Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ιστορία της οδού Κάστρο, εκεί που ακόμα χτυπάει η LGBT καρδιά του κόσμου

Η ιστορία της οδού Κάστρο, εκεί που ακόμα χτυπάει η LGBT καρδιά του κόσμου

Η πιο queer περιοχή του κόσμου, στέκει ακόμα υπερήφανη και δεν σταματά να διεκδικεί

Η περιοχή Κάστρο (Castro) στο Σαν Φρανσίσκο αποτελεί ζωτικό μέρος της ταυτότητας της πόλης εδώ και δεκαετίες. Από την εκστρατεία του Χάρβεϊ Μιλκ για την κοινωνική αλλαγή στη δεκαετία του 1970 έως τις σημερινές προσπάθειες για ισότητα και αλληλεγγύη στην κοινότητα, η γειτονιά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μαγείας της πόλης.

Αφού ανήκε σε μεξικάνους βαρόνους, το Castro η ροζ γειτονία της πόλης, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο Ashbury Heights και το Mission, έχει μετατραπεί από ένα σημείο συνάντησης για τους γαλακτοπαραγωγούς της περιοχής σε αυτό που τώρα ονομάζεται queer πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1960 και του 1970, η συνοικία έπαιξε αναπόσπαστο ρόλο στο κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Σήμερα, τιμά την πλούσια ιστορία των πολιτικών, κοινωνικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σαν Φρανσίσκο. Μια γειτονιά, που δεν θα σταματήσει ποτέ να «φωνάζει» και να διεκδικεί, όχι μόνο για την γκέι κοινότητα, αλλά για κάθε ανθρώπινη διεκδίκηση.

Ο δρόμος έχει την δική του (πολύχρωμη) ιστορία

View this post on Instagram

A post shared by @trashydirtypics

Το Castro πήρε το όνομά του από τον πολιτικό του 19ου αιώνα José Castro, ο οποίος κάποτε ήταν ο διοικητής της Alta California, στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνια. Βρίσκεται στην κοιλάδα Eureka, ήταν μια κάποτε αραιοκατοικημένη κοιλάδα που περιβάλλεται από απότομους λόφους και φιλοξενούσε Ιρλανδούς, Γερμανούς και Σκανδιναβούς μετανάστες στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι γηγενείς κάτοικοι, οι αγρότες και οι οικογένειες της περιοχής γέμισαν τους δρόμους με σπίτια βικτοριανού στιλ, πολλά από τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα. Πραγματικά στολίδια αρχιτεκτονικής που δίνουν ομοιομορφία στο αστικό περιβάλλον.

View this post on Instagram

A post shared by @sf_daily_photo

Η ραγδαία ανάπτυξη της περιοχής ξεκίνησε μετά την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Market Street το 1887, που επέτρεψε στους επιβάτες γρήγορη πρόσβαση στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο.

Τη δεκαετία του 1930, οι οικογένειες της εργατικής τάξης κινούνταν αρκετά στο Castro. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα δημογραφικά στοιχεία άρχισαν να μετατοπίζονται και οι οικογένειες μετακόμισαν από την πόλη στα προάστια. Καθώς οι οικογένειες απομακρύνθηκαν, οι «κακόφημοι» στρατιώτες, οι περισσότεροι κατηγορούνται για σοδομία ή «ομοφυλοφιλικές πράξεις»,  βρήκαν στέκι στα γραφικά σοκάκια του. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, 40 χρόνια συνεχούς ακτιβισμού και ανάπτυξης της κοινότητας οδήγησαν σε ευρύτερη αποδοχή και σε μια γειτονιά που λειτούργησε ως ασφαλές καταφύγιο για τον LGBTQ πληθυσμό.

Σταθμός Χάρβεϊ Μιλκ

Το 1977, η περιοχή τελικά κέρδισε την ιστορική της θέση στον πολιτικό αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ όταν ο διακεκριμένος ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων Χάρβεϊ Μιλκ έτρεξε την τέταρτη εκλογική του εκστρατεία από το κατάστημα φωτογραφικών μηχανών του Castro. Ήταν η χρονιά που τελικά κέρδισε, έγινε ο ανεπίσημος δήμαρχος της Castro Street.

Ο Μιλκ ήταν ο πρώτος ανοιχτά γκέι εκλεγμένος αξιωματούχος στην ιστορία της Καλιφόρνια, αλλά δολοφονήθηκε ένα χρόνο αργότερα. Λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ονόμασε επίσημα το σταθμό Castro MUNI μέρος του Harvey Milk Plaza. Ο Χάρβεϊ Μιλκ παραμένει ιερό είδωλο για την LGBTQ κοινότητα, ήταν εκείνος που άνοιξε το δρόμο στην ορατότητα για την κοινότητα Castro που γνωρίζουμε σήμερα και μεταφέρθηκε και στην ταινία Milk (2008).

Το στίγμα του HIV και ο αγώνας

Η κοινότητα του Κάστρο αντιμετώπισε την μεγαλύτερη της κρίση όταν το HIV / Aids άρχισε να εξαπλώνεται σαν αόρατη απειλή το 1981. Σε τρία χρόνια ο αριθμός των περιπτώσεων AIDS που αναφέρθηκε αυξήθηκε από μια χούφτα ανθρώπων σε πάνω από 800. Αυξάνοντες αριθμοί συνέχισαν να εμφανίζονται μεταξύ των ομοφυλοφιλικών κοινοτήτων, κυρίως στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Ένα άρθρο των New York Times που δημοσιεύθηκε το 1987 περιγράφει την καταστροφή που αντιμετώπισε η γειτονιά του Κάστρο στο απόγειο της επιδημίας. Τα καταστήματα έκλειναν, τα σπίτια τέθηκαν προς πώληση και όλοι έτρεμαν στην ιδέα να διαγνωστούν με τη θανατηφόρα ασθένεια. Το στίγμα μεγάλωνε και η γειτονιά στένευε.

