν κάθε μέρα». Ο Γκρέιβς περιγράφει πως το σμήνος μαχητικών αεροσκαφών του οποίου ήταν επικεφαλής ξεκίνησε να βλέπει ΑΤΙΑ σε απαγορευμένο εναέριο χώρο στη Βιρτζίνια μόλις αναβάθμισαν το σύστημα ραντάρ των μαχητικών το 2014, που επέτρεπε κοντινά πλάνα σε στόχους με υπέρυθρες κάμερες.

Τον Αύγουστο, το Πεντάγωνο δημιούργησε την ειδική ομάδα ελέγχου όλων των ιπτάμενων φαινομένων που μπορεί να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο γερουσιαστής Μαρκο Ρούμπιο ζήτησε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας. Εξήγησε το σκεπτικό του: «Θέλω να το πάρουμε σοβαρά με μια σοβαρή διαδικασία. Θα υπάρχει μια διαδικασία βάσει της οποίας θα αναλύουμε τα στοιχεία όπως έρχονται. Να τα αναλύουμε μέχρι να πάρουμε κάποιες απαντήσεις. Ισως η απάντηση είναι πολύ απλή. Ισως όχι».

Ο Λου Ελιζόντο, πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, υπεύθυνος για την Μονάδα Ιπτάμενων Φαινομένων Αγνώστου Ταυτότητος, δήλωσε στην εφημερίδα «Washington Post» ότι οι συζητήσεις σχετικά με το τι βρίσκεται στον ουρανό πρέπει να είναι σοβαρή. «Αυτή τη στιγμή βασιζόμαστε στις στρατιωτικές ικανότητες συλλογής στοιχείων και μετά προσπαθούμε να τα ερμηνεύσουμε. Δεν πρόκειται για μια συζήτηση σχετικά με το πώς η γιαγιά είδε κάποια φώτα στην πίσω αυλή και μετά όλοι αρχίζουν να αναρωτιούνται περί τίνος επρόκειτο… Τέτοια βλέπουμε κάθε μέρα. Οσο τα κρατάμε μυστικά τόσο πιο προβληματική γίνεται η κατάσταση. Στην πραγματικότητα η σιωπή δρα εναντίον του συμφέροντός μας».

Ο αναλυτής επιστημονικών θεμάτων Μικ Ουέστ είναι από εκείνους που θεωρεί πως τα ΑΤΙΑ που έχουν εντοπίσει πιλότοι είναι προφανώς τεχνολογία την οποία ήδη κατανοούμε. Σε πρόσφατη εμφάνισή του στο CNN, ανέπτυξε το επιχείρημά του: Οι εικόνες που βλέπουμε στα στρατιωτικά βίντεο μπορεί εύκολα να είναι αποτελέσματα διαστρέβλωσης των οργάνων ή των καμερών. Πιστεύει πως «υπάρχουν εξηγήσεις για όλα όσα υπάρχουν σε αυτά τα βίντεο», όμως υποστηρίζει την περαιτέρω έρευνα. «Εάν οι πιλότοι αναφέρουν αντικείμενα αγνώστου ταυτότητος, τότε, ναι, πρέπει να διαπιστώσουμε τι πάει στραβά» λέει. «Είναι κάτι καινούργιο ή κάποια δυσλειτουργία του συστήματος; Είναι θέμα του προσωπικού ή της τεχνολογίας. Ας το διερευνήσουμε λοιπόν».

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024