Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
NASA: Μια καλαμαράκια για το Διάστημα παρακαλώ

NASA: Μια καλαμαράκια για το Διάστημα παρακαλώ

Το καλαμάρια του είδους Euprymna scolopes χρησιμοποιούνται ως ζωικό μοντέλο για τη μελέτη της συμβίωσης πολυκύτταρων οργανισμών με μικρόβια.

Το σκάφος της SpaceX που ετοιμάζεται για εκτόξευση με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δεν θα μεταφέρει αστροναύτες, μεταφέρει όμως 128 νεογέννητα καλαμάρια και 5.000 βραδύπορα για βιολογικές μελέτες σε τροχιά.

Το καλαμάρια του είδους Euprymna scolopes χρησιμοποιούνται ως ζωικό μοντέλο για τη μελέτη της συμβίωσης πολυκύτταρων οργανισμών με μικρόβια.

«Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, εξαρτώνται από μικρόβια για να διατηρήσουν υγιή το πεπτικό και το ανοσοποιητικό τους σύστημα» λέει η Τζέιμι Φόστερ, κύρια ερευνήτρια της μελέτης.

Στόχος είναι να διερευνηθεί αν η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στον οργανισμό των αστροναυτών και τα μικρόβια που κατοικούν στο έντερο και το δέρμα τους.

Τα συγκεκριμένα καλαμάρια είναι ιδανικά για τέτοιου είδους μελέτες, καθώς φιλοξενούν μικρόβια που τα κάνει να φθορίζουν στο σκοτάδι.

Τα μικρά κεφαλόποδα αναχωρούν ζωντανά, θα επιστρέψουν όμως στη Γη κατεψυγμένα.

Στο σκάφος ανεφοδιασμού Crew Dragon θα επιβαίνουν επίσης μερικές χιλιάδες βραδύπορα, μικροσκοπικά ζώα γνωστά για την ανθεκτικότητά τους στις πιο ακραίες συνθήκες.

Τα μικροσκοπικά βραδύπορα είναι πολύ σκληρά για να πεθάνουν (Thomas Boothby, University of Wyoming)

«Οι διαστημικές αποστολές δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για τους ζωντανούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων» λέει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Τόμας Μπούθμπαϊ. «Αυτό που θέλουμε είναι να κατανοήσουμε πώς τα βραδύπορα επιβιώνουν και αναπαράγονται σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα αλλά και να μάθουμε περισσότερα για τα κόλπα που χρησιμοποιούν και να τα προσαρμόσουμε στους ανθρώπους» εξηγεί.

Το σκάφος μεταφέρει επίσης βλαστάρια βαμβακόφυτων, προκειμένου να μελετηθεί μια μετάλλαξη που αυξάνει το εύρος του ριζικού συστήματος και προσφέρει έτσι ανθεκτικότητα στην ξηρασία. Η ανάπτυξη των ριζών επηρεάζεται από τη βαρύτητα, και η μελέτη αποσκοπεί να αποκαλύψει ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το ριζικό σύστημα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Το παράθυρο για την εκτόξευση της αποστολής ανεφοδιασμού ανοίγει την Παρασκευή.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024