Ως αποτέλεσμα, ομάδες υποστήριξης όπως το Ίδρυμα του Σαν Φρανσίσκο για το Aids ξεκίνησαν προσπάθειες κινητοποίησης. Το καλοκαίρι του 1983, η ομάδα εργάστηκε για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της παρέλασης Gay Pride του Σαν Φρανσίσκο, δίνοντας προφυλακτικά στο πλήθος. Σύμφωνα με το Ίδρυμα, αυτή η πράξη «ήταν από τις πρώτες σημαντικές προσπάθειες προσέγγισης για αλλαγή της πορείας της επιδημίας». Αυτό ώθησε μια δυναμική που θα καθόριζε το Castro για γενιές, καθώς το Ίδρυμα μαζί με το κέντρο υγείας στο Castro, συνέχισε να δίνει εκατοντάδες χιλιάδες προφυλακτικά κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα.

Η «Γκέι Μέκκα» διεκδικεί ακόμα


Η συμπόνια και η αλληλεγγύη εμφανίστηκαν γρήγορα στους δρόμους από την απογοήτευση και τις καταστροφικές απώλειες του AIDS. Οι παλαιότερες φατρίες εξελίχθηκαν σε μια υποστηρικτική κοινότητα. Δημιουργήθηκαν νέες κοινωνικές υπηρεσίες: ξενώνες, εκπαίδευση για τον ιό HIV και το AIDS, κέντρα για ηλικιωμένους ομοφυλόφιλους και γκέι νέους, και το Names Project, ένα κοινοτικό πρόγραμμα για να γιορτάσουν τους αγαπημένους που πέθαναν από το AIDS. Ένας ειδικός ακρογωνιαίος λίθος είναι το LYRIC, ένα ασφαλές κοινωνικό κέντρο για γκέι και λεσβίες εφήβους, ένα σπίτι μακριά από το σπίτι.

Οι λεσβίες έχουν γίνει πιο ορατές και συμμετέχουν στο κίνημα των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Οι αγώνες είναι λιγότερο διαχωρισμένοι. Η αναδυόμενη ασιατική αμερικανική ομοφυλοφιλική παρουσία έχει γίνει επίσης πιο ορατή. Τα δημοφιλή κλαμπ διαχωρίζονται λιγότερο από το φύλο από ό, τι στη δεκαετία του 1970. Εκτιμάται ότι το 20 έως 25 τοις εκατό των ψηφοφόρων του Σαν Φρανσίσκο αποτελείται από μορφωμένα και ανοιχτά queer άτομα. Το όνειρο του Μιλκ έγινε τελικά πραγματικότητα, μια δυνατή και πολύχρωμη γκέι γειτονιά με οικονομική και πολιτική επιρροή. Τα εξαιρετικά ανακαινισμένα βικτοριανά σπίτια του στέκουν υπερήφανα και η αγοραστική τους αξία έχει τριπλασιαστεί. Η εμπορική λωρίδα είναι γεμάτη με μοντέρνα καφέ, καταστήματα ένδυσης, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ευεξίας, καθώς και μπουτίκ που πωλούν τα πιο πρόσφατα προϊόντα πολυτελείας.

Το «ομοφυλόφιλο» και ευφορικό παραλήρημα της δεκαετίας του 1970 αντικαταστάθηκε από την απογοητευτική κρίση της δεκαετίας του 1980. Καθώς εκείνοι της δεκαετίας του 1990 έμαθαν να αντιμετωπίζουν τους αγώνες και η generation Z συνεχίζει να υψώνει το ανάστημα της και να διεκδικεί ότι της ανήκει. Οι φωνές συγκλίνουν τώρα: η παλαιότερη γενιά και η νέα συνεχίζουν να κάνουν διαμαρτυρίες χέρι – χέρι. Τώρα πιο πολύ από ποτέ. Οι ήρωες και μάρτυρες για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων πλάι στα ζευγάρια του ίδιου φύλου με τη νέα, γεμάτη αυτοπεποίθηση κουλτούρα Queer που γίνεται αποδεκτή και ενσωματώνεται. Η αποδοχή από την επικρατούσα κοινωνία απέχει πολύ από το σύνολο, αλλά έχουν κερδηθεί μεγάλες νίκες. Η ανθρωπότητα,  με τους πρόσθετους ορισμούς της, προχωρά.

Οι ομοφυλόφιλοι σε ολόκληρη την Αμερική θεωρούν το Σαν Φρανσίσκο «Γκέι Μέκκα» χάρη στην άνοδο της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, κυρίως στην περιοχή, με επίκεντρο τη διασταύρωση τον οδών Castro και 17str., ένα τετράγωνο μόλις από την διάσημη Market Street. Ορισμένοι εκτιμούν ότι σήμερα υπάρχουν 100.000 ομοφυλόφιλοι άνδρες και λεσβίες στο Σαν Φρανσίσκο, από έναν συνολικό πληθυσμό περίπου 750.000.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